Nedir.Org*
Soru Sor

Ünlü Türemesi Sunumları

  • 19
    8 yıl önce
    İlgili Yazı: Ünlü Türemesi

    Dosya Adı: Ünlü türemesi nedir sunusu ektedir..

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    Ünlü türemesiDilimize yabancı dillerden giren kimi sözcüklerde görülür: station (stasyon) ——* istasyon, Slav ——» islav

    2. Sayfa
    Ünlü türemesiKökü iki ünsüzle biten tek heceli kimi Arapça sözcükler Türkçe söyleyiş kurallarına uyarak söylenir ve iki ünsüz arasına bir ünlü girer:şehr----- şehirkahr----- kahıremr ----- emirfikr ------ fikirkeyf----- keyifşekl —- şekil

    3. Sayfa
    Ünlü türemesiÜnlü türemesine uğrayan bu sözcükler ünlü ile başlayan ek alınca ikinci hecedeki (türeme) ünlü düşer;Şehrimiz güzelleşecek. Kahrından ölecek gibiydi. Ben fikrimi söyledim. Keyfine diyecek yok. Saçının şeklini sevdim.

    4. Sayfa
    Ünlü türemesiKüçültme eki alan ya da pekiştirilen bazı sözcüklerde ortaya fazladan bir ünlü çıkar. Buna ünlü türemesi denir.ÖRNEK: az-cık/azıcık - dar-cık/dar-a-cık, sap-sağlam/sap-a-sağlam, güp-gündüz/güp-e-gündüz. Bazan iki sesin türediği de olur. Çırılçıplak, sırılsıklam'da olduğu gibi.

    5. Sayfa
    Ünsüz türemesiBazı yabancı asıllı sözcükler etmek, olmak, eylemek yardımcı eylemleriyle birleştiğinde sözcüğün aslında var olan ama Türkçe'de gösterilmeyen ünsüz ortaya çıkar. Bu tür bileşik eylemler bitişik yazılır.ÖRNEK:reddet-, zannet-, hisset- v.b.

    İndir / Download : 26_ünlü_türemesi_nedir.pptx


    Yorumlar

    Sil