Nedir.Org*
Soru Sor

Görsel Sanatlar Sunumları

  • 4
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Görsel Sanatlar

    Dosya Adı: Görsel Sanatlar Nelerdir Detaylı Anlatım Slayt Sunum Powerpoint

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    GÖRSEL SANATLARMehmet KURTBOĞAN

    2. Sayfa
    TÜRK SÜSLEME SANATLARINELERDİR?? ? ?

    3. Sayfa
    Türk süsleme sanatlarıa) Tezhipb) Hatc) Ebruç) Çinid) Minyatüre) Cam bezeme (Vitray)f) Bakırcılıkg) Cilt sanatıh)Halı sanatı

    4. Sayfa
    TEZHİP Eski bir süsleme sanatıdır. Sözcük Arapça’da “altınlama, yaldızlama” anlamına gelir. Ama tezhip yalnız altınla değil boya ile de yapılır. Daha çok yazma kitapların sayfalarını, hat levhalarının kenarlarını süslemede kullanılmıştır.

    5. Sayfa


    6. Sayfa


    7. Sayfa
    HAT SANATI Hat sanatı Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl ve 10. yüzyıl arasında geçirdiği bir gelişme döneminden sonra ortaya çıkmıştır. Hat Arapça çizgi demektir.

    8. Sayfa


    9. Sayfa


    10. Sayfa
    EBRU SANATI Ebru, kitreyle yoğunlaştırılmış su üzerine tezyini kâğıt ile resim yapma sanatıdır. Geleneksel Türk sanatlarındandır

    11. Sayfa


    12. Sayfa


    13. Sayfa
    ÇİNİ SANATI Geleneksel Türk Sanatlarından olan çini, genellikle mimari yapıların, cami, köşk. saray, çeşme, türbe ve benzeri yapıların iç ve dış süslemelerinde kullanılmış bir seramik ürünüdür.

    14. Sayfa
    Türk çini sanatının tarihi ilk Müslüman Türk devletlerinden Karahanlılara kadar dayanmaktadır. Bu da çini sanatının bin yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğunu göstermektedir.

    15. Sayfa


    16. Sayfa


    17. Sayfa
    MİNYATÜR SANATI Minyatür, çok ince işlenmiş ve küçük boyutlu resimlere ve bu tür resim sanatına verilen addır.

    18. Sayfa
    Orta Çağda Avrupa'da elyazması kitaplarda baş harfler kırmızı bir renkle boyanarak süslenirdi. Bu iş için, çok güzel kırmızı bir renk veren ve Latince adı “” olan kurşun oksit kullanılırdı. Minyatür sözcüğü buradan türemiştir.

    19. Sayfa
    Bizde ise eskiden resme “nakış” ya da “tasvir” denirdi. Minyatür için daha çok nakış sözcüğü kullanılırdı. Minyatür sanatçısı için de “resim yapan, ressam” anlamına gelen nakkaş ya da musavvir denirdi. Minyatür daha çok kâğıt, fildişi ve benzeri maddeler üzerine yapılırdı.

    20. Sayfa


    21. Sayfa


    22. Sayfa
    VİTRAY SANATI Vitray kelimesi hem renkli camların birleşmesiyle oluşturulan yapıyı hem de bunu yapma sanatını ifade etmek için kullanılır.

    23. Sayfa
    Vitray genel olarak renkli cam parçalarının kurşun dolgu malzemesiyle birleştirilerek lehimlenmesiyle yapılsa da; tasarımını zenginleştirmek için boyanmış camlar ve pirinç renkli birleştirme malzemesi de kullanılabilir.

    24. Sayfa


    25. Sayfa


    26. Sayfa


    27. Sayfa
    BAKIRCILIK SANATI Bakırcılık bakırdan eşya yapma sanatıdır. Ev eşyası olarak üreticilik azalmış olup süs eşyası şeklinde yapılmaktadır. Kazan, testi, leğen, tas, tencere, tava, sahan, bakraç, mangal, ibrik, tepsi, saksılık ürünleri dövme ve sıvama tekniği ile yapılmaktadır.

    28. Sayfa


    29. Sayfa


    30. Sayfa
    CİLT SANATI Bir dergi veya kitabın yaprakları ve fasikülleri bir arada tutmak için yapılan koruyucu kapağa cilt denir. Cilt Arapça kökenli bir kelime olup deri anlamına gelmektedir.

    31. Sayfa
    Sanat niteliği taşıyan ilk ciltler 7.-9. yy larda Mısır’da Koptlar ve Orta Asya’da Uygurlarda görülmüştür.Kıptîler veya Koptlar, Mısır'ın eski halkıdır.

    32. Sayfa


    33. Sayfa


    34. Sayfa


    35. Sayfa
    HALI SANATI Halı; atkılarının atılmasından sonra (arka iplikleri) üzerine desene göre istenilen hav yüksekliğinde iplerin geçirilerek düğümlenmesi ile yapılan ev içinde ve genellikle yer örtüsü olarak kullanılan eşyadır. Bazı evlerde de duvarda görülür.

    36. Sayfa
    Halının kökü Anadolu Selçuklu Devleti'nden gelmiştir. Kilimle halı bir birinden farklıdır: Kilim ince bir halı tipidir. Dünyada bilinen ilk halılar Orta Asya'da Türkler tarafından dokunmuştur. Bu halıların günümüze kadar ulaşabilmiş en eski örneğinin MÖ 6-5. yüzyıllarda yapılmış olduğu ve halen 'nde saklandığı bilinmektedir.

    37. Sayfa


    38. Sayfa


    39. Sayfa


    40. Sayfa


    41. Sayfa
    KİLİM SANATI Kilim; Türk el dokuma sanatlarından en önemlilerindendir. Günümüze kadar devamlılığını sürdürebilmiştir. El dokuması kilim denilince akla ilk Türk kilimleri gelmektedir. En önemli sebebinin göçebe Türklerin kilimi her yerde kullanabilmeleri ve dokumasının her yerde yapılabilmesidir. Maalesef günümüzde kilime karşı ilgi azalmaktadır. Kilim, ince bir halı tipidir. Diğer halılardan çok daha kısa bir süre içinde ve çok daha ucuz üretilir.

    42. Sayfa
    KİLİM ÖRNEKLERİ

    43. Sayfa


    44. Sayfa


    45. Sayfa


    46. Sayfa


    47. Sayfa


    48. Sayfa


    49. Sayfa


    50. Sayfa


    51. Sayfa


    52. Sayfa


    53. Sayfa


    54. Sayfa


    55. Sayfa


    56. Sayfa


    57. Sayfa


    58. Sayfa


    59. Sayfa


    60. Sayfa


    İndir / Download : 52_gorsel-sanat-nedir.pptx


    Yorumlar

    Sil