Nedir.Org*
Soru Sor

Divan Üyelerinin Görevleri Sunumları

  • 6
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Divan Üyelerinin Görevleri

    Dosya Adı: Bu sunuma açıklama eklenmemiş.

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    OSMANLI’DA DİVAN-I HÜMAYUNDivan-ı Hümayun: Osmanlı’da devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı kurula denir.

    2. Sayfa
    Osmanlı Devleti’nde Divan-ı Hümayun ilk kez Orhan Gazi tarafından kurulmuştur.

    3. Sayfa
    DİVAN-I HÜMAYUN ÜYELERİ Nişancı Defterdar Kazasker Kubbe Altı Vezirleri Kaptan-ı Derya Şeyh-ül İslam Reis-ül Küttap PADİŞAHSadrazam

    4. Sayfa
    PADİŞAHDivan-ı Hümayun’un başıdır.NOT: II.Mehmet(Fatih)’e kadar Divan’a padişah başkanlık etmiştir. Fatih devrin­de, divanda üyelerin görüşlerini daha rahat söyle­yebilmesi amacıyla “kafes sistemi” getirilmiştir. Ye­ni sistemle padişahlar divan toplantılarına katılma­mış, ancak dilediklerinde kafes arkasından toplan­tıyı takip etmişlerdir.

    5. Sayfa
    SADRAZAM (VEZİR-İ AZAM)Padişahın mutlak vekilidirler. Günümüzdeki başbakandır.Padişahtan sonra Divanın en etkili ismidir.Padişahın mührünü taşırdı.NOT: Fatih’ten sonra Divana sadrazam başkanlık etmiştir.

    6. Sayfa
    NİŞANCIDevlet kanunlarını iyi bilirdi.Divandan padişah adına çıkan fermanlara tuğra çekmek de, bunların göreviydi.Ülkeye yeni katılan toprakların tapularına ve vergileme işlerine de nişancı bakardı.

    7. Sayfa
    DEFTERDARDefterdar, padişahın malının vekilidir.Devletin gelir ve giderlerini tutan kişidir.Günümüzdeki Maliye Bakanıdır.

    8. Sayfa
    KAZASKER (KADIASKER) Osmanlı Devleti'nde şeri davalara bakan askeri hakim.Yetkileri arasında kadı, müderris ve din görevlisi atamaları, kadı kararlarını bozma, değiştirme ve yeni kararlar oluşturma vardı.Kazaskerlik 1480 yılına kadar Anadolu Kazaskeri olarak tek bir merkezdeydi. Bu tarihten sonra Rumeli Kazaskeri ve Anadolu Kazaskeri olarak ikiye ayrıldı.

    9. Sayfa
    KUBBE ALTI VEZİRLERİVeziriazamdan sonra gelen diğer vezirler ikinci vezir, üçüncü vezir, dördüncü vezir vb. şekilde adlandırılırdı ve sayıları yediye kadar çıkabilirdi.Divan müzakerelerinde ve siyasi herhangi bir işin hallinde de tecrübeli devlet adamları olan vezirlerin fikirlerinden istifade edilirdi.

    10. Sayfa
    KAPTAN-I DERYAKaptan-ı Derya Osmanlı’da donanmanın başıdır.Denizlerden sorumlu olan kişidir.

    11. Sayfa
    ŞEYH-ÜL İSLAMDini konularda en yüksek derecede bilgi ve yetkiye sahip olan kimse anlamına gelir. Osmanlı Devleti zamanında şeyhülislam dini konularda en yüksek yetkiye sahip devlet görevlisiydi.Gerektiği zaman dini sorunlarla ilgili görüşlerini fetva yayınlayarak açıklardı.

    12. Sayfa
    REİS-ÜL KÜTTABReis-ül Küttab Osmanlı Devleti’nde dış devletlerle olan ilişkilerden sorumlu olan kişidir.Günümüzdeki Dışişleri Bakanı’dır.

    13. Sayfa
    DİKKAT: Şeyh-ül İslam, Kaptan-ı Derya ve Reis-ül Küttab Divan’a ilk kez I.Süleyman (Kanuni) ‘dan itibaren katılmışlardır.

    14. Sayfa
    HAZIRLAYAN:Samime ÇEVRİNSosyal Bilgiler Öğretmeni

    İndir / Download : 96_divan.pptx


    Yorumlar

    Sil