Nedir.Org*
Soru Sor

Oryantalizm Sunumları

  • 1
    8 yıl önce
    İlgili Yazı: Oryantalizm

    Dosya Adı: Edwart Said: Edebiyat eleştirmeni, dil bilimci, düşünür, yazar, Filistin davası aktivisti. Oryantalizmin (Şarkiyatçılık) kurucusu.

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    MUSTAFA CINGIEDWARD SAID VE ORYANTALİZMPOPÜLER KÜLTÜR KAPSAMINDA

    2. Sayfa
    11 Kasım 1935 - 25 Eylül 2003Edebiyat eleştirmeni, dil bilimci, düşünür, yazar, Filistin davası aktivistiOryantalizmin (Şarkiyatçılık) kurucusu 1963 yılında Columbia Üniversitesi’ nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlamış, profesörlüğe kadar yükselmiştir. Harvard, Johns Hopkins ve Yale gibi üniversitelerde dersler vermiştir.2000 yılında Lübnan sınırında bir İsrail karakoluna taş atarken çekilmiş fotoğrafı nedeniyle çok yoğun eleştirilmiş, hedef haline getirilmiştir.

    3. Sayfa


    4. Sayfa
    Temel olarak oryantalist düşüncenin Batı dünyası ve Batılı kimliğinde ne derece kuvvetli ve içselleşmiş olduğunu ve Batı medeniyetinin bir anlamda kendisini bu karşıtlık üzerinden tanımladığını anlatır.

    5. Sayfa
    Said, oryantalizmin 3 farklı tanımı olduğundan söz eder..Orient yani Doğu dünyasına yönelik çalışmalarBatı yani Occident’ i, Doğu yani Orient’ i tanımlamasındaki ontolojikve epistemolojik ayrımcılıktır.Batı dünyasının Doğu ülkeleri üzerinde hakimiyet oluşturmalarına yol açan ön yargılı, fantezilere, imajlara ve hayallere dayalı düşünce sistemidir.

    6. Sayfa
    ORYANTALİZMOryantalist düşünce sistemi, Batı’ nın Doğu üzerinde ekonomik ve siyasal hegemonya kurmasına meşruiyet kazandırmaktadır.Doğu egzotik, mistik, zayıf, duygusal, rasyonel olmayan ve yönetilmeye muhtaç bir kadındır. Batı ise rasyonel, güçlü, sert ve yöneten bir erkektir. Doğu kendi başına medeniyete ulaşılabilecek bir yer değildir. Ataletin, zevk ve sefanın, acının, yenilginin, hüznün adresidir.

    7. Sayfa
    Said’ e göre oryantalizmin bu denli güçlü olmasının birincil sebebi, Batı medeniyetinin bu karşıtlık üzerine kurulu olması ve siyasal iktidarların ekonomik ve politik çıkarlar nedeniyle bu söylemi yeniden üretmeleridir. Doğu’ nun geri kalmışlığı ve muhtaçlığı, Batı’ nın oraya “özgürlük götürmesi” ve doğal kaynaklarını işletmesi için yeterli sebeptir.

    8. Sayfa
    Bu hayali düşünce sistemi Batı’ nın genlerine o denli işlemiştir ki, Batılı turistler bir Doğu ülkesine geldiklerinde fes takmak, hamam görmek, camileri gezmekten keyif alırlar ve Batı tipi bir şehir yaşamını Doğu’ da görmek istemezler.

    9. Sayfa
    EDWARD SAID VE ORYANTALİZMDoğu ülkelerinde ortaya çıkan modernizasyon hareketlerinde görülen geri kalmışlık, geç kalmışlık, aşağılık kompleksi ve Batı hayranlığı, bu söylemin uzantılarıdır. Doğu dünyası da Batı’ nın bu üstünlüğü karşısında çaresizdir ve içselleştirilmiş bir eziklik taşımaktadır. Doğu’ lu entelektüellere çok iş düşmektedir…SON SÖZ

    10. Sayfa
    TeşekkürlerMustafa CINGIErciyes Üniversitesi İletişim FakültesiHalkla İlişkiler ve Tanıtım BölümüPopüler Kültür DersiEdward Said ve Oryantalizm SunumuTemel KaynakPopüler Kültür / Ozan ÖRMECİ

    Yorumlar

    Sil