Nedir.Org*
Soru Sor

Sözlü Tarih Yöntemi Aşamaları Sunumları

  • 3
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Sözlü Tarih Yöntemi Aşamaları

    Dosya Adı: Sözlü Tarih & Yerel Tarih Nedir ?

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    SÖZLÜ TARİH VE YEREL TARİH NEDİR? “Sözlü tarih insanlar etrafında kurulmuş bir tarih türüdür. Tarihin içine hayatı sokar, kapsamını genişletir. Kahramanlarını sadece liderler arasından değil çoğunluğu oluşturan ve o ana kadar bilinmeyen insanlar arasından da seçer. Tarihi topluluğun içine ve dışına taşır. Daha az ayrıcalıklı ve özellikle yaşlı olanların saygınlık ve özgüven hissi kazanmalarına yardımcı olur. style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    2. Sayfa
    Toplumsal sınıflar ve nesiller arasında bağlantıyı, dolayısıyla anlayışı sağlar. Kısacası daha dolu insanlar yaratır. Aynı şekilde, sözlü tarih, insanı tarihin kabul edilmiş mitlerini ve tarih geleneğinin içinde yer alan baskın yargıları tartmak zorunda bırakır.” Paul THOMPSON

    3. Sayfa


    4. Sayfa
    Sözlü Tarih İle İlgili TanımlarAnlatıcının birinci el bilgilerden söylediği kanıtların kaydedilmesidir.(Baum)Temelde sözlü kaynaklardan oluşan yazılı tarihlerdir.(Welton ve Mallan)

    5. Sayfa
    Belirli bir konu etrafında, o konuyla ilgili kişilerle yapılan ve kaydedilen uzun söyleşiler sonucu ortaya çıkan bilgilerin belirli bir sistem içerisinde incelenmesidir. (Öztürkmen)Bir yandan araştırma yapan tarihçinin kullanabileceği bir yöntem, diğer yandan bu tür araştırmaların yarattığı bir tarih yazım biçimidir.(Somersan)

    6. Sayfa


    7. Sayfa
    Sözlü Tarihin KaynaklarıSözlü tarih, insanların geçmiş hayatlarıyla ilgilendiği için, her toplumsal yapıdan insan ve insanların geçmişi sözlü tarihe konu olabilir. (köylüler, şehirliler, kadınlar, erkekler,çiftçiler, balıkçılar, işçiler, askerler vb.)

    8. Sayfa
    Öğretim Yaklaşımı Olarak Sözlü Tarih ve Faydaları Öğrencilerin; Araştırma ve Soru sorma becerileri geliştirilebilir. Kronoloji anlayışının gelişmesine katkı sağlanabilir. Sosyal, kişilik ve Ortak çalışabilme becerileri gelişir. Mukayese edebilme becerilerini geliştirir. Gözlem, eleştirel düşünebilme, organizasyon becerileri gelişebilir.

    9. Sayfa
    Öğretim Yaklaşımı Olarak Sözlü Tarih ve FaydalarıKonsantrasyonunu artırır.Değişim ve süreklilik gibi kavramları öğrenmesine yardımcı olur.Mülakat sorusu hazırlama, verileri elde etme, analiz ve yorum yapma becerileri gelişir. Yaparak ve yaşayarak öğrenme imkanı bulurlar.Yeni bakış açıları kazanabilirler.

    10. Sayfa
    Öğretim Yaklaşımı Olarak Sözlü Tarih ve FaydalarıSözlü tarih Çalışmaları;Okul ile yaşam arasında köprü vazifesi görür.Dökümanlara dayalı, araştırmalar sonucu elde edilemeyen bilgiler elde edilebilir.

    11. Sayfa
    Sözlü Tarih Etkinliği Planlanırken Dikkat edilecek HususlarKazanımlara uygun olmalıdır.Öğrencilere kazandırılacak beceriler belirlenmelidir.Çalışmada yararlanılacak kişiler belirlenir. Öğrencilere; Mülakat sorularının nasıl hazırlanacağı, nasıl sorulacağıMülakat sırasında nelere dikkat edileceği,Elde edilen verilerin nasıl yorumlanacağı,Etkinlik sonucunda, nasıl rapor hazırlanacağı önceden öğretilir.

