Nedir.Org*
Soru Sor

Etkin Dinleme Sunumları

  • 4
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Etkin Dinleme

    Dosya Adı: Etkin Dinleme Ben Dili / Sen Dili Slaytı (PPTX-Sunum)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    ETKİN DİNLEME BEN DİLİ VE SEN DİLİERKAN SARIUŞAKOKUL REHBER ÖĞRETMENİ

    2. Sayfa


    3. Sayfa
    Karşınızdaki kişinin söylediklerini doğru anladığınızı iletmenin etkili bir yoludur.

    4. Sayfa
    Etkin dinleme çocuğun ne söylemeye çalıştığını anlamaya çalışıp, çocuğun söylediklerine ayna tutarak ona geri iletmektir.

    5. Sayfa
    ETKİN DİNLEMEÇok aptalım, hiçbir zaman başarılı olamayacağımYeterince akıllı olmadığını düşünüyorsun, bunun için hiçbir zaman başarılı olamayacağına inanıyorsun.

    6. Sayfa
    ETKİN DİNLEMEKardeşim beni deli ediyor, yine eşyalarımı karıştırmışEşyalarını karıştırdığı için kardeşine çok kızıyorsun

    7. Sayfa
    ETKİN DİNLEMENİN FAYDALARIÇocuğun mesajı test edilir.Çocukları daha iyi tanımamazı sağlar.Çocukların düşüncelerinin saygıyla karşılandığını, anlaşıldığı ve kabul edildiği gösterilir.

    8. Sayfa
    Duyguların açılmasına yardımcı olur.Çocuklara duygularının doğal ve insanca olduğunu gösterir.İletişimin devamı için yüreklendirir.Gerçek ve altta yatan sorunların tanımlanmasını kolaylaştırır.

    9. Sayfa
    Çocuğun düşünerek sorununa çözüm bulmasını sağlar.Etkin dinlenen çocuklar da yetişkinleri dinler.Yetişkin sorunun sorumluluğunu tamamen üstlenmiş olmaz.

    10. Sayfa
    ETKİN DİNLEME KONUSUNDA UYARILARÇocuğun duyguları yoğun olmalıdır.Sorunun kaynağından dolayı ve değiştirilmek istenen davranışlarda işe yaramaz.Çocuğun kendi çözümünü bulması önemlidir.Sık kullanılmamalıdır.

    11. Sayfa
    Etkin Dinleme ÖrnekleriDuyguların yansıtılmasına örnekler :Bana tanıdığı en iyi kişi olduğumu söylediğinde ne yapacağımı bilemedim.Söylediklerini duyunca hem utandın, hem de sevindin.

    12. Sayfa
    Etkin Dinleme ÖrnekleriOkul rezil, ödevler ağır, öğretmenler yardımcı olmuyor.Öfkelisin ve kendini engellenmiş hissediyorsun.

    13. Sayfa
    Etkin Dinleme Örnekleriİçeriğin yansıtılmasına örnekler :Burada insanlar bir şey yapmamıza izin vermiyor.Özgür değilsin.Dersini seviyorum. Öğretmen iyi hazırlanıyor. Tartışma ortamı sağlıyor.Yeterli bir öğretmen.

    14. Sayfa
    Etkin Dinleme Alıştırmaları- Odamı temizlemeyeceğim. Oda temizlemekten nefret ediyorum. Burası benim odam, istediğim gibi kullanırım.

    15. Sayfa
    Etkin Dinleme AlıştırmalarıKeşke çocuk olmasaydım. Bir an önce büyümek istiyorum, büyüyünce her istediğimi yapacağım.

    16. Sayfa
    Etkin Dinleme AlıştırmalarıÖdevlerden nefret ediyorum. Niye bu kadar çok ödev veriyorlar. Hiçbirini yetiştiremeyeceğim.

    17. Sayfa
    Sözle tepki vermeden, mesajı yollayan kişiyi dinlemektir.

    18. Sayfa
    SEN DİLİGenellikle kızgınlık ifadeleri sen-dili ile yapılır.Sen-dili ile kurulan iletişimin çocuk üzerinde düzeltici bir etkisi pek olmaz.

    19. Sayfa
    SEN DİLİNİN SAKINCALARIKızgınlığın gerçek nedenlerini açıklamaz.Olumsuz davranışın anne-baba üzerindeki belirgin etkilerini ortaya koymaz.

