Nedir.Org*
Soru Sor

Ekinoks Sunumları

  • 2
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Ekinoks

    Dosya Adı: Solstis ve Ekinoks Nedir Slayt Sunum (PPTX)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    Dünyanın Yıllık HareketiDünya ekseni çevresinde hareket ederken aynı zamanda saat ibresinin tersi yönde, Güneş'in çevresinde de döner. Bu hareketini elips bir yörüngede 365 gün 6 saatte tamamlar. Buna 1 Güneş yılı denir. Dünya'nın yıllık hareketi sırasında, Güneş'in çevresinde çizdiği yörünge düzlemine ekliptik denir. Yörünge şeklinin elips olması nedeniyle Dünya yıllık hareket sırasında Günöte - Günberi konumuna gelirGünöte (Aphel)Dünya'nın, Güneş'ten en çok uzaklaştığı, yörüngede en yavaş döndüğü gündür. Dünya Günöte konumuna 4 Temmuz'da gelir.Günberi (Perihel)Dünya'nın, Güneş'e en çok yaklaşıp, yörüngede en hızlı döndüğü gündür. Dünya Günberi konumuna 3 Ocak'ta gelir.

    2. Sayfa
    DÜNYANIN YILLIK HAREKETİ147 milyon km21 MARTEKİNOKS gece gündüz eşitliği23 EYLÜL21 ARALIK 21 HAZİRANEKİNOKS gece gündüz eşitliği3 OCAK günberi4 TEMMUZ günöte152 milyon km

    3. Sayfa
    Eksen EğikliğiDünya'nın yıllık hareketi sırasında oluşan yörünge düzlemi (ekliptik) ile Dünya'nın Ekvator düzlemi üst üste çakışmaz.Aralarında 2327' lık bir açı bulunur. Yörünge düzlemi ile eksen arasında ise 6633' lık bir açı oluşur. Buna Dünya'nın Eksen Eğikliği denir.EKSEN EĞİKLİĞİ

    4. Sayfa
    21 MART - 23 EYLÜL DURUMLARI (EKİNOKSLAR)a) 21 Mart ve 23 Eylül'de Ekvator üzerindeki noktalar yerel saat 12.00'de Güneş ışınlarını dik açı ile alır.b) b) Ekvator'da yatay düzleme dik duran cisimlerin yerel saat 12.00' de gölgesi oluşmaz.c) Aydınlanma çemberi, Kutup Noktalarından geçer.d) Dünya'nın her yerinde gündüz ve gece süresi birbirine eşittir.e) Aynı meridyen üzerinde yer alan tüm noktalarda Güneş, yerel saatle aynı anda doğar ve aynı anda batar.f) 21 Mart'tan sonra Kuzey Y.'de, 23 Eylül'den sonra da Güney Y.' de gündüzler gecelere göre daha uzun olmaya başlar.  

    5. Sayfa
    a) Güneş ışınları dik açı ile yerel saat 12.00'de Yengeç Dönencesi'ne gelir. b) Yengeç Dönencesi'nde yatay düzleme dik duran cisimlerin yerel saat 12.00'de gölgesi oluşmaz. c) Aydınlanma çemberi Kutup Dairelerine teğet geçer. d) Bir noktadan kuzeye doğru gidildiğinde gece süresi uzamaya başlar. e) Kuzey Yarım Küre'de yılın en uzun gündüzü, Güney Yarım Küre'de ise yılın en uzun gecesi yaşanır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'de gündüzler, Güney Yarım Küre'de ise geceler kısalmaya başlar.21 HAZİRAN DURUMU (SOLSTİSİ)

    6. Sayfa


    7. Sayfa
    a) Güneş ışınları dik açı ile yerel saat 12.00'de Oğlak dönencesi'ne gelir. b) Oğlak dönencesi'nde yatay düzleme dik duran cisimlerin yerel saat 12.00'de gölgesi oluşmaz. c) Aydınlanma çemberi Kutup Daireleri'ne teğet geçer. d) Bir noktadan kuzeye doğru gidildikçe gündüz süresi uzamaya başlar. e) Kuzey Yarım Küre'de yılın en uzun gecesi, Güney Yarım Küre'de ise yılın en uzun gündüzü yaşanır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'de geceler, Güney Yarım Küre'de gündüzler kısalmaya başlar.21 ARALIK DURUMU (SOLSTİS)

    8. Sayfa


    9. Sayfa
    UNUTMAEKVATORDAN KUTUPLARA GİDİLDİKÇE:Gölge boyu uzar.Gece-gündüz arasındaki fark artar.Yerçekimi artar.Dünyanın dönüş hızı azalır(çizgisel hız).Güneş ışınlarının geliş açısı azalır.Denizlerin tuzluluk oranı azalır.

    İndir / Download : 94_solstis-ve-ekinoks.pptx


    Yorumlar

    Sil