Nedir.Org*
Soru Sor

İletişim Sunumları

  • 0
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: İletişim

    Dosya Adı: Etkili İletişim Nedir?

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    İLETİŞİM ŞENKAYA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜREHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİMURAT AKINCIPSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN

    2. Sayfa
    İÇERİKİletişim nedir ?İletişimin öğeleriKişilerarası iletişimİletişimin sınıflandırılmasıİletişim engelleriİletişim becerileriKendini açmaSağlıklı iletişim için önerilerOkullarda iletişim

    3. Sayfa
    İLETİŞİM NEDİR ?

    4. Sayfa
    İletişim, tüm örgütsel etkinliklerin gerçekleştirilmesinde rol oynayan temel süreçlerden birisidir.İletişim, evrensel bir deneyimdir. En temel tanımı ile iletişim, insanın kendini, duygu ve düşüncelerini, gereksinimlerini anlatma ve başkalarını anlama yoludur

    5. Sayfa
    İLETİŞİMİN ÖĞELERİ

    6. Sayfa


    7. Sayfa
    KİŞİLERARASI İLETİŞİM

    8. Sayfa


    9. Sayfa
    KİŞİLER ARASI İLETİŞİM NEDİR?İletişim iki birim arasındaki bilgi, duygu, düşünce alışverişidir.İletişim karşılıklı etkileşim sürecidir.“İnsanlar konuşa konuşa anlaşırlar” atasözümüzde kişiler arası iletişimin önemini vurgular.Kişilerarası İletişim; yaşamı zenginleştiren ya da fakirleştiren olay.”(Dökmen, Ü)

    10. Sayfa


    11. Sayfa
    İLETİŞİM TÜRLERİ:1. Sözel iletişim2. Sözel olmayan iletişim

    12. Sayfa


    13. Sayfa
    İLETİŞİM ENGELLERİ

    14. Sayfa
    YARGILAMAK, ELEŞTİRMEK, SUÇLAMAK;“Sen zaten tembelin tekisin”,”zaten başarsaydın şaşardım.SINAMAK, SORGULAMAK, SORU SORMAK,:*“Neden?....Kim?.....Sen ne yaptın ? Nasıl ? EMİR VERMEK, YÖNLENDİRMEKAD TAKMAK, ALAY ETMEK

    15. Sayfa
    Kişilerarası Çatışmaların BaşlangıçNedenleriFarklı biliş,Algı,Duygu,Bilinç dışı ihtiyaçlar,İletişim becerileri,Kültürel faktörler,Rol farklılıkları,Sosyal ve fiziksel çevre,İletişim sürecinde verilen mesajın niteliğidir.

    16. Sayfa


    17. Sayfa
    İLETİŞİM BECERİLERİ1- Saygı Duymak2- Doğal Ve İçten Davranabilmek3- Açık iletişim4- Paylaşım5- Etkili İletişim Becerilerini kullanmak:

    18. Sayfa
    ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİEtkili iletişim becerileri, her türlü insan ilişkisinde ve her türlü meslek alanında ilişkileri kolaylaştırıcı olabilmektedir.

    19. Sayfa
    1. ETKİN DİNLEMEETKİN DİNLİYOR MUYUZ ?

    20. Sayfa


    21. Sayfa
    İyi bir dinleyici, iletişim kurduğu kişinin yalnız söylediklerini değil, yüzü, eli, kolu ve bedeniyle yaptıklarını da dikkat eder, çünkü yüz ifadeleri, el ve kol hareketleri, bedenin duruş tarzı, sesin tonu gibi sessiz mesajlar kullanarak da, iletişim kurulur.

    22. Sayfa
    İletişim içinde bulunulan kişiyi yargılamadan, sözünü kesmeden, bedene uygun biçim vererek, göz teması kurularak yapılan dinlemeye denir. Etkin dinleyen kişi karşısındakinin yüzüne bakar, göz iletişimini hiç kaybetmez, dinlediğini anladığını ifade edecek biçimde beden dilini kullanır. Sözlü geri bildirimlerde bulunur. (Evet , anlıyorum, hı hı..gibi.) Anlamadığı yerleri geçiştirmez, anlamak için sorular sorar.

    23. Sayfa
    Nasıl Dinliyoruz?Görünüşte dinleme: Beden orada, kafa başka yerde,Seçerek Dinleme; İşine geleni dinleme,Şartlanmış Dinleme: Ön yargılı, Aynı duygu, kavram arayışı,Savunucu dinleme: Alıngan, suçlayıcı,Tuzak kurucu dinleme: Açık yakalama, zora sokma.

