Nedir.Org*
Soru Sor

Zarf Fiil (Eylem) Sunumları

  • 3
    7 yıl önce
    İlgili Yazı: Zarf Fiil (Eylem)

    Dosya Adı: Fiilimsiler

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    FİİLİMSİLER Fiil anlamı taşıyan; ancak fiillerin özelliklerini tam olarak yansıtmayan ve cümlede isim soylu kelimeler gibi görev üstlenen kelimelere fiilimsi (eylemsi) denir. Bilindiği gibi Türkçede –(i)msi eki benzeyen anlamına gelir. Buna göre fiilimsi de “fiile benzeyen” demektir. Fiillerin üç temel özelliği vardır: Fiiller, iş hareket, oluş bildirir, mastar eklerini (-mek, -mak) alır, kip eklerini alır. Fiilimsiler ise mastar eklerini ve kip eklerini alamaz. Sadece iş, hareket, oluş bildirmesi bakımından fiile benzer.

    2. Sayfa
    FİİL FİİLİMSİgel- gelmekkoş- koşan adamgül- gülerek yaz- yazmatanı- tanıdık insanyüz- yüzerkenbak- bakışutan- utanmaz çocukkonuş- konuşup

    3. Sayfa
    Fiilimsiler üçe ayrılır: 1- İsim - fiiller (Mastar)2- Sıfat - fiiller (Ortaç)3- Zarf - fiiller (Bağ-fiil / Ulaç)

    4. Sayfa
    İSİM - FİİLLER Fiilin adı demektir. Fiil kök veya gövdelerine –mak, -mek, -ma, -me, -ış, -iş, -uş, -üş ekleri getirilerek oluşur. Örnek: Yazmak, konuşmak, yemek, düşünmek, yazma, okuma, anlama, alış, veriş, bakış, gülüş... Konuşmak bir sanattır. Anlayışına sığınıyordum. Çocuk sevilmek, sayılmak, okşanmak istiyordu. Kaçış planını kim yapmış? Pencereden karın yağışını seyrediyorum. Yemek yeme işi bu kadar da sürmez ki canım… Kapının arkasına gizlenmiş onu bulmamızı bekliyor.

    5. Sayfa
    UYARI: Olumsuzluk eki –ma, -me ile isim-fiil eki olan –ma, -me karıştırılmamalıdır. Bu hafta işe gitme. (Olumsuz fiil) Tatile gitme hazırlıkları başladı. (İsim-fiil) Tahtaya yazı yazma. (Olumsuz fiil)Müzedeki el yazması Kuran-ı Kerim’e paha biçilemiyormuş. (İsim-fiil)

    6. Sayfa
    UYARI: -mak, -mek, -ma, -me eklerini alan bazı kelimeler bir nesnenin adı olarak kullanılabilir. Örnek: ekmek, çakmak, yemek, tokmak, kıyma, sarma, kazma...Bu yıl tarlaya buğday ekmek istiyorum. (isim-fiil)Bakkaldan üç ekmek aldı. (İsim) Çiviyi duvara çakmak için işe koyuldu. (isim-fiil)Cebindeki çakmak yere düştü. (isim)

    7. Sayfa
    UYARI: -iş ekini alan bazı kelimeler isim-fiil, isim ve fiil görevinde kullanılabilir. Yurda giriş işlemleri başladı. (İsim-fiil)Binanın girişi çok berbattı. (İsim)Hiç çekinmeden rakiplerine girişti. (Fiil)

    8. Sayfa
    SIFAT – FİİLLER Fiilin sıfata dönüştürülmüş şeklidir. Fiil kök veya gövdelerine -an, -en, -ası, -esi, -maz, -mez, -ar, -er, -ır, -ir, -ur, -ür, -dık, -dik, -duk, -dük, -tık, -tik, -tuk, -tük, -acak, -ecek, -mış, -miş, -muş, -müş ekleri getirilerek yapılır. görünen köy bakılası yüz görünmez kaza çalar saat tanıdık yüzler okunacak yazı geçmiş zaman

    9. Sayfa
    Sıfatların her zaman bir ismi nitelediği gibi sıfat-fiiller de genellikle bir ismi niteler. Tanıdık kişi sıfat isim okumuş adam sıfat isim çıkmaz sokak sıfat isim