    12. Sayfa


    13. Sayfa
    Sözlü Tarih Etkinliği Planlanırken Dikkat Edilecek HususlarÇalışmayı yürütecek öğrenci grupları belirlenir.Sınıf dışında yapılacak çalışmalarda , ailelerin ve Milli Eğitim Müdürlüklerinden gerekli izinler alınır.Çalışma sonucunda davranış değişikliklerini görmek amacıyla, ne tür ölçme ve değerlendirme uygulanacağına karar verilir.Elde edilen sonuç ve deneyimlerin sınıfta nasıl paylaşılacağı planlanır.

    14. Sayfa
    Etkinlikte Aşağıdaki İşlem Basamakları Takip EdilebilirAraştırılan konuyla ilgili bilgi verecek kişilerin tespitiKişiyle temasa geçilmeden önce, ne tür bilgilere ulaşılmak istendiğine karar verilmelidir.Kişinin konuşkan ve öğrencilerle kaynaşabilecek bir kişi olmasına dikkat edilmelidir.

    15. Sayfa
    Etkinlikte Aşağıdaki İşlem Basamakları Takip EdilebilirGörüşmenin gerçekleştirilmesi sırasında;Kişinin bütün hayat hikayesini dinlemeye gerek yoktur.Görüşme, araştırılan konu üzerinde odaklanmalıdır.Konuşmacının ne yaşadığı, düşündüğü ve hissettiği ortaya konmalıdır.Kişiyi konuşturmak için, değişik yaklaşımlar kullanılabilir.(fotoğraf ve nesneler)

    16. Sayfa
    Etkinlikte Aşağıdaki İşlem Basamakları Takip EdilebilirKonuşmacıya sorulacak sorular,yazılı bir metin halinde hazırlanır.Soruların, derinlemesine bilgi elde edebilecek nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.

    17. Sayfa
    Etkinlikte Aşağıdaki İşlem Basamakları Takip Edilebilir Görüşmede elde edilen verilerin değerlendirilmesi; Teybe kaydedilen bilgiler çözümlenerek, araştırma konusu ışığında kategorilere ayrılır. Anlatılan önemli olaylar ve temalar resmedilebilir.KAYNAK: MUSTAFA GENÇTÜRKERZURUM SUNUMU

    18. Sayfa
    TARİH VAKFI VE ÇALIŞMALARITarih Vakfı son onbir yıldır Sözlü Tarih ve Yerel Tarih alanında yürüttüğü nitelikli projeler, eğitim atölyeleri, sergiler, yayınlar ve konferanslar vb. çalışmalarla bu alana ilişkin önemli bir bilgi ve deneyim birikimi oluşturmuştur. Bunun yanı sıra yürüttüğü bu çalışmalarla Türkiye için yeni bir alan olan Sözlü Tarih ve Yerel Tarih alanına önemli katkılarda bulunmuştur.

    19. Sayfa
    Tarih Vakfı tarafından “Tarihe Bin Canlı Tanık” ve “Akdeniz Sesleri / İstanbul Semt Tarihleri” adlarında iki sözlü tarih projesi yürütülmüştür.http://www.tarihvakfi.org.tr/ayrinti.asp?StrId=2

    20. Sayfa
    Tarihe Bin Canlı Tanık, Tarih Vakfı tarafından gerçekleştirilen sözlü tarih projesidir. Tarihe Bin Canlı Tanık kapsamında, 70 yaş üzeri 1000 kişi ile sözlü tarih çalışması yapılmıştır.

    21. Sayfa
    Tarihe 1000 Canlı Tanık projesi ile, toplumun farklı kesimlerinden, kültürel gruplarından ve sektörlerinden belli sayıda kişinin anı ve tanıklıklarının yer alacağı ulusal bir sözlü tarih arşivinin oluşumu amaçlanmıştır.Proje kapsamında görüşme yapılan ana toplumsal gruplar şöyledir;

    22. Sayfa
    Meslekler: Profesyonel meslekler (doktorlar, avukatlar, vb.), tarımda çalışanlar, işçiler, evde çalışanlar, vb.Sektörler: Ulaşım, gıda, otomotiv, enerji, dayanıklı tüketim (beyaz eşya), tekstil, hizmet, iletişim, bilişim, inşaat, reklam, turizm, vb.Cemaatler ve Göçmen Gruplar : Cemaatler (Rum, Musevi, Ermeni, Süryani), Göçmen Gruplar (Balkan, Kafkas, Kırım, vb.)

