Nedir.Org*
Soru Sor

Dramatik Şiir Sunumları

  • 3
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Dramatik Şiir

    Dosya Adı: Dramatik Şiir Slayt PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    DRAMATİK ŞİİR Tiyatroda kullanılan şiir türüdür. Eski Yunan edebiyatında oyuncuların sahnede söyleyecekleri sözler şiir haline getirilir ve onlara ezberletilirdi. Bu durum dram tiyatro türünün ( 19. yy. ) çıkışına kadar sürer. Bundan sonra tiyatro metinleri düz yazıyla yazılmaya başlanır.Dramatik şiir harekete çevrilebilen şiir türüdür. Başlangıçta trajedi ve komedi olmak üzere iki tür olan bu şiir türü dramın eklenmesiyle üç kere çıkmıştır.

    2. Sayfa
    . Bizde dramatik şiir türüne örnek verilmemiştir. Çünkü bizim Batı'ya açıldığımız dönemde ( Tanzimat ) Batı'da da bu tür şiirler yazılmıyordu; nesir kullanılıyordu tiyatroda. Bizim tiyatrocularımız da tiyatro eserlerini bundan dolayı nesirle yazmışlardır. Ancak nadirde olsa nazımla tiyatro yazan da olmuştur. Abdülhak Hamit Tarhan gibi...Batı edebiyatında Corneille, Racine, Shakespeare;Türk edebiyatında Namık Kemal, Abdülhak Hamit Tarhan, Faruk Nafiz Çamlıbel dramatik şiirin en güzel örneklerini vermişlerdir.

    3. Sayfa
    Halketsem esirlerle leşker,Mahveylesem ordularla asker,Olsa bana hep mülûk çâker;Cinsince o iktidar münker,Fevkimde uçar tuyûr-u kemter!Âvâze-i dehr iken tanînim,Gördüm ana değmiyor enînim;Milletlere karşı âhenînim;Bir âfete karşı nazenînim.Afetse de ey ilâh göster!Bilmem bana ân mı, şân mı lâzım?Gülbün mü ya kehkeşân mı lâzım?Âguuş-u vefâ-nişân mı lâzım?Bir pençe-i hun-feşân mı lâzım?Canan mı güzel, cihan mı hoş-ter? (Abdülhak Hâmit TARHAN)

    4. Sayfa
    HAZIRLAYANLAR DENİZ GRUBU: Ergül CELEP, Nursun KARAGÜL, Emel USLU, Nilüfer BEYAZIT

    İndir / Download : 79_dramatik_şiir_nedir.pptx


    Yorumlar

    Sil