Nedir.Org*
Soru Sor

Atatürk Zamanında Ölçü Birimlerinde Yapılan Değişiklikler Sunumları

  • 6
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Atatürk Zamanında Ölçü Birimlerinde Yapılan Değişiklikler

    Dosya Adı: Atatürk Ölçüler Alanında Yaptığı Yenilikler Slaytı (sunum - pptx)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    Atatürk’ün Ölçüler Alanında Yaptığı YeniliklerAmaç: Uluslararası ölçülerle ülkemizde kullanılan ölçüler arasında birlik sağlamaktı.

    2. Sayfa
    Yapılan YeniliklerTAKVİMSAATULUSLARARASI RAKAMLARAĞIRLIK ÖLÇÜLERUZUNLUK ÖLÇÜLERİ

    3. Sayfa
    TAKVİMOsmanlı Devleti döneminde Rumi Takvim kullanılıyordu.26 aralık 1925 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyetin’ de resmi Devlet Takvimi olarak Miladi Takvim kullanılmaya başlandı.

    4. Sayfa
    ESKİ VE YENİ TAKVİM

    5. Sayfa
    ESKİDEN KULLANILAN SAATLER:Güneş SaatiKum saatiSu saatiAteş (mum) saatiKöstekli saatMekanik saatElektronik saat vb…

    6. Sayfa
    SAATTürkiye'de kullanılan saat sistemi 2 OCAK 1926 tarihinden itibaren ‘Günün 24 Saate Taksimine Dair Kanun'un Türkiye Büyük Millet Meclisin’ de kabul edilmesinden sonra kullanılmaya başlandı.

    7. Sayfa
    GÜNEŞ SAATİ:-Bir çubuğunDerecelenmiş tam ve yarımbir dairenin üzerine düşen gölgesi izlenerek kullanılır.Güneş saatleri geceleri Ya da kapalı havalarda kullanılmaz.

    8. Sayfa
    KUM SAATİ:İki cam yuvarın daracık bir boruylabirbirlerine bağlanmasıyla oluşur.Yuvarlardan birinin içinde ince kumvardır. Saatin ters çevrilmesiyle kum borudan diğer boş yuvara akmasıyla olur, boşalma süresi hep aynıdır.

    9. Sayfa
    SU SAATİ: Suyun düzenli biçimde sumiktarını ölçüldüğü birkabın içine veya kaptandışarıya akmasına dayananbir saat türüdür.

    10. Sayfa
    ATEŞ SAATİ (Mum Saati)Petrol lambasının alevi ile çalışan saatmekanizmasında tüketilen yağınbölmeli bir saydam kapta İzlenmesi yada kısılan mumun gölgesinin arkadaki bir cetvel üzerindeki boyuna göre belirlenir.

    11. Sayfa
    KÖSTEKLİ SAAT:Genel olarak kurularak çalışanmekanik bir saat türüdür.Köstekli bir kılıfa konduğu için köstekli saat denir.

    12. Sayfa
    Mekanik ve Elektronik Saatler

    13. Sayfa
    ULUSLAR ARASI RAKAMLARTürkiye'de 1 Haziran 1929 tarihinden sonra Uluslararası rakamların ülke genelinde kullanılması mecbur hale geldi

    14. Sayfa
    Atatürk'ün ölçülerde yaptığı değişiklikler1-DİRHEM,OKKA,KANTAR,BATMAN2-ARŞIN,FERSAH,ENDEZAKULACI 1-KİLOGRAM 2-METRE

    15. Sayfa
    Ağırlık ölçüleriDaha önceden Onlu yönteme göre uygun olan ağırlık ve uzunluk ölçüleri 26 Mart 1931 tarihinden itibaren kabul edilen kanunla yeni ölçüler kullanılmaya başlandı.

    16. Sayfa
    Ağırlık ölçüleri 1 DİRHEM 1 OKKA 1 KANTAR 1-BATMAN3.2GR1.282 KG56.408 KG7.692KG400 DİRHEM44 OKKA6 OKKA

    17. Sayfa
    UZUNLUK ÖLÇÜLERİUzunluk ölçüsü temel birimi metredir. Metre kısaca m ile gösterilir.Uzunluk ölçüleri onar onar büyür ,onar onar küçülür.Büyük birimi küçük birime çevirirken çarparız,Küçük birimi büyük birime çevirirken böleriz.

    18. Sayfa


    19. Sayfa


    20. Sayfa


    Yorumlar

    Sil