    24. Sayfa
    2. ETKİN SORU SORMA:

    25. Sayfa
    Soru sorma, etkili dinleme becerimizi pekiştiren, iletişimi zenginleştiren, ilgi ve dikkatimizin yoğunluğunu gösteren etkili bir iletişim becerisidir.

    26. Sayfa
    Konuşan kişinin daha önce söz etmediği bir bilgiyi almak için,Bilgi vermek için,Katılımı sağlamak amacıyla,Karara ulaşmak için,Konuya dikkat çekmek için soru sorarız.

    27. Sayfa
    DURUM 1 :Patron, sabah işe geciken sekreterine "saat kaç?" sorusunu soruyorİçerik: Saat kaç?DURUM 2 :Patron, sekreterine günün herhangi bir saatinde "saat kaç?" sorusunu soruyor.İçerik: Saat kaç?

    28. Sayfa
    DURUM 1 :Süreç: Geç kaldığın için sana kızgınım. DURUM 2 :Süreç: Saati öğrenmek istiyorum.

    29. Sayfa
    3. EMPATİİletişimin belki de en önemli öğesidir. Bir anlamda, dış dünyayı karşımızdaki kişinin penceresinden görmeye çalışmaktır. Kurulan bu duygu ortaklığı, iletişimi güçlü kılar.

    30. Sayfa


    31. Sayfa
    EMPATİ Bir insanın kendisini, karşısındakinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması , o kişinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlaması , hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine denir.

    32. Sayfa
    Empati Kurmanın Avantajlarıİletişim becerilerinin içinde empati kurabilme önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü insanoğlu duygularının fark edilme ihtiyacını çok derin olarak hissetmektedir. Empatinin yokluğunda insanların sizin ihtiyaç, duygu ve hislerinizi göz önüne alma ihtimali azalmaktadır.

    33. Sayfa
    Empatik Tepki ÖrnekleriKitap 126. sayfa !!!

    34. Sayfa
    SEMPATİSempati, karşımızdaki kişiyle duygu ve düşünce bakımından tam bir örtüşme halidir. Sempati duyduğumuzda sempati duyduğumuz kişiyle duygularımız aynıdır; o üzülüyorsa üzülür, seviniyorsa seviniriz.

    35. Sayfa
    4. BEN DİLİ KULLANMAK:

    36. Sayfa
    BEN DİLİ"Ben" dili, kişinin o anda karsılaştığı durum veya davranış karsısında, kişisel tepkisini duygu ve düşüncelerle açıklayan bir ifade tarzıdır.

    37. Sayfa
     Ben dili paylaşımcı, iletişimci ve insanların hoşuna giden bir dildir.Bu dil güven verir ve özgüveni artırır.Bireyleri cesaretlendirir, motive eder ve istendik davranışları yapmaya teşvik eder.Ben dili direnç ve başkaldırmayı daha az ortaya çıkarır ve davranışın değişmesinde karşı tarafa sorumluluk verir.

    38. Sayfa
    BEN DİLİ ÖRNEKLERİ…“Odanı toplamadığın zaman üzülüyorum.”“Gerçekten hayal kırıklığına uğradım” “Eve geç kaldığın zaman çok merak ediyorum.”  

    39. Sayfa
    SEN DİLİ"Sen" mesajı iletişimi engeller. Sen mesajı, sen dilidir ve genellikle kızgınlık ifadesi için kullanılır. Sen mesajları, bizim hakkımızda bir ileti göndermez, odak hep karsımızdaki kişidir.

    40. Sayfa
    SEN DİLİ ÖRNEKLERİ…Çok kabasın! Her zaman sözümü kesiyorsun! Kes şunu! Çekiştirip durma kolumu! Her aksam aynı şey, tutturuyorsun oyun oynayalım diye! Benim yorgun olabileceğim hiç aklına gelmiyor değil mi?

    41. Sayfa


    42. Sayfa
    KENDİNİ AÇMAKişinin kendisine ait özelliklerini, iyi ya da kötü yönlerini, sevinç ve mutluluklarını kısaca her türlü duygu ve düşüncelerini kendince en uygun kişilere sözel veya sözel olmayan yollarla paylaşmasıdır.

