Nedir.Org*
Soru Sor

Bitkisel Yapı Sunumları

  • 2
    7 yıl önce
    İlgili Yazı: Bitkisel Yapı

    Dosya Adı: Bitkilerde yapı power point sunusu (pptx)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    BİTKİLERİN YAPISIA . Tohumlu Bitkilerin Temel KısımlarıSürgün SistemiToprak üstü organ sistemidir.GövdeYaprakMeyveÇiçekTomurcuk dan mey gelir.Kök SistemiToprak altı organ sistemidir.Ana kökYan kökKök ucunda oluşur.

    2. Sayfa
    B. BİTKİSEL DOKULARKök, organ, yaprak gibi organlarda farklı dokular bulunur.Atom, molekül, organel, hücre, doku, organ, sistem,organizmaDoku: Aynı görevi yapmak üzere, özelleşmiş hücre topraklarına denir.Bitkisel dokular 4’e ayrılır.Meristem dokuTemel dokuİletim dokuÖrtü doku

    3. Sayfa
    Meristem Doku;Bitkinin büyüme bölgelerinde bulunur.Sürekli bölünebilme yeteneğine sahiptir.Meristem hücrelerin bölünmesiyle meydana gelen hücreler farklılaşarak çeşitli dokuları meydana getirir.Meristem Dokunun HücreleriBol sitoplazmalıBüyük çekirdekliHücreler arası boşluklar yokKofulsuz ya da küçük kofulluCanlı oldukları sürece mitozla bölünürler.

    4. Sayfa
    Meristem Doku

    5. Sayfa
    Meristem Dokunun Sınıflandırılmasa. Bulundukları yere görea1. Uç Meristem (apikal)Bitkinin kök ve gövdenin büyüme bölgelerinde bulunur.Bitkinin boyuna uzamasını sağlara2 . Yanal (lateral) meristemBitkinin enine büyümesini ve kalınlaşmasını sağlar.b. Kökenlerine göreb1. Pirimer(birincil) meristemEmbriyonik dönemden beri bölünme yeteneğini kaybetmemiş hücrelerden oluşur.Kök ve gövdenin uç kısımlarında bulunur.b2. Sekonder MeristemBölünme yeteneğini kaybetmiş parakima hücrelerinin sonradan bölünme yeteneği kazanması ile meydana gelir.Kambiyum ve mantar kambiyumu buna örnektir.

    6. Sayfa
    Sekonder MeristemKambiyum;Odunsu ve bazı otsu bitkilerin kök ve gövdelerinde iletim demetlerinin oluşmasını böylece bitkilerin enine büyümesini sağlar.Mantar Kambiyumu;El verişsiz şartlarda bitkiyi iç ve dış değişmelere karşı korur.Enzimler ve hormonların etkisiyle sonradan bölünme yeteneği kazanır.Bitki kalınlaştıkça mantar tabakanın en dışındaki hücre gerilime dayanamaz ve çatlar.Mantar kambiyumu bölünerek tabakayı yeniler.

    7. Sayfa
    2. TEMEL DOKUa) ParankimaBitkinin her organında bulunur.Her türlü değişime uğrayan dokudur. Hücreleri;Genellikle canlıİnce çeperliBol sitoplazmalıAğaç kabuklarında olduğu gibi canlılıklarını kaybeden de vardır.İhtiyaç durumunda sekonder meristeme dönüşür.

    8. Sayfa
    2. TEMEL DOKUa1 Özümleme ParankimasıTerlemeSolunumFotosentez olaylarının gerçekleştiği dokudur.Özellikle yaprakların mezofil tabakasında bulunur.

    9. Sayfa
    2. TEMEL DOKUa2 Depo parankimasıBesin ve su depolarDepolama kök, gövde, tohum ve meyve gibi organlarda olur.a3 İletim parankimasıİletim demetleriyle bitkinin diğer dokuları arasında su ve madde alış verişine aracı olmaa4 Havalandırma parankimasıHücreden çıkan ve hücreye giren gazları hücreler arası boşluklarda depolar.

    10. Sayfa
    b. KollenkimaBulunduğu yerler;Büyümekte ve gelişmekte olan bitkilerin özellikle genç gövdelerindeYaprağın orta damarındaÇiçek ve yaprak saplarında bulunur.Görevi;Eğilme bükülme ve çarpmaya karşı bitkiye mekanik destek sağlarHücrelerinde çeperlerine sertlik kazandıran ligninin bulunmaması nedeniyle, bitkide büyümeyi engellemeden desteklik sağlar.Çeperleri kalındır.

    11. Sayfa
    b. KollenkimaKalınlaşma hücre çeperine selüloz ve pektin birikmesiyle oluşur.Kalınlaşma köşelerde görülürse köşe kollenkimasıKalınlaşma çevreye paralel teğetsel çeperlerde görülürse levha kollenkiması adını alır.

    12. Sayfa
    c)Sklerankimaİlk oluştuklarında canlıdırHücre çeperi kalınlaştıkça madde alış verişi durur ve hücre ölür.Çeperlerinde lignin birikmesi sonucu sertleşmiştir.Çoğu ölü hücrelerden oluşmuştur.a) liflerSarımsak keten kenevirde bulunur.Bitkiye destek sağlarKeten, elbise yapımındaKenevir, halat yapımında kullanılır. b) Taş hücreleriTohum kabuklarındaŞeftali gibi meyvelerin çekirdeklerindeAyva, armut, gibi meyvelerin yenen etli kısımlarda

    13. Sayfa
    c . Sklerankima Hücreleri

    14. Sayfa
    3. İletim Doku1. KsilemKökten emici tüylerle alınan su ve suda çözünmüş mineralleri alır.Bitkiye mekanik destek sağlarMeristem doku hücrelerinin üst üste gelerek zamanla çekirdek ve sitoplazmasını kaybetmesi sonucu olur.Hücrenin uc uca gelen bölümlerindeki çeperler parçalanır ve hücre ölür.

    15. Sayfa
    2. Floem;Organik maddeleri taşırKalburlu ve arkadaş hücreleri olmak üzere 2 tip hücreden meydana gelir.Kalburlu hücrelerinin sitoplazmaları var fakat çekirdekleri yokturArkadaş hücreleri yoğun sitoplazmalı ve çekirdeklidir.Kalborlu hücrelerin bir birine bakan komşu çeperlerinin yer yer erimesiyle delikli bir yapı oluşur buna kalburlu plak denir.Arkadaş hücreleri fotosentez ürünlerinin depolanması ve iletilmesini sağlar.

    16. Sayfa
    4. ÖRTÜ DOKUKökGövdeYaprakMeyve üzerini örter1. Epidermis2. Peridermisa. EpidermisTek sıralı hücrelerden oluşurBitkinin tüm yüzeyini kaplarBüyük kofulluAz sitoplazmalıKloroplastsız(fotosentez yapmaz)Hücreler arası boşluk yokSu kaybını önleyen kutikula tabakası varKütikula kurak yerlerdeki bitkilerde kalın

    17. Sayfa
    Epidermisten Farklılaşan YapılarEpidermis Hücrelerinin Farklılaşması İle;StomaTüyHidatotEmergensa) stomaBitkinin yeşil kısımlarında yaprak ve gövde epidermisinde bulunur.Gaz alış verişini sağlarSu buharının atmosfere verilmesini sağlarKloroplast taşır ve fotosentez yaparAçılıp kapanabilir.b) HidatotYaprak uçlarında ve kenarlarında bulunur.Terlemenin olmadığı yada havanın neme doyduğu zamanlarda alınan fazla suyun sıvı olarak atılmasının sağlarAçılıp kapanmaz

    18. Sayfa
    c) TüylerEpidermis hücrelerinin dışarı doğru oluşturduğu çıkıntıdır.Su kaybını azaltırKoruma görevi yaparKimyasallar salgılarBazı bitkilerin çiçeklerinde bulunur.Toprakta su ve mineraller alır.d)Emergensler (Dikenler)Tüylerden farkı epidermisin yanı sıra parankima hatta iletim doku elemanlarının yapıya katılmasıyla oluşur.

    19. Sayfa
    2. Peridermis 2. PeridermisÇok yıllık bitkilerde epidermisin yerini alır.Bitkinin su kaybını önler(suberin)Bitkiyi sıcak soğuk mekanik etkilerden korur.Gaz alış verişi sağlarAçılıp kapanmaz.

    20. Sayfa
    Not; Bitkinin metabolizma ürünlerini bitkiye zarar vermeyecek şekilde kimyasal dönüşüme uğratıp depolayan ve dışarıya veren hücre toplulukları tüyler, cepler ve kanallar salgı elemanlarıdır.Salgı hücreleri;CanlıBol sitoplazmaBüyük çekirdekliGolgi organeli bakımından zengin dir.

    21. Sayfa
    Salgı hücrelerinin görevleri;Hormonlar gibi, büyüme, gelişme, çiçek açma, tohumun çimlenmesi gibi görevler yapar.Reçine ve tanenli salgılar bitkileri zararlı mikroorganizma ve hayvanlardan korur.Isırgan otundaki yakıcı tüyler bitkiyi korur.Çiçeklerdeki koku ve bal özü salgısı böcekleri çekerek tozlaşmayı artırır.

    İndir / Download : 86_bitkilerde_yapı.pptx


    Yorumlar

    Sil