    20. Sayfa
    İfade edilen kızgınlıklar davranışa değil de kişiliğe yöneliktir. Bu nedenle çocukta/gençte kırılmalara, gücenmelere neden olur.

    21. Sayfa
    Tekrar bu mesajlarla karşılaşmamak için çocukta/gençte anne-baba ile iletişime girme isteği azalır.

    22. Sayfa
    Çocuğa/gence yöneltilen kızgınlık mesajları çocukların ve gençlerin kimlik duygusunu ve özgüvenini azaltır.

    23. Sayfa
    Özellikle küçük çocuklar “geri zekalı, aptal, tembel” gibi küçük düşürücü ifadelerin gerçek olduğuna inanabilirler.

    24. Sayfa
    Sen dili ile ifade edilen hoşnutsuzluk, eleştiri sözleri, çocuğun direnmesine, karşı gelmesine, kızmasına ve söz dinlememesine neden olur.

    25. Sayfa
    BEN DİLİÇocukların olumsuz duyguları yaşamamaları için yapılması gereken Ben–Dili ile konuşmadır.Ben dili ile konuşmak kişinin kendinden konuşması veya kendini övmesi demek değildir.

    26. Sayfa
    Kişinin o anda, karşılaştığı durum veya davranış karşısında, kişisel tepkisini duygu ve düşüncelerle açıklayan bir ifade tarzıdır.

    27. Sayfa
    Duygu ve düşüncelerimizi içtenlikle ifade eden sözcüklerdir.Anne-babanın olumsuz davranış sırasında yaşamakta olduğu olumsuz etki ve duyguları açıklayan dürüst ve sorumlu bir kızgınlık ifadesidir.

    28. Sayfa
    Konuşan kişinin gerçek düşünce ve duyguları ile ilgili iletimleridir.Başkaları hakkında değerlendirme ve yorumlar değil, kişisel duygu ve yaşantıları açıklar.

    29. Sayfa
    BEN DİLİ İLE KONUŞMANIN YARARLARIDuygu ve düşünceleri anında ilettiği için kullanan kişiyi rahatlatır.Kızgınlık ve öfke birikimlerini önler.

    30. Sayfa
    Duyguların açıklanmasını, durumun daha iyi anlaşılmasını sağlar.Çocukların kendilerini, anne-babanın, öğretmenin yerine koyarak düşünmelerini sağlar.

    31. Sayfa
    Çocuğun savunucu tutuma geçmeden, durumdaki rolünü ve sorumluluğunu görmesine yardımcı olur.Olumsuz davranışın değişmesini sağlar.Anne-baba ile çocuk arasında yakınlığın artmasını ve birbirlerine daha saygılı, sevgi dolu bir birlikteliğin yaşanılmasını sağlar.

    32. Sayfa
    BEN DİLİ İLE KONUŞMANIN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİÇocukların düşünme yeteneklerinin arttırır.Sebep sonuç ilişkilerini daha iyi anlarlar.Sorumluluk sahibi bireyler olurlar.

    33. Sayfa
    Çocukların daha sağlıklı gelişmesine ve özgüvenlerinin sarsılmamasına yardımcı olur.İç denetim kazanır.Başkalarını düşünmeyi, bencil olmamayı, kendi istek ve tepkilerini de ben-dili ile ifade etmeyi öğrenir.

    34. Sayfa
    ÇOCUKLA SAĞLIKSIZ İLİŞKİ KURMANIN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİÇocuğun benlik gelişimini zedeler.Bazı olumsuz duyguların gelişmesine neden olur.

    35. Sayfa
    Çocuğun / gencin kendisi ile ve dolayısıyla çevresi ile sağlıklı ilişki kurmasını da engeller.Utanç ve suçluluk duyguları gelişir.

    36. Sayfa
    Utanç duygusu ise insanı içten içe kemiren yok eden bir duygudur.Bu duygunun temeli çocuğu yetiştiren aile tarafından atılır.

    37. Sayfa
    Yaşam boyunca kişiyi mutsuz eden bir duygu olarak varlığını korur. Utanç duygusu içinde olan kişi kendisi ve dış dünya ile sağlıklı ilişkiler kuramaz.

    38. Sayfa


    39. Sayfa
    DİNLEDİĞİNİZ İÇİNTEŞEKKÜR EDERİM

    İndir / Download : 8_etkin_dinleme_nedir.pptx


    Yorumlar

    Sil