    43. Sayfa


    44. Sayfa
    KENDİNİ AÇMADA DİKKAT EDİLECEK NOKTALARTeşhircilikUygun Kendini Açma Gelişigüzel Kendini Açma

    45. Sayfa
    SAĞLIKLI İLETİŞİM İÇİN ÖNERİLERSaygı gösterinKarşınızdaki kişiye empatik yaklaşınEtkin dinleyinSomut konuşunUygun bir şekilde kendinizi açınBen dili kullanınTam ve tek mesaj yollayınEmpatik bir şekilde güvengen davranınSaygı temelinde saydam olunSözel olmayan davranışlarla sözel davranışlarınız uyumlu olsun.

    46. Sayfa
    OKULLARDA İLETİŞİM

    47. Sayfa
    Öğretmen – Öğrenci İletişimi“Öğrencilerinizle onların yaşamları hakkında konuşmanın pek çok yolu vardır. Size doğal gelen bir yol bulun ve başlayın.”Charlene Ann BaumbichÇocuğunuzla iletişim kurmanın 365 yolu.

    48. Sayfa
    Öğretmenin öğrenciye yönelik davranışları öğretmen-öğrenci ilişkisini belirler. Öğretmenin tutum ve davranışlarının, öğrenciye değer veren, onu yargılamadan samimi ve dürüst davranan empati kurabilen özellikler taşıması son derece önemlidir.

    49. Sayfa
    Olumlu iletişimler bireyin olumlu davranışlar geliştirmesini destekler. Öğretmen ile öğrenci arasındaki iletişimin gerçekleşmesi istendik bir durum olup eğitim için önemlidir. İletişim olmadan eğitim gerçekleşmez. İletişim olumlu ve olumsuz olabilir. Bu nedenle öğretmenin etkili iletişim becerilerine sahip olması ve bu konuda öğrencilere örnek olmalıdır.

    50. Sayfa
    Öğrenci – Öğrenci İletişimiÖğrenciler kendilerini ifade etmenin yollarını bilemediklerinde yıkıcı bir dil kullanabilirler. Öğretmenler ders etkinlikleri veya serbest zamanlarda empati, koşulsuz kabul ve saygı konularında öğrencileri bilinçlendirebilir. Olumlu davranışlar pekiştirilerek kalıcılığı sağlanabilir.

    51. Sayfa
    Öğrenciler arasında yıkıcı rekabet oluşmasını engellemek için, onları birbirleri ile kıyaslamamak gerekir. Ayrıca gelişim dönemi özelliklerinden kaynaklanan anlaşmazlıkların giderilmesinde kişiler arası iletişim becerilerinin desteklenmesi gerekmektedir.

    52. Sayfa
    Ergenlerle İletişimE.Erikson ergenlikte kişilerarası ilişkilerin, kimlik gelişiminin bir parçası olduğunu ve gelecekteki yetişkinlik rollerinde başarılı olmasında çok önemli olduğunu vurgulamıştır.Ergenlik dönemi özelliklerini bilmek, önyargı oluşturmak yerine, sabırlı olmayı, görünen davranışın altında mantıklı bir açıklama olduğu düşünülmedir.Kitap sayfa 288 !!!

    53. Sayfa
    Kuşak çatışmaları ergenlerle yetişkinler arasındaki iletişim kopukluğunda oluşur.“Benim gençliğimde…” konuşmalardan kaçınmalı.Ergenlerin yaşamı, giyimi konularında onlara saygı duyulmalı.Ergenlerle alay edilmemeli.Ergenlerle iletişimde güven çok önemlidir. Bilgiler gizli tutulmalıdır.

    54. Sayfa
    Veli – Öğretmen İletişimiVelinin okul hakkında bilgi alma isteğinin karşılanması sağlıklı iletişimle sağlanır.Velilerle görüşürken çocukların önce olumlu özelliklerinden bahsedilmeli.Veliler öğretmenler ile görüşürken diyalog hatalarından kaçınmalı.Çocuğun yanında negatif eleştirilerden kaçınmalı.Hem veli ve hem de öğretmen eleştiriye açık olmalı.

    55. Sayfa
    İdareci – Öğretmen İletişimiDikey İletişimYatay İletişim

    56. Sayfa
    Deneyimli iletişimciler daha çok konuşmanın çözüm olmadığının farkındadır. Gereken daha çok dinlemektir.  Kendimizi karşımızdakinin yerine koyduğumuzda ona “haddini bildirme”yi isteme olasılığımız oldukça düşük olurJohn C. Maxwell

    57. Sayfa
    DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER...

    İndir / Download : 26_etkili_iletişim.pptx


    Yorumlar

    Sil