Nedir.Org*
Soru Sor

Pusula ile Yönümüzü Nasıl Buluruz Sunumları

  • 4
    7 yıl önce
    İlgili Yazı: Pusula ile Yönümüzü Nasıl Buluruz

    Dosya Adı: Yönümüzü nasıl buluruz sunusu (pptx slaytı)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    4.SINIFDERSİN ADI : SOSYAL BİLGİLER A)YÖNLER 1- Ana Yönler 2- Ara yönler B) YÖNÜMÜZÜ NASIL BULURUZ? 1- Pusula 2-Kutup Yıldızı 3-Saat ile Yön bulma 4- Diğer Yön Bulma Şekilleri

    2. Sayfa
    BÜYÜKAYI VE KÜÇÜKAYI TAKIMYILDIZLARIBulutsuz bir gecede gökyüzüne baktığımızda Büyükayı ve Küçükayı Takımyıldızlarını yukarıdaki resimdeki gibi görürüz. Her iki takımyıldızı da yedişer yıldızdan oluşur. Ancak Küçükayı Takımyıldızı’nın birinci yıldızı çok daha parlaktır. Buna Kutup Yıldızı denir. Kutup Yıldızı her zaman kuzeyde bulunur. Kutup Yıldızı’na Demirkazık Yıldızı da derler.

    3. Sayfa
    BÜYÜKAYI TAKIMYILDIZIBulutsuz bir gecede gökyüzüne baktığımızda BÜYÜKAYI TAKIMYILDIZI ‘ nı gökyüzünde düz konumdaki bir büyük cezve şeklinde görürüz. Büyükayı Takımyıldızı yedi yıldızdan oluşur.

    4. Sayfa
    BÜYÜKAYI TAKIMYILDIZIBüyükayı Takımyıldızı’nın yedi yıldızı arasına birer çizgi çizdiğimizi varsayarsak yukarıdaki gibi düz duran bir cezve gibi durduğu görülür. Bu şekli ile gökyüzünde diğer takımyıldızlarından daha kolay bir şekilde ayırt edilir.

    5. Sayfa
    ANA VE ARA YÖNLERBüyükayı takımyıldızının 5 ve 6. yıldız arasındaki uzaklık kadar bir uzunluk çizdiğimizde Küçükayı takımyıldızının 1. yıldızı olan Kutup yıldızını buluruz. Bu yıldız diğerlerine göre daha parlaktır. Her zaman KUZEY yönünü gösterir.

    6. Sayfa
    Büyük ve Küçükayı Takımyıldızlarını çizebilmeKutup YıldızıBüyükayı TakımyıldızıKüçükayı Takımyıldızıstyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    7. Sayfa
    PUSULA İLE YÖN BULMAYönler en kolay pusula ile bulunur. Pusulanın renkli ucu her zaman kuzey yönünü gösterir. Pusula ile doğru bir ölçüm yapmak için pusula düz bir zemine konulmalı ve çevresinde mıknatıs bulunmamalıdır.Pusuladaki;N harfi Kuzey;S harfi Güney; W harfi Batı ve E harfi Doğu yönünü ifade eder.

    8. Sayfa
    ANA VE ARA YÖNLERANAYÖNLERDOĞUBATIGÜNEYKUZEYARAYÖNLERKUZEYDOĞUKUZEYBATIGÜNEYDOĞUGÜNEYBATIYönlerin adları güneşe göre belirlenmiştir. Güneşin doğduğu yere DOĞU, battığı yere BATI denir. Diğer yönler buna göre belirlenir.

    9. Sayfa
    SAATLE YÖN BULMASaatin akrebini güneşin bulunduğu yöne tutalım. 12 rakamı ile saatin akrebinin tam arasına bir çizgi çizdiğimizi varsayalım. Bu çizgi güney yönünü gösterir. Diğer ucu ise kuzeydir. Buna göre diğer yönleri bulmamız kolay olur.

    10. Sayfa
    ÇUBUK İLE YÖN BULMAGüneşli bir günde yere dikilen bir çubuğun gölgesini inceleyelim. Gölgenin en kısa olduğu öğle saatinde gölgenin yönü kuzeyi gösterir.KUZEY

    11. Sayfa
    AĞAÇLARA BAKARAK YÖN BULMAOrmanda ağaçların kuzey yönü güneş ışıklarını tam alamadığı için yosun tutar. Bu durumda ormanda ağaçların yosunlu taraflarına bakarak yönümüzü bulabiliriz.

    12. Sayfa
    KARINCA YUVALARINA BAKARAK YÖN BULMAKarınca yuvalarının ağzı güneye bakar. Çünkü karıncalar soğuk kuzey rüzgarlarından yuvalarını korumak için kuzey yönüne daha çok malzeme yığarlar. Yuvanın ağzı güneye dönük olur.

    13. Sayfa
    HAZIRLAYAN : FATİH BUĞRA YILDIZ

    Yorumlar

    Sil