Nedir.Org*
Soru Sor

Matematik Konum Sunumları

  • 2
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Matematik Konum

    Dosya Adı: Matematik Konum Nedir Slayt / Sunum / PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    Matematik konum:Bir yerin enlem ve boylamlara (meridyen ve paralellerine) göre dünya üzerindeki yeridir. Bir başka ifade ile Ekvator’a (en büyük paralel ) ve Greenwich ‘e (başlangıç meridyenine) göre konumudur.Örneğin: Türkiye 36° -42° kuzey enlemleri (paralelleri) ile 26°-45° doğu boylamları (meridyenleri) arasındadır.

    2. Sayfa
    -Doğu - batı istikametinde 76 dakika yerel saat farkı bulunur. - Aynı anda tek ortak saat kullanılır. Çünkü doğu - batı yönünde fazla geniş değildir. - Güneş ışınları hiçbir zaman dik açıyla gelmez. - Orta kuşakta yer alır. - Mevsimler belirgin olarak görülür. - Kışın cephesel yağışlar fazladır. - Güneyden kuzeye gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. - Güneyden kuzeye gidildikçe cisimlerin gölge boyu uzar. - Güneyden kuzeye gidildikçe gece - gündüz süreleri arasındaki fark artar. - Kuzeyden esen rüzgârlar sıcaklığı düşürürken, güneyden esen rüzgârlar sıcaklığı yükseltir. - Dağların güney yamaçları daha sıcaktır. Buna bağlı olarak güney yamaçlarda yerleşmeler fazladırMATEMATİK KONUMUN SONUÇLARI

    3. Sayfa
    NOT: SORULARIN MATEMATİK KONUM İLE İLGİLİ OLUP OLMADIĞINIANLAMAK İÇİN ŞU KİLİT İFADELERE BAKMAK GEREKİRyerel saat farkı ortak saat Mevsimlercephesel yağışlar güneş ışınlarının geliş açısı gölge boyu gece - gündüz süreleri Rüzgârların esme yönü ve sıcaklığı etkileme durumu Dağların yamaçlarının sıcaklık durumu

    4. Sayfa
    • Türkiye Asya, Avrupa, Afrika kıtalarını birbirine bağlayan önemli bir kavşak noktasında kurulmuştur.• Asya –Avrupa arasında bir köprü durumundadır.• Stratejik önemi olan boğazlara sahiptir.• Petrol bakımından zengin ülkelere komşudur.• Asya Avrupa arasındaki en önemli ticaret ve ulaşım yolları Türkiye’den geçer.• Ortalama yükseltisi fazladır ve engebelidir. Bu durum tarım, nüfus, sanayi, ulaşım ve yerleşmeyi etkiler.• Türkiye’nin gerçek yüzölçümü 814.578 km2 , izdüşüm yüzölçümü ise 779.452 km2dir. Aradaki fark ülkemizin yüksek ve engebeli olmasından kaynaklanır.Not: Bir yerin gerçek yüzölçümü ile izdüşüm yüzölçümü arasında fark fazla ise o yer engebelidir. Fark az ise düzlüktür.TÜRKİYE’nin ÖZEL KONUMU SONUÇLARI

    5. Sayfa
    NOT:Türkiye’de Yükselti Batıdan Doğuya Doğru Gidildikçe Artar…Buna Bağlı Olarak:1- Sıcaklık Azalır2- Karın Yerde Kalma Süresi Artar3- Sıcaklık Farkı Artar. (Bunda denizel etkiden uzak olma,nem azlığı da etkilidir)4- Fiziksel Ufalanma (mekanik Çözünme) Artar.5- Tarım Ürünlerinin Olgunlaşma Süresi Uzar.6- Tarım Ürünleri Çeşitliliği Azalır.

    6. Sayfa
    TÜRKİYE’NİN ORTA KUŞAKTA OLMASININ SONUÇLARI1-Dört mevsim belirgin olarak yaşanır.2-Buzullar hiçbir zaman deniz seviyesine inmez. kalıcı kar sınırı genelde 2500 ile 3000 metrenin üstündedir3-Cephe Yağışları Görülür.4-Batı Rüzgarları Hakimdir..

    7. Sayfa
    Tropikal Kuşakta OlmamasınınTürkiye Üzerindeki Etkileri1-Dönenceler dışında yer aldığı içinGölge boyu asla sıfır olmaz2-Güneş açılarını hiçbir zaman Dik açıyla almaz.

    8. Sayfa
    Türkiye Kuzey Yarım Küre’de Bulunduğu için:1– Kuzeyden gelen hava kütleleri hava sıcaklığını azaltırken, güneyden gelen hava kütleleri sıcaklığı arttırmaktadır.NOT:Türkiye’de Güneyden Kuzeye Doğru Gidildikçe;1-Güneş ışınlarının düşme açısı daralır.Daha küçük açıyla düşer.2-Sıcaklık azalır.Dolayısıyla Buharlaşma ve Denizlerdeki Tuzluluk oranı azalır.3-Gölge boyu uzar.4-Çizgisel Hız Azalır.Dolayısıyla Gece-Gündüz arasındaki zaman farkı artar.5-Güneyden esen rüzgarlar Sıcaklığı artırır;Kuzeyden esen rüzgarlar azaltır.6-En uzun Gündüz:21 Haziran/ En Uzun Gece:21 Aralık

    9. Sayfa
    2– Deniz turizmine elverişli olan süre Türkiye’nin güneyinden kuzeyine doğru azalmaktadır.3– Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarının Yaz ayları, Aralık, Ocak ve Şubat aylarının Kış ayları olması Türkiye’nin Kuzey Yarım Küre’de olduğunun kanıtıdır.***Güney Yarım Küre ile Kuzey Yarım Küre arasında Yaz – Kış aylarının farklı olmasının sebebi 23° 27′ lik eksen eğikliğine bağlıdır.Türkiye Kuzey Yarım Küre’de Bulunduğu için:

    10. Sayfa
    NOT:Mevsimlerin Oluşumu EKSEN EĞİKLİĞİ;Mevsimlerin birbiriniTakip etmesi ise YILLIK HAREKETİN sonucudur.

    11. Sayfa
    4-Dağların güneye bakan yamaçları kuzeye bakan yamaçlarından daha sıcaktır. Bu sebeple;***-güneye bakan yamaçlarında kalıcı kar sınırı, orman üst sınırı ve tarım üst sınırı kuzeye bakan yamaçlara göre daha yüksektir.***-Karadeniz’de denizellik nedeniyle özel konumdan dolayı kuzeye bakan yamaçlarında orman ve tarım üst sınırı daha yüksektir.Türkiye Kuzey Yarım Küre’de Bulunduğu için:

    12. Sayfa
    5– İki meridyen arası mesafe kuzeyden güneye doğru artmaktadır. Ayrıca kuzeyden güneye doğru gece – gündüz süre farkı azalır.*** Sadece Kuzey Yarım Küre için bu böyledir. Güney yarım Küre’de tersidir. Ayrıca bu dünyanın geoid bir şekle sahip olmasından kaynaklanır.6– 21 Mart ve 23 Eylül tarihinde Dünya’nın her yerinde gece gündüz eşitliği yani ekinoks yaşanır.***Buradan çıkarmamız gereken şu olmalıdır: 21 Marttan ve 23 Eylüle kadar Türkiye’de gündüzler geceden daha uzun, 23 Eylülden 21 Marta kadar olan tarihte ise geceler gündüzden daha uzundur.Türkiye Kuzey Yarım Küre’de Bulunduğu için:

    İndir / Download : 26_matematik-konum.pptx


    Yorumlar

    Sil