Nedir.Org*
Soru Sor

Kalp Sunumları

  • 3
    8 yıl önce
    İlgili Yazı: Kalp

    Dosya Adı: Kalp ve dolaşım sistemi sunusu (pptx)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    Dolaşım sistemi

    2. Sayfa
    KALBİN ŞEKLİ,YERİ VE BÜYÜKLÜĞÜYeri: Mediastinumda yer alır.Ağırlığı ve Büyüklüğü: Yaş Cinsiyet Vücut Ölçüsüne göre değişir.Şekli: Asimetrik koniye benzer.

    3. Sayfa
    KALBİN TABAKALARIEndokard: En içte bulunan ince fibroz bir tabakadır.Myokard: Perikardın altında kalbin pompa yeteneğini sağlayan kas tabakasıdır. Kaslar çizgilidir.

    4. Sayfa
    Perikard: Kalbi dıştan çepeçevre saran zardır..

    5. Sayfa
    KALBİN BÖLÜMLERİ

    6. Sayfa
    SAĞ KULAKÇIK (ATRİUM DEXTER):Vena Cava Superior ile Vena Cava İnferior vücut dokularındaki venöz kanı bu boşluğa toplar.Sağ atrium ve sağ ventrikül arasında sağ atrioventriküler delik bulunur.SAĞ KARINCIK (VENTRİCULUS DEXTER): Venöz kanı pulmoner arter aracılığı ile akciğerlere pompalayan boşluktur.

    7. Sayfa
    SOL KULAKÇIK (ATRİUM SİNİSTER): Akciğerlerde oksijenlenmiş kan Vena Pulmonales aracılığıyla bu boşluğa gelir.SOL KARINCIK (VENTİCULUS SİNİSTER): Arterial kanı aort yoluyla vücudun bütün dokularına pompalayan boşluktur.

    8. Sayfa
    KALBİN KAPAKLARI

    9. Sayfa
    Triküspid kapak: Sağ atrium ve sağ ventrikül arasında bulunan üç yapraklı kapaktır.Mitral kapak: Sol atrium ve sol ventrikül arasında bulunan iki yapraklı kapaktır.Aort kapak: Sol ventrikül ve aort arasındadır.Pulmoner kapak: Sağ ventrikül ile pulmoner arter arasındadır.KALBİN KAPAKLARI

    10. Sayfa
    KALBİ BESLEYEN DAMARLARKalp Aort damarının başlangıcından ayrılan ve kalp duvarının içine uzanan koroner arterlerden gelen kanla beslenir.

    11. Sayfa
    BÜYÜK DOLAŞIMVena pulmonalislerle sol atriuma gelen arterial kan buradan sol ventriküle ulaşır. Aorta yolu ile dokulara pompalanır. Daha sonra venöz kan olarak vena cavalar ile sağ atriuma gelir.

    12. Sayfa
    KÜÇÜK DOLAŞIMSağ atriuma gelen venöz kan triküspid kapak yoluyla sağ ventriküle geçer.Arteria pulmonalis ile akciğerlere ulaşır. Akciğerlerde gaz değişimine uğradıktan sonra vena pulmonalislerle arterial kan olarak sol atriumadöner.

    13. Sayfa
    OTONOM SİNİR SİSTEMİNİN KALP ÜZERİNE ETKİLERİPARASEMPATİK S.S.N.Vagus ile taşınır.Nörotransmitteri asetilkolindirKalp atım hızını azaltırAtriyoventriküller iletiyi azaltırMyokard kontraktilitesi üzerine etkisi yoktur.SEMPATİK S.S.Torasik sempatik sinirler ile taşınır.Nörotransmitteri nöradrenalindir.Kalp atım hızını arttırır.Atriyoventriküler iletiyi arttırır.Myokard kontraktilitesini arttırır.

    14. Sayfa
    KALBİN İLETİ SİSTEMİ

    15. Sayfa
    S-A DÜĞÜMÜ::Sağ atriyumda bulunur.Kalbin impuls yaratıcısıdır.Dakikada 70-80 impuls oluşturur.A-V DÜĞÜMÜ:Sağ atriumun alt bölümünde yer alır. Atriumların elektriksel aktiviteleri ventriküllere AV düğüm aracılığıyla geçer.Tek başına dakikada 40-60 impuls çıkarabilir.

    16. Sayfa
    HİS DEMETİ:AV düğümün ön uzantısından başlar. İmpuls iletimi oldukça hızlıdır.Ventriküllerin aynı anda kasılmalarını sağlar.PURKİNJE SİSTEMİ:His demetinin sağ ve sol kollarının myokard içerisine giren ince dallarına denir.Her iki karıncığın birden ve hızlı bir şekilde kasılmalarını sağlamaktır.

    Yorumlar

    Sil