Nedir.Org*
Soru Sor

2. Murat Dönemi Sunumları

  • 1
    8 yıl önce
    İlgili Yazı: 2. Murat Dönemi

    Dosya Adı: 2. Murta dönemi sunusu (ppt)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    II.Murad Dönemi (1426-1444/1444-1451)

    2. Sayfa
    Amacı: Balkanlarda Osmanlı aleyhine bozulan dengeyi yeniden sağlamak.*II.Murat, kuruluş döneminin son padişahıdır.*II.Murat, Türkçe’ye çok önem vermiştir. Devletin resmi kayıtları II.Murat’tan itibaren Türkçe tutulmuştur.İSTANBUL KUŞATMASITarih: 1422Sebep: II.Murat, Çelebi Mehmet’in oğlu Mustafa Çelebi’yi tahta çıkarmak isteyen Bizans’ı cezalandırmak istedi.Sonuç: 50 gün süren kuşatmayı, II. Murat, Mustafa Çelebi’nin Bursa’yı kuşatması üzerine kaldırmak zorunda kaldı.ŞEHZADE MUSTAFA OLAYI (Çelebi Mehmed’in oğlu)Tarih: 1422Sebep: Çelebi Mehmed’in oğlu Şehzade Mustafa tahta geçmek için Bizans ve Anadolu beyliklerinin desteği ile ayaklandı.Sonuç: 1423’te İznik’te yakalanarak öldürüldü.

    3. Sayfa
    EDİRNE-SEGEDİN ANTLAŞMASI Tarih: 1444 Taraflar: Osmanlı- Macar+Sırp Maddeleri: 1- Bulgaristan’daki Osmanlı egemenliği tanınacak. 2- Sırp despotluğu tekrar kurulacak ve Osmanlılara vergi verecek. 3- Eflak beyliği Macar egemenliğinde kalacak, Osmanlılara vergi vermeye devam edecek. 4- Tuna nehri taraflar arasında sınır olacak. 5- Antlaşmanın süresi 10 yıldır.En önemli maddesi: İki taraf birbirleriyle 10 yıl savaşmayacaklar.( II.Murad bu maddeyi antlaşmaya koyarak tahtı 12 yaşındaki oğlu II.Mehmed’e bırakmak istiyordu. 10 sene sonra II.Mehmed savaşacak yaşa gelecekti.)*Segedin antlaşması sonucu tahtın II. Mehmet’e bırakılması Osmanlı devletinin içinde ve Avrupa’da olmak üzere iki önemli sonuç doğurdu.I.Osmanlı Yönetimine Etkisi: Küçük yaştaki bir şehzadenin tahta çıkması Osmanlı devleti içinde karışıklıklara sebep oldu. Çandarlı Halil Paşa ile öbür vezirler Şehabettin Paşa, II. Mehmet’in lalaları Zağnos Paşa, İbrahim paşa arasında nüfuz mücadelesi başladı. Bu mücadele Çandarlı sülalesinin yönetimden Fatih tarafından uzaklaştırılmasına kadar devam etmiştir.II. Avrupa’daki Etkisi: Çocuk yaşta bir padişahın tahta çıkması Avrupa’da yeni bir ümit doğurdu.Segedin anlaşmasının kabul edilemeyeceği ilan edildi.Yeni bir haçlı seferi hazırlığına girişildi.

    4. Sayfa
    VARNA SAVAŞITarih: 1444Taraflar: Osmanlı X Haçlılar (Macar, Erdel, Eflak, Leh, Venedik, Sırp, Alman)Sebepler: 1- Osmanlı tahtına 12 yaşındaki II.Mehmed’in geçmesi. 2- Haçlıların Avrupa’nın güneydoğusunu Türklerden korumak istemesi. 3- Edirne-Segedin Antlaşması’nı papanın onaylamaması üzerine geçersiz sayılması. 4- İstanbul’u Osmanlılardan korumak.Sonuçlar: 1- Hıristiyanların Osmanlıları Avrupa’dan atma ümitleri sona erdi. 2- Bizans’ın kaderi belirlendi. 3- Balkanlarda 500 yıl sürecek Osmanlı hâkimiyeti başladı, Rumeli’de kesin olarak Türk egemenliği sağlandı.4- Varna Savaşı’ndan önce II. Murad ikinci kez tahta çıktı.Varna Savaşı’nda İkinci Murad öğleden sonra muharebe meydanını gezer. Düşman askerlerinin hep genç olduğunu görür. Komutanlarından birine sorar : “ Garip değil mi? Bu kadar ölünün içinde hiç ak sakallı görmedim. Hepsi genç hepsi taze! “ Bunun üzerine komutan şu cevabı verir: - Padişahım! Eğer içlerinde bir ak sakallı olsaydı, başlarına bu felaket gelir miydi?

    5. Sayfa
    II. KOSOVA SAVAŞITarih: 1448Taraflar: Osmanlı X Haçlılar ( Macar, Erdel, Eflak, Alman)Sebep: 1- Haçlılar Varna yenilgisinin izlerini silmek istediler. 2- Türk düşmanı Hunyadi Yanoş’un Macar kralı olup Haçlıların yardımı ile Osmanlılara saldırmakistemesi.Sonuç: 1- Avrupalı ülkeler saldırıdan savunmaya geçtiler. Haçlılar bir daha Türklere saldırmaya cesaret edemediler. (1683 tarihine kadar) 2- Bu zafer Türklerin kesin olarak Balkanlara yerleşmesini sağlamıştır.3- Eflak yeniden Osmanlılara tabi oldu. 4- Bulgaristan ve Kuzey Yunanistan Osmanlı yönetimine girdi. Bu bölgelere Anadolu’dan getirilen göçmenler yerleştirildi ve özellikle Bulgaristan hızla Türkleşti. 5- Türklerin son savunma, haçlıların son saldırı savaşı olmuştur.

    6. Sayfa
    II. Murad, oğluna şöyle seslenir : “ Ey oğul, şunu iyice öğrenmelisin: Herhangi bir şeyin, devamlı olarak kaba kuvvet, kılıç, kahramanlık ve ezici güç zoruyla meydana gelmesiyle, akıl, tedbir, sabır, ileri görüşlülük, imtihan ve yorucu tecrübeler sonucu dilediğimiz şekilde meydana gelmesi arasında büyük farklılıklar vardır. Birinci yol her zaman geçerli olmadığı gibi, sakıncaları da çoktur. Bir adam bir bahçe dolusu meyveyi yemek için bir bahçeye girdiğinde, henüz olmamış ham meyveleri koparıp ağzına atsa, yemek istediği şey meyve değil belki de zehirdir. Fakat olgunlaşmasını bekleyip ondan sonra koparıp yese, yediklerine ancak o zaman meyve denebilir. Aklın gücü daima kılıçtan üstündür. Ben nice yiğitlerin akıllarını kullanamadıkları, sırf kılıçlarına güvendikleri için yok olduklarını gördüm. Güçlü kuvvetli olmak iyidir. Ancak kuvvet aklın emrine verilmelidir. Benim ecdadım, benim sayemde ölümden kurtulmuşlardır. Ben de, senin doğuşunla ve senden doğacak olanlarla ölümden ve daimi bir yok oluştan bir bakıma kurtulmuş sayılırım. Sen de öyle olacaksın. “ ( Popüler Tarih Dergisi, Mayıs, 2003, s. 23 )

    7. Sayfa


    8. Sayfa


    9. Sayfa


    10. Sayfa


    11. Sayfa


    Yorumlar

    Sil