Nedir.Org*
Soru Sor

Kavram Haritası Sunumları

  • 8
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Kavram Haritası

    Dosya Adı: Kavram haritalari tarihi, ve ebelikte nasıl kullanılır

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    Kavram Haritaları veEbelikte Kavram Haritalarının KullanımıProf. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

    2. Sayfa
    GİRİŞEğitimde öğrencileri pasif bilgi alıcısı olmak yerine aktif, yaşam boyu bağımsız öğrenici veproblem çözücü olmaya hazırlamayıamaçlamaktadır.Eğiticilerin anahtar kavramları ve ilişkileri tanımlama, doğru ve mantıklı ilişkilendirmeyi sağlama ve bilgi ağı içinde temel kavramlarıaçıklama konusunda öğrencilere yardımcı olmaları gerekmektedir.

    3. Sayfa
    Bir sorunla karşılaştığımızda çözüm için değişik seçenekleri gözden geçirerek, değerlendirir veen uygun çözümü bulmaya çalışırız.Bu kapsamlı gözden geçirme ve değerlendirme süreci KRİTİK DÜŞÜNCE ile olur

    4. Sayfa
    KRİTİK DÜŞÜNCEKritik/eleştirel düşünmedevam eden bir süreçtir.

    5. Sayfa
    Kritik DüşünmeKritik düşüncede birey sürekli olarak;varsayımları sorgular,aradaki ilişkiyi/bağlantıyı düşünür,alternatifleri üretir ve keşfeder,şüpheci bir yaklaşım sergiler.

    6. Sayfa
    Kritik düşünmenin temelleri felsefeye dayanmaktadır (Socrates, Plato, Aristo)Bu filozoflar kritik düşünmeyi genellikle“değer ve düşünceleri sorgulama,inceleme ve üzerinde fikir yürütme” olarak tanımlamışlardır.Socrates’e 2500 yıl önce öğrencilere tutarsız ve mantıksız düşünceleri belirleyip düzeltmelerinde yardımcı olmayaçalışmıştır.

    7. Sayfa
    Kritik düşünmenin tanımıEleştirel/kritik düşünme günlük yaşamımızda vardır.Sorun çözme sürecinde kritik düşünmeye gereksinim duyarız.Karar verme aşamasında kritik düşünme önemlidir.Eleştirel düşünme yolu ile etkili alternatifler geliştirilerek en uygun çözüm yolu seçilebilir.

    8. Sayfa
    Kritik/Eleştirel Düşünme SüreciEleştirel düşünme süreci beş aşamadan oluşmakta:Ele alınacak konunun belirlenmesi ile başlamaktadır.Ardından konuile ilgili veri,farklıdurumlarbilgi ve kanıtlar ve bakış açılarıtoplanmakta; incelenmekte;incelenen durumların dayandığıvarsayım, veri, bilgi ve kanıtlar gözden geçirilmektedir.

    9. Sayfa
    Elde edilen bulgular bir değerlendirmeye tabi tutulmakta, gereksiz ya da geçersiz olanlar ayıklanmaktadır. Kalanlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar saptanmakta, bağlantılar ve ilişkiler tanımlanmaktadır.Lalan veri,bilgi ve kanıtlar mantıksal bir çerçeveyeoturtulmaktadır.Son aşamada ise mantık çerçevesi içerisinde varılan sonuçlar sunulmakta; sonuçların geçerliliği ve sağlamlığı hakkında bir yargıya varılmaktadır.

    10. Sayfa
    Eleştirel Düşünme BecerileriAyıklamakBağlantı kurmakBenzetmekÇözümlemekEleştirmekEşleştirmekHipotez oluşturmakKarşılaştırmakKümelendirmekNeden-sonuç ilişkisi kurmakÖngörmekFarklılıkları belirlemekPlan yapmakSentez yapmakSınıflamakSıralamakTümdengelimsel (dedüktif) çıkarım yapmakTümevarımsal (endüktif) çıkarım yapmakVeri, bilgi ve delil toplamak

    11. Sayfa
    Eleştirel düşünceyi geliştirmek için konunun özelliğine göre;Kavram HaritalarıKullanılabilir.

    12. Sayfa


    13. Sayfa


    14. Sayfa
    Kavram Haritalarının Gelişimi1980’li yıllardaNovak ve arkadaşlarının CornellÜniversitesinde yapmış oldukları çalışmalar, kavram haritalarının oluşmasını sağlamıştır.Kavram haritası Ausubel’in “Öğrenmenin Benzeşim Teorisi”ne dayanır.