    10. Sayfa
    Sıfat-fiil eklerinin olumsuzları da yaygın olarak kullanılır. Örnek: görmemiş adam, olmayacak iş, konuşulmayan konu, bilinmedik dost…

    11. Sayfa
    UYARI: Sıfat-fiil ekleriyle kip ekleri karıştırılmamalıdır. Görünmez kaza (Sıfat-fiil) Buradan bizim ev görünmez. (Fiil) Orada tanıdık kişilere rastladık. (Sıfat-fiil)Kızı ilk görüşte tanıdık. (Fiil)

    12. Sayfa
    UYARI: -dık, -acak sıfat –fiil ekleri, ünlü ile başlayan ekleri aldığında yumuşama olayı meydana gelir. Örnek: Babamın tanıdığı kişiler geldi. Nasıl unuturum birlikte ağladığımız günleri. Beklediğim kişi sensin.

    13. Sayfa
    Sıfat-fiil ekini alan fiiller, bazen isim göreviyle kullanılır. (yanlarındaki isim düşer, sıfat-fiiller adlaşır)Örnek: Bayrama katılan öğrencilere izin verildi. (Sıfat-fiil) Bayrama katılanlara izin verildi. (İsim) Sırada bekleyen kişileri içeri alın. (Sıfat-fiil) Sırada bekleyenleri içeri alın. (İsim) (Sıfat-fiiller çekim eki alarak isimleşir.)

    14. Sayfa
    ZARF-FİİLLER (BAĞ-FİİL / ULAÇ) Fiillerin durumunu, zamanını, şeklini bildiren fiilimsilerdir. Fiil kök veya gövdelerine “-ıp, -ip, -up, -üp, -arak, -erek, -ken, -a, -e, -maden, -madan, -alı, -eli, -ınca, -ince, -maksızın, -meksizin, -casına, -alı, -eli, -ınca, -ince, -unca, -ünce, -dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -dığında, -düğünde, -mez” ekleri getirilerek yapılır. Zarf-fiiller çoğunlukla bağlama göreviyle kullanıldığı için bir adı da bağ-fiildir.

    15. Sayfa
    ÖRNEK:Koşa koşa geldi.Çocuk ağladıkça açıldı. Öğretmen dersi anlatıp çıktı. Karşı kıyıya yüzerek geçti.Yemek yerken konuşulmaz.Paramı almadan şurdan şuraya adımımı atmam.Seni görmeyeli çok zaman oldu.Aylığım yatınca sana yemek ısmarlayacağım.Durmaksızın çalışıyor.Gelince bana uğrasın.Beni anlamadıkça onunla konuşmayacağım.Burası anne eli değmişçesine derlenip toplanmış.

    16. Sayfa
    ÖRNEK SORU: Fiil kök ya da gövdelerinden türeyen, tamlayıcı cümlecik kuran,çekimi olmayan kelime çeşitlerinin ortak adı nedir? (1985 FL) İsim-fiil Sıfat-fiil Bağ-fiil Fiilimsi

    17. Sayfa
    ÖRNEK SORU: “Okul eğitimi dışında kalan gençlerin de eğitilmeleri gerekir.” Cümlesinde “kalan” kelimesinin çeşidi nedir? (1986-FL) İsim-fiil Bağ-fiil Sıfat-fiil Yardımcı fiil

    18. Sayfa
    ÖRNEK SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat-fiil yoktur? (1996 FL/AÖL) Günlerce düşünüp çalışarak bir program yaptık. Yapılacak işleri öncelik sırasına göre dizdik. Bulunduğumuz çevreyi ayrıntılarıyla tanıdık. Bu arada bizi üzen olaylar oldu.

    19. Sayfa
    ÖRNEK SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi vardır? (1996 FL/AÖL) Yolda pek çok tanıdık kimseyle karşılaştık. Biraz konuştuk, sonra ayrıldık. Onu uzaktan gördük, ama yetişemedik. Okuldan çıktık, hemen eve geldik.

    İndir / Download : 25_fiilimsiler.pptx


    Yorumlar

    Sil