Nedir.Org*
Soru Sor

İç Kuvvetler Sunumları

  • 2
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: İç Kuvvetler

    Dosya Adı: İç Kuvvetler Nelerdir Slayt Powerpoint Sunusu

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa


    2. Sayfa


    3. Sayfa


    4. Sayfa


    5. Sayfa


    6. Sayfa
    İÇ KUVVETLERİN ÖZELLİKLERİEnerjilerini yerin içinden (mantodan) alan kuvvetlerdir.Yerkabuğunun şekillenmesinde olumlu etkiye sahiptirler (yapıcıdırlar).Yeni yer şekilleri oluştururlar . style.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    7. Sayfa
    İÇ KUVVETLER1.OROJENEZ (DAĞ OLUŞUMU)2.EPİROJENEZ (KITA-KARA OLUŞUMU)3.VOLKANİZMA4.DEPREMLER

    8. Sayfa
    TÜRKİYE FİZİKİ HARİTASI

    9. Sayfa
    EPİROJENEZ (kıta-kara oluşumu) Yer kabuğunun yaylanma hareketidir. Geniş alanlı bir harekettir. Geniş alanlarda görülen bu hareket sonunda tabakalar kıvrılmaz, alçalır ve yükselir. Oluşum Nedenleri:1. Dış Kuvvetler: Buzul çağında, buzulların ağırlık yapması ve alçalması, erime sonucu ise yükselmesi sonucu ortaya çıkar (Kanada, İskandinav)2. İç Kuvvetler: Karaların baskıları sonucu yükselme hareketidir. (Anadolu toptan yükselmiştir).Deniz gerilemesi : Regrasyon,Deniz İlerlemesi : Transgresyon. style.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    10. Sayfa
    KITA OLUŞUMU (EPİROJENEZ)Yer kabuğunu oluşturan levhalar manto üzerinde dengeli bir biçimde dururlar. Buna izostatik denge denir. Ancak bu denge, yer kabuğu üzerinde meydana gelen çeşitli olaylar sonucunda bozulabilir.

    11. Sayfa
    EPİROJENEZ SON UCUNDA :

    12. Sayfa
    EPİROJENEZ

    13. Sayfa
    DİKKAT !!! Türkiye arazisinin uzun süre aşınmaya uğraması ve tektonik kökenli geniş çukurlukların alüvyonlarla dolmasıyla geniş düzlükler oluşmuş,3.zaman sonu 4.zaman başında Anadolu toptan yükselmiş ve bu durum sonucunda Anadolu’daki düz alanlar yüksekte kalmıştır.(plato ve ovalar)

    14. Sayfa


    15. Sayfa
    OROJENEZ(DAĞ OLUŞUMU)Deniz ve okyanus tabanında biriken tortulların,yan basınçların etkisiyle kıvrılma ya da kırılmasıyla orojenez meydana gelir. Orojenez: 1)Kıvrılma(antiklinal-senklinal) 2)Kırılma(horst-graben) şeklinde meydana gelir.

    16. Sayfa
    1) KIVRIM DAĞLARIYan basınçlar sırasında tabakalar esnekse,kıvrılarak yükselir,buna ANTİKLİNAL;kıvrılma ile alçakta kalan kısma SENKLİNAL denir Kuzey Anadolu Dağları,Toroslar bu şekilde oluşmuştur.

    17. Sayfa
    KIVRIM DAĞI (ANTİKLİNAL-SENKLİNAL)

    18. Sayfa


    19. Sayfa


    20. Sayfa


    21. Sayfa


    22. Sayfa


    23. Sayfa


    24. Sayfa
    2) KIRIK DAĞLARIOrojenez sırasında arazideki tabakalar sertse,kıvrılamaz,kırılırlar.Kırılıp,yüksekte kalan kısma HORST;kırılıp çöken kısma GRABEN denir. Ege’deki Horstlar:Kaz,Madra.Yund,Bozdağlar,Aydın,Menteşe Ege’deki Grabenler: Bakırçay,Gediz,Büyük ve Küçük Menderes Akdeniz’de Amanos Dağları Horst,Amik Ovası Grabendir.

    25. Sayfa


    26. Sayfa
    EGE’DEKİ HORST-GRABENLER

    27. Sayfa


    28. Sayfa


    29. Sayfa


    30. Sayfa


    31. Sayfa


    32. Sayfa
    İÇ ANADOLU:HEMK² -D.ANADOLU:SATeN

    33. Sayfa


    34. Sayfa


    35. Sayfa


    36. Sayfa


    37. Sayfa


    38. Sayfa


    39. Sayfa
    DEPREMLER .Depremler üçe ayrılır:1. Volkanik: Volkanik olaylar sonucu oluşur. Etki alanları dardır.2. Göçme (karstik): Kayatuzu, jips gibi eriyebilen maddelerin bulunduğu yerde oluşan yer altı mağaralarının çökmesi ile oluşur. Etki alanı dardır. 3. Tektonik : Etki alanı geniş ve şiddetli olan depremlerdir. Depremin iç merkezine “hiposantr”, dış merkezine “episantr” denir. Türkiye deprem bölgeleri:KAF:İzmit Körfezi-Aras VadisiBAF: Güney Trakya ve Batı Anadolu.DAF: İskenderun körfe-zinden Van Gölