Nedir.Org*
Soru Sor

Yerçekimi Sunumları

  • 1
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Yerçekimi

    Dosya Adı: Yerçekimi Nedir Öğrenci Ödev Sunusu Slayt PpTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    YER ÇEKİMİBUSE KULOĞLU10.05.2016

    2. Sayfa
    “EN” Çocukların STEM Projesi: "Uçan Halı" STEM derslerinde ilkokul öğrencilerimizle beraber yaptıkları manyetik alan ile ilgili deneylerle artık bir hayallerini daha gerçekleştirebileceklerine inanıyorlar. Çocuklara vereceğimiz en önemli katkıda biz eğitimcilerin onların hayallerine sahip çıkabilmemizdir. Gelecek hayallerimizin farklılıklarıyla biçimlenecek.

    3. Sayfa
    Yeryüzü üzerinde tutunmamızı sağlayan nedir? Yer yüzeyinden niçin düşmediğimizi hiç merak ettiniz mi? İnsanları, okyanusları ve havayı uzay içerisinde yüzmekten alıkoyan şey nedir? Yerçekimi, yeryüzünün üstündeki ve yakınındaki her şeyi yerin merkezine doğru çeker. Yeryüzünden uzaklaştıkça ve uzaydaki diğer cisimlerde yerçekimi daha az etkilidir. Ay’da nesnelerin yüzmesinin sebebi budur.

    4. Sayfa
    Tohumlar hangi yöne büyüyeceklerini nasıl bilirler?

    5. Sayfa
    YER ÇEKİMİ YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR !

    6. Sayfa
    İlk kez bilim insanı Newton tarafından ortaya konulan “yerçekimi kuvveti” daha sonra Einstein ile farklı boyuta ulaşarak günümüzdeki son bilimsel kuramlardan kuantum teorisi-sicim teorileri ile farklı bir boyut kazanmıştır. O zaman “yerçekimi” kelimesini Newton’un açtığı kapıdan geçerek, sicim teorisine uzanan yolda hem bilimsel, hem de felsefik olarak birlikte inceleyelim.https://www.youtube.com/watch?v=EQi8Mycmb2Y

    7. Sayfa
    Kutuplarda daha ağırken Ekvator’da ağırlığımız azalır çünkü Kuzey Kutbu’nda etkin yerçekimi ivmesi 9.8322 m/s2 olarak hesaplanırken Ekvator’da 9.7805 m/s2 olarak ifade edilir.

    8. Sayfa
     Etkin yerçekimi ivmesinin kutuplarda ekvatordan daha büyük olmasının başlıca 2 nedeni vardır. Bu farkın % 70’i Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesinden,  % 30’u ise Dünya’nın şeklinin tam olarak küre olmamasından kaynaklanmaktadır.

    9. Sayfa
    Ekvatorda yerçekimi ivmesini ölçmek istiyorsak Dünya’nın dönüşünü de hesaba katmamız gerekiyor. Dünya’da yere göre hareketsiz duran bir cisme uzaydan baktığımızda aslında Dünya’nın ekseni etrafında dairesel bir yörüngede dönmektedir. Bu dönüşten kaynaklı olarak  0.0339 m/s² ivme oluşmakta ve etkin yerçekimi ivmesini ekvatorda azaltmaktadır. Yani bu dönüş hareketi olmasa ekvatorda yerçekimi ivmesi 9.8144 m/s2 olacaktı. (9.7805 + 0.0339 = 9.8144)

    10. Sayfa
    Yer çekiminin olmadığını bir an olsun hayal edin, nasıl bir hayat olurdu sizce?

    11. Sayfa
     SoruDünya'nın içine girildikçe yerçekimi ivmesi neden azalır?

    12. Sayfa


    13. Sayfa
    KELEBEK ETKİSİ

    14. Sayfa
    İlköğretim Öğrencilerinin Gözüyle “Yerçekimi Nerededir?”https://www.youtube.com/watch?v=1zroIZYuUoE

    15. Sayfa
    Açıklanması zor ya da soyut kavramları anlamak için insanların sıklıkla benzetmeler kullanması ve bunların da çoğu zaman yanlış olması bireylerde kavram yanılgılarını ortaya çıkarmaktadır.

    16. Sayfa
    Atasoy (2008), Newton’un hareket kanunlarıyla ilgili kavram yanılgılarının çalışma yapraklarıyla giderilmesini araştırırken yerçekimi kavramına da yer vermiştir. Çalışmaya Fen Bilgisi Öğretmenliği programı birinci sınıf öğrencilerinden 38 kişi katılmıştır.Diğer test maddelerine verilen doğru cevap sayısındaki önemli artış da göz önünde bulundurulduğunda çalışma yapraklarının kavram yanılgılarının giderilmesinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

    17. Sayfa
    Ülkemizde kavram yanılgılarıyla ilgili birçok çalışma yapılmasına rağmen yerçekimi, kütle ve ağırlıkla ilgili kavram yanılgılarının tespit edildiği ya da giderildiği çalışma sayısı sınırlıdır.

    18. Sayfa
    Ayrıca Noce, analizler sonucunda yerçekiminin öğrenciler tarafından aşağıda belirtilen şekilde tanımlandığını belirlemiştir;• Yerçekimi Dünya’ya uygulanan bir kuvvettir. • Yerçekimi havadır. • Yerçekimi etkileriyle tanımlanmış bir kuvvettir.

    19. Sayfa
    HAFİFİMHAFİFSİNHAFİF…https://www.youtube.com/watch?v=UUgpmQXqTjM

    20. Sayfa
    Yerçekimi, kütle ve ağırlık kavramlarının soyut nitelikte olmaları araştırmacıların bu kavramları somutlaştırmaya yarayacak yöntem arayışına girmelerine neden olmuştur.

    21. Sayfa
    Fen bilimlerinde bazı temel kavram ve prensiplerin öğretiminde bazı sorunlarla karşılaşılmakta ve bu süreçte öğrencilerde birçok kavram yanılgısı oluşmaktadır. Bu çalışmada öğrencilerin yerçekimi konusu ile ilgili sahip oldukları kavram yanılgılarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.

    22. Sayfa
    Araştırma, öğrencilerin yerçekimi konusuna ilişkin sahip oldukları kavram yanılgılarını tespit etmek yani var olan bir durumun betimlenmesi amaçlandığı için tarama türündedir. Çalışmada açık uçlu sorulardan oluşan bir kavramsal anlama testi (KAT) uygulanmış ve ardından yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır.

    23. Sayfa
    Ağırlıksızlık, yer çekiminin olmaması demektirAcaba ağırlıksız olmak ne demektir? Kendimizi ne zaman ağırlıksız hissederiz? Ya da bir cismin ağırlıksız olduğu bir durum söz konusu mudur?Kavram Yanılgısı http://www.vidivodo.com/asansorde-kilo-verilirmi

    24. Sayfa
    Ağırlıksızlık ya da ağırlığın yokluğu aslında dışarıdan uygulanan kuvvetler, genellikle yerden koltuktan yataktan vb. uygulanan temas gerektiren kuvvetler, sonucu oluşan baskı ve gerilmenin yokluğudur. Ağırlıksızlık ayrıca cismi iki kütleçekimsel cismin arasındaki doğal denge noktasına koyarak da elde edilebilir.

    25. Sayfa
    Toparlamak gerekirse ilk tanımın daha baskın olduğu iki farklı ağırlık tanımına sahibiz ama ağırlıksızlık tipik olarak ağırlığın yokluğu ile değil kuvvetle birlikte olan baskının yokluğundan kaynaklanır. 

    26. Sayfa
    Kavram Yanılgısı Atmosfer dışında yer çekimi kuvveti yoktur.Chandler (1991) ise çalışmasında, ilköğretim öğrencilerine „„Atmosfer aniden yok olsa ağırlığınıza ne olur?‟‟ sorusunu yöneltmiş ve çoğunluğun „„Uzay‟da uçuşuruz.‟‟ cevabıyla karşılaşmıştır. Öğrenciler arasında dünya atmosferi bittiğinde yerçekiminin de bittiği düşüncesi yaygındır.

    27. Sayfa
    Yine buna benzer bir sonuç Bar, Zinn ve Rubin‟nin yaptıkları çalışmada da elde edilmiştir. 9-10 yaş grubundaki 300 öğrenciyle yapılan çalışmada etkileşim kuvvetlerinin doğası araştırılmış ve hava ile yerçekimi arasındaki ilişki sorgulanmıştır. Öğrencilerin havası boşaltılmış fanus içinde yerçekiminin etkili olmayacağı, yer çekiminin etkin olabilmesi için havaya ihtiyaç duyduğunu düşündükleri tespit edilmiştir.

    28. Sayfa
    Yerçekiminin etkisiyle dünyayı çepe çevre saran gaz ve buhar tabakasına atmosfer denir. Yerçekimi dolayısıyla havanın yeryüzüne yaptığı ağırlık “hava basıncı” olarak tanımlanır. Yerçekiminin etkisi ile iç içe katmanlardan meydana gelmiştir. Yoğunlukları farklıdır.

    29. Sayfa
    Bugüne kadar yapılan çalışmalardan yerçekimi konusu ile ilgili elde edilen kavram yanılgıları bazı kaynaklarda şu şekilde sunulmuştur:  Dünya tarafından bir elmaya uygulanan kuvvet ile Ay‟a uygulanan kuvvet aynı değildir;  Ay, serbest düşme hareketi yapmaz;  Uzayda yerçekimi kuvveti yoktur;  Uzay aracına etkiyen yerçekimi kuvveti yaklaşık sıfırdır;  Ay‟ın yörüngesinde dolanmasının sebebi yerçekimi kuvvetinin Ay‟a etkiyen merkezkaç kuvvet ile dengelenmiş olmasıdır;  Tüm düşen cisimlere etkiyen yerçekimi kuvveti aynıdır;  Yerçekimi kuvveti aynı anda sadece bir cisme etki eder;  Aynı yükseklikten bırakılan ağır cisimler hafif cisimlere göre daha önce yere düşer;  Ağırlıksızlık yerçekiminin olmaması demektir;  Dünyanın kendi etrafında dönme (spin) hareketi yerçekimini doğurur;  Yerçekimi yükseklikle artar (Demirci, 2003; Güneş, 2008).

    30. Sayfa
    1. Soru: Dünya‟nın en yüksek dağı olan, Everest tepesinde bir adamın ağırlığı ölçülüyor. Ardından adam bir helikopterle dağdan indiriliyor ve ağırlığı tekrar ölçülüyor. Bu iki ölçüm arasında nasıl bir farklılık olmasını beklersiniz? Neden? 1. Soru’dan Elde Edilen Bulgular

    31. Sayfa
    Birinci Soruya Ait Öğrenci Yanıtlarının Dağılımı

    32. Sayfa
    Birinci Soruya Ait Öğrenci Yanıtlarının Dağılımı

    33. Sayfa
    Birinci Soruya Ait Öğrenci Yanıtlarının Dağılımı

    34. Sayfa
    2. Soru: Dünya, Ay‟a ve elmaya çekim kuvveti uygulamaktadır. Elma Dünya‟ya doğru hareket edip yere düşerken Ay‟ın yere düşmemesinin nedeni ne olabilir? 2. Soru’dan Elde Edilen Bulgular

    35. Sayfa
    İkinci Soruya Ait Öğrenci Yanıtlarının Dağılımı

    36. Sayfa
    İkinci Soruya Ait Öğrenci Yanıtlarının Dağılımı

    37. Sayfa
    İkinci Soruya Ait Öğrenci Yanıtlarının Dağılımı

    38. Sayfa
    Bir an için yerçekiminin sınıfınızdaki nesneleri ve insanları hiç etkilemediğini düşünün. Bu durumda ne olabileceğini öğrencilerle tartışın.

    39. Sayfa


    40. Sayfa


    41. Sayfa


    42. Sayfa
    Kaynak : İlköğretim Öğrencilerinin Gözüyle “Yerçekimi Nerededir?, M. Sabri KOCAKÜLAH, Zeynep KENAR AÇIL, TÜRK FEN BİLİMLERİ DERGİSİ, Yıl 8, Sayı 2, Haziran 2011 Kütle, Ağırlık ve Yerçekimi Kavramlarının Farklı Öğretim Seviyelerindeki Öğrencilerin Anlama Düzeyleri, H.Ş. Ayvacı ve ark. / Eğitim Fakültesi Dergisi 25 (2), 2012, 381-397Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi DergisiYerçekimi, Kütle Ve Ağırlık Kavramlarına İlişkin Kavram Yanılgılarının Giderilmesinde Haptic’in Etkililiğinin Belirlenmesi, İlknur REİSOĞLU , YÜKSEK LİSANS TEZİ, KASIM 2009

    43. Sayfa
    Teşekkürler

    İndir / Download : 46_yercekimi-nedir.pptx


    Yorumlar

    Sil