Nedir.Org*
Soru Sor

Ağırlık Merkezi Sunumları

  • 4
    7 yıl önce
    İlgili Yazı: Ağırlık Merkezi

    Dosya Adı: 11. sınıf fizik dersi kütle ve ağırlık merkezleri nasıl bulunur slayt (Pptx)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ

    2. Sayfa
    KÜTLE VE AĞIRLIKKütle: Madde miktarıdır. Skaler büyüklüktür.Ağırlık: yerin cisme uyguladığı çekim kuvvetidir.Vektörel büyüklüktür. Birimi kuvvet birimidir.(N)Ağırlık cismin bulunduğu yere ve konuma göre değişir.G=m.gG: ağırlıkm:kütleg: yerçekimi ivmesi

    3. Sayfa
    KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ:Cismin bütün parçalarının toplandığı,Cismi dengede tutan noktaya kütle ya da ağırlık merkezi denir.Momentler hesaplanırken cismin bütün ağırlığının ağırlık merkezinde toplandığı kabul edilir.TÜRDEŞ(TEK DÜZE) MADDE: Aynı cins maddeden meydana gelen maddeye denir.

    4. Sayfa
    BAZI TÜRDEŞ GEOMETRİK CİSİMLERİN AĞIRLIK MERKEZİ1.TÜRDEŞ ÇUBUK: Çubuğun orta noktasıdır. Ağırlık verilmemişse G=L olarak alınabilir.

    5. Sayfa
    2.DİKDÖRTGEN-KARE-PARELELKENAR: Ağırlık merkezi köşegenlerin kesim noktasıdır. Ağırlık verilmemişse levhanın alanları alınır.

    6. Sayfa
    3. ÇEMBER-DAİRE-KÜRE: Ağırlık merkezi geometrik merkezleridir. Ağırlık verilmemişse,Çember için çevre 2πr, Daire için , Küre için kullanılır. Cismin ağırlık merkezi cismin üzerinde olmayabilir.(çember)

    7. Sayfa
    4. ÜÇGEN: Ağırlık merkezi kenarortayların kesim noktasıdır. Bu nokta köşelere 2 birim, kenarlara 1 birim uzaklıktadır. Ağırlık verilmemişse üçgen levhanın alanı ağırlık olarak alınır.

    8. Sayfa
    5. YARIM DAİRE: Ağırlık merkezi O ya daha yakındır.

    9. Sayfa
    6. YARIM ÇEMBER: Ağırlık merkezi L’ye daha yakındır.

    10. Sayfa
    7. DİKDÖRTGENLER PRİZMASI: Ağırlık merkezi tabanların kütle merkezlerini birleştiren doğrunun orta noktasıdır. Hacmi ağırlık olarak alınabilir.

    11. Sayfa
    8. SİLİNDİR: Ağırlık merkezi tabanların kütle merkezini birleştiren doğrunun orta noktasıdır.

    12. Sayfa
    3. BİRLEŞTİRİLMİŞ CİSİMLERİN AĞIRLIK MERKEZLERİNİN BULUNMASI:Her bir cismin ağırlık merkezi bulunur. O1 ve O2Ağırlık merkezi arasındaki uzaklık hesaplanır. IO1O2IAğırlıkları verilmişse alınır verilmemişse;Çubuk için uzunluk,Levha için alan,Küre,silindir prizma için hacim alınır.4. En son olarak paralel kuvvetlerin bileşkesi gibi düşünülerek ağırlık merkezinin yeri hesaplanır.

    13. Sayfa
    NOT: Cisimden parça çıkarılırsa cismin ağırlık merkezi çıkarılan parçanın zıt yönünde kayar. Çıkarılan parçanın ağırlığı zıt yönlü kuvvet gibi düşünülür.

    14. Sayfa
    NOT: Tek düze olmayan cisimlerin ağırlık merkezi bulunurken, (cisim hangi noktadan asılırsa asılsın uzantısı ağırlık merkezinden geçer )Cisim K dan asılırsa ipin uzantısı KL doğrusudur.M den asılırsa ipin uzantısından çizilen çizgi MN doğrusudur. KL ve MN P de kesiştiğinden P ağırlık merkezidir.

    15. Sayfa
    NOT: Cisimden parça çıkarılması ya da eklenmesi halinde ağırlık merkezinin değişmemesi için çıkarılan ya da eklenen parçaların ağırlık merkezlerine göre simetrik parçalar çıkarılmalı ya da eklenmelidir.

    Yorumlar

    Sil