    23. Sayfa
    Farklı Sosyal Hareketlerin Öncüleri : Kadın hareketi, çevre hareketi, işçi hareketi, sivil toplum hareketi, vb.Kaybolmakta Olan Yaratıcılık/Uzmanlık Alanlarının Son Temsilcileri : Yerel zanaat ustalarıSanat, Kültür, Bilim Alanlarının Öncüleri : Güzel sanatlar, mimari, çeşitli bilim dalları, vbhttp://tr.wikipedia.org/wiki/Tarihe_Bin_Canl%C4%B1_Tan%C4%B1k

    24. Sayfa


    25. Sayfa
    YEREL TARİH KONUSUNDA GÖRÜŞLERTarih Vakfı Projeler Koordinatörü Dr. Gürel Tüzün “Son yıllarda çalışmalar şehir tarihi ve yerel tarih alanında yoğunlaştı. Artan ilginin sebebi tarih yazımının geleneksel formlarında egemen olan yaklaşımdan duyulan hoşnutsuzluk. Buna bağlı olarak tarihin ulusal anlatımındaki tek biçimliliğinden sıyrılarak bölgesel ya da yerel çeşitliliğe yöneliş söz konusudur.”

    26. Sayfa
    Prof. Dr. Yusuf HALAÇOĞLU “Yerel tarih bizzat yaşanan tarihtir. Tarihçiler dışında edebiyatçılar, sosyolog ve antropologlar da bölgeleri araştırma yarışındalar. Her bir parçayı genel tarih içinde bir yere oturttuğunuzda o ülkenin hayat bilgisi, kültürel yapısı veya eğitim durumu netlik kazanır.”

    27. Sayfa
    Ülkemizde Yerel tarih araştırmalarına ilk dikkat çekenlerden biri olan değerli tarihçi Necdet SAKAOĞLU’nun ise tespiti şu şekildedir; "Şayet bizde yerel tarihlere popüler ve sözlü tarih ağırlıklı olarak yeni bir bakış getirilirse, zannediyorum ki, Anadolu’nun bugüne kadar yazılmayan tarihi pek çok yeni uçlar verecektir..

    28. Sayfa
    Yerel Tarih açısından yaşadığım şehir Kdz. Ereğli gayet zengin değerlere sahiptir. Benim aklıma ilk çırpıda gelen konular ve kişiler şunlar; Kdz. Ereğli Eğitiminde simge isim Nimet Hoca, Orhan Gazi döneminde Ereğli’ye kolonizatör derviş olarak gelen Seyyid Nasrullah Efendi, Kore Tugayı Komutanı Tahsin Yazıcı, Ülkemizin önemli ressamlarından Osman Zeki ORAL,

    29. Sayfa
    Romancılarımız arasında pek tanıdık bir isim olmayan Kdz. Ereğli doğumlu Fikret ARIT, Özellikle Kömür Madenleri ve madencilerin yaşam koşullarını hikâye ve romanlarında işleyen Ahmet Naim ÇILADIR. Bu örnekler tabi ki çoğaltılabilir. MAKALE: YEREL TARİHİMİZE SAHİP ÇIKALIM GÜRDAL ÖZÇAKIR http://haberzonguldak2.com/yazarlar/gurdalOzcakir/gurdalOzcakir02.htm

    30. Sayfa
    Kdz. Ereğli'de Eğitimcilerin Piri Ahmet Nimet Hoca (1854 - 1921) Rüştiye Başmuallimi

    31. Sayfa
    Kore Tugayı Komutanı Tahsin YAZICI

    32. Sayfa
    Ülkemizin önemli ressamlarından Osman Zeki ORAL

    33. Sayfa
    Ahmet Naim ÇILADIRZonguldak maden işçilerinin yaşamlarını öyküleştiren ilk yazardır.

    34. Sayfa
    SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM…GÜRDAL ÖZÇAKIRstyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    Yorumlar

    Sil