    15. Sayfa
    Öğrenmenin anlamlı olabilmesi için birey kendi öğrenme sorumluluğunu almalı ve öğrenme şu etmenler üzerine şekillenmelidir:Yeni öğrenilen kavram ve önermeler zihinde var olanlar ile benzer olmalıdırBilgiler zihinde hiyerarşik olarak şekillendirilmelidirBilgiler ezberlenerek öğrenilmemelidir.

    16. Sayfa
    Kavram haritalarının tanımıSorunlarını çözümünde doğrusal olmayan yollardır.Sorunun zihninde kavramasıBilgileri mantıksal bir şekilde analiz etmeBilgileri ve süreçleri sıralamaKavramlar arasındaki ilişkileri açıklayabilme

    17. Sayfa
    Kavram Haritalarında;Zihinsel bir sıralama vardır.Alt kavramlar arasında zihinsel olarak bağlantı kurulur.Temel bir çerçeve oluşturulur.Kavramlar daha önce öğrenilen kavramlarla bağdaştırılır.

    18. Sayfa
    Ebelikte Kavram Haritalarının KullanımıEbelikte eğitim sisteminin değişmesi gerektiğiile ilgiligiderekartmaktadır,aktif olaraközellikle sürecinedüşünceler öğrencilerin katıldıklarıbireyselöğrenme öğrenmesistemlerinin gelişmesi buna neden olmuştur.

    19. Sayfa
    Bakım planı hazırlamak yerine kavram haritaları kullanımı zihinsel gelişmeyi daha iyi bir şekilde sağlar.Kavram haritaları bütüncül bakış açısını geliştirir.Kavram haritaları analiz ve sentez yapabilmeyi geliştirir.Kavram haritaları klinik çalışmada karar verme becerisinin gelişmesini sağlar.

    20. Sayfa
    Kavram Haritaları OluşturmaEn genel kavramdan başlanır.Alt kavramlar belirlenir ve yerleştirilir.Yönlendirme işaretleri ile alt kavramlara doğru gidilir.Kavramlar arasındaki bağlantılar açıklanır.Çapraz bağlantılar belirlenir ve açıklanır.

    21. Sayfa
    Kavram haritalarında sıralama mantığı vardır.Bu mantık zihinsel aktivitelerle benzeşim gösterdiği için öğrenme daha kalıcı olmaktadır.

    22. Sayfa


    23. Sayfa
    Klinik çalışmada öğrencilerin kavram haritası oluşturmasıBireyin problemlerinin belirlenmesiProblemler arasındaki ilişkilerin kurulmasıBireyin sağlık verilerinin toplanmasıBireyin sorunlarının ilaç ve tedaviler ile ilişkilendirmesiBütüncül bakış açısı ile sorunların ele alınması ve çözümlerin ortaya konması

    24. Sayfa
    Kavram haritası modelleriÖrümcek ağı haritalarıSıralama haritalarıAkış şeması haritalarıSistem haritaları

    25. Sayfa
    Diğer kavram haritalarıManzara resim haritalarÇok yönlü haritalarDairesel haritalar(All et al. 2003)

    26. Sayfa


    27. Sayfa
    KAVRAM HARİTASI ÖRNEKLERİ

    28. Sayfa


    29. Sayfa


    30. Sayfa


    31. Sayfa


    32. Sayfa


    33. Sayfa


    34. Sayfa


    35. Sayfa


    36. Sayfa


    37. Sayfa


    38. Sayfa


    39. Sayfa
    Kavram haritaları yapmak için internetten yararlanın ÖRNEKLER

    40. Sayfa
    www.text2mindmap.com

    41. Sayfa
    https://creately.comCompany Logo

    42. Sayfa
    www.edrawsoft.comCompany Logo

    43. Sayfa
    http://www.xmind.net/

    44. Sayfa
    Bu derste yer alan kavramlarKadın OlmaMahremiyetUmurumda OlmaGüç-GüçsüzlükBağımlılık-BağımsızlıkÜmit-ÜmitsizlikFarkındalıkAnksiyete ve KorkuBiyoetikMesleki DeğerlerBeden İmajıİletişimKayıp-Ölüm-YasEzberleri BozmaDeğişim YaratmaProfesyonellik

    45. Sayfa
    Dinlediğiniz için teşekkürler

    İndir / Download : 77_kavram-haritalari.pptx


    Yorumlar

    Sil