Nedir.Org*
Soru Sor

Kurtuluş Savaşı Muharebeleri Sunumları

  • 3
    7 yıl önce
    İlgili Yazı: Kurtuluş Savaşı Muharebeleri

    Dosya Adı: Kurtuluş savaşı ve cepheleri konu anlatımı sunusu (pptx)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİDOĞU ve GÜNEYCEPHELERİDoğu=ERMENİGümrü AntlaşmasıGüney=FRANSIZAnkara AntlaşmasıBATI CEPHESİ(YUNAN)I.İnönüII.İnönüEskişehir KütahyaSakaryaBüyük Taarruz

    2. Sayfa
    DOĞU cephesiGÜNEY cephesiBATI cephesi

    3. Sayfa
    DOĞU CEPHESİKAZIM KARABEKİRGÜNEY CEPHESİKUVVA-İ MİLLİYE,KILIÇ ALİBATI CEPHESİKUVVA-İ MİLLİYE,ALİ FUAT CEBESOY,İSMET İNÖNÜ,REFET BELE

    4. Sayfa
    ERMENİFRANSIZ, ERMENİYUNANİTALYAN

    5. Sayfa
    ERMENİ

    6. Sayfa
    FRANSAİTALYA

    7. Sayfa
    YUNAN

    8. Sayfa
    ERMENİGümrü Ant.FRANSA Ankara ant.YUNANLondra konf.Mudanya, LozanİTALYAN

    9. Sayfa
    DOĞU CEPHESİ3Aralık 1920 GÜMRÜ AntlaşmasıTBMM-ErmenistanErmeniler Misak-ı Milliyi tanımışlardır.TBMM'nin dış politikada kazandığı ilk siyasi başarıdır. TBMM'nin İlk Askeri ve Siyasi başarısıdır.

    10. Sayfa
    DOĞU CEPHESİTBMM-GürcülerBATUM Antlaşması (21 Şubat 1921)I.İnönü Zaferi'nden sonraSavaşı göze alamayan Gürcüler,Ardahan, Artvin ve Batum'dan çekilmişlerdir.

    11. Sayfa
    I.İnönü,II.İnönü,Eskişehir-Kütahya,Sakarya,Büyük Taarruz.

    12. Sayfa


    13. Sayfa
    BATI CEPHESİI.İnönü Savaşı (6-10 Ocak 1921):Sonuçları:TBMM düzenli ordularının Batı Cephesinde kazandığı ilk askeri başarı.1921 Anayasası kabul edilmiştir(Teşkilatı Esasi)İstiklal Marşı kabul edilmiştir. (12 Mart 1921)Londra KonferansıAfganistan Dostluk AntlaşmasıMoskova Antlaşması

    14. Sayfa


    15. Sayfa
    Kanun-i Esasi = 1876 Anayasası (İlk Osmanlı Anayasası) Teşkilat-ı Esasi = 1921 Anayasası(Yeni Türk Devleti'nin ilk Anayasası)

    16. Sayfa
    LONDRA Konferansı(23 Şubat-12 Mart 1921)TBMM Hükümeti, İstanbul Hükümeti, İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan. Sevr Antlaşmasını yumuşatıp, TBMM'ye kabul ettirmek için toplandı.TBMM ve Misak-ı Milli'nin dünyaya duyurulması gibi önemli bir faydası olmuştur.

    17. Sayfa
    MOSKOVA Antlaşması(16 Mart 1921)TBMM ve Sovyetler Birliği'nden birinin tanımadığı bir antlaşmayı diğeri de tanımayacaktı. (Uluslar arası alanda birlikte hareket edeceklerine kanıt olarak gösterilebilir)Sovyetler, Misak-ı Milli tanıyacak. Osmanlı ile Rus Çarlığı arasındaki antlaşmalar geçersiz kabul edildi.

    18. Sayfa
    Moskova Antlaşması ile;Misak-ı Milli'yi Sovyetler kabul etmiş,Doğu sınırı güvenceye alındı,15 Kolordu kuvvetleri Batıya aktarıldı,Sovyetler, milli mücadeleye para ve silah yardımları yapacaktır,İlk kez büyük bir devlet Misak-ı Milli'yi tanımıştır.

    19. Sayfa
    MİSAK-I MİLLİ'NİN NETLEŞMESİErmenistanMİSAK-I MİLLİ'Yİ TANIYAN İLK BÜYÜK DEVLETSivas KongresiMİSAK-I MİLLİ'NİN ULUSLARARASI ALANDA İLK KEZ TANINMASIRusyaMİSAK-I MİLLİ'Yİ TANIYAN İLK DEVLETLondra Konferansı

    20. Sayfa


    21. Sayfa
    BATI CEPHESİII.İnönü Savaşı (23 Mart - 1 Nisan 1921):Sonuçları:İtalya, Anadolu'daki birliklerini çekmeye başlamıştır. Fransa, ateşkes için görüşmelere başlamıştır. Halkın TBMM'ye olan güveni artmıştır.

    22. Sayfa
    BATI CEPHESİKütahya-Eskişehir Savaşları (10-25 Temmuz 1921)Sonuçları:Türk ordusu Sakarya Nehrinin doğusuna çekilmiştir.Meclis'in Ankara'dan Kayseri'ye çekilmesi gündeme gelmiştir. 3 ay süre ile M.Kemal'e Başkomutanlık yetkisi verilmiştir.

    23. Sayfa


    24. Sayfa
    BATI CEPHESİSakarya Meydan Muharebesi(23 Ağustos-13 Eylül 1921)Sonuçları:Kars Antlaşması (SSCB, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan) Ankara Antlaşması (Fransa)İtalya, Anadolu'yu tamamen boşaltmıştır.Mustafa Kemal'e, Gazilik unvanı ve Mareşallik rütbesi verilmiştir.

    25. Sayfa
    Mareşal, bazı ülkelerdeki en yüksek askeri rütbe. Deniz kuvvetlerindeki eşiti büyükamiraldir. İngilizce Marshal ve Amerikan İngilizcesinde Marshall olarak geçmektedir. 3 meydan muharebesi katılan ve en az 1 inden başarıyla çıkan komutana verilen ünvandır. Osmanlıca karşılığı muşir dir. Mustafa Kemal Atatürk'e mareşal rütbesi Sakarya Meydan Muharebesi'nden sonra (19 Eylül 1921), Fevzi Paşa ve İsmet Paşa'nın yasa önerisiyle TBMM tarafından verilmiştir. Fevzi Çakmak'a ise mareşal rütbesi özel kanuna istinaden TBMM'nin kararı ile Mustafa Kemal Atatürk tarafından, Dumlupınar Zaferi'nin akabinde (31 Ağustos 1922) verilmiştir.

    26. Sayfa
    ANKARA Antlaşması ile;İlk kez İtilaf devletlerinden biri TBMM ile bir antlaşma yapmıştır. NOT: Fransa, TBMM'yi ve Misak-ı Milli'yi tanıyan ilk İtilaf devleti olmuştur. İtilaf bloğu dağılmaya başlamıştır.

    27. Sayfa


    28. Sayfa
    "Ordular! ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri."

    29. Sayfa


    30. Sayfa
    BATI CEPHESİBüyük Taarruz (26 Ağustos 1921)Hazırlıklar:Doğu ve Güney birlikleri Batıya aktarıldı. Sovyet Rusya büyük yardımlar yaptı.Başkomutanlık yetkisi sınırsız uzatıldı. Sonuçlar:Mudanya Ateşkes Antlaşması(11 Ekim 1922)Saltanat'ın kaldırılması (1 Kasım 1922)Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)

    31. Sayfa
    *Anadolu, işgallerden tamamen temizlenmiştir.*Kurtuluş Savaşının, savaş dönemi bitmiş, antlaşmalar dönemi başlamıştır. *Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı'nın son silahlı mücadelesidir.

    32. Sayfa
    Ankara'nın koyunu sonra çıkar oyunu

    33. Sayfa
    GümrüGürcistanMoskovaErmenistanAnkara(1921)RusyaBatumFransa

    34. Sayfa
    Türkler her şeyini feda eder, ama istiklalini asla.LOYD GEORGE

    35. Sayfa
    NOT: Osmanlı Devleti'nin başkenti olan İstanbul'un ve Boğazlar'ın TBMM'ye bırakılması ile Osmanlı Devleti hukuken sona ermiştir.

    Yorumlar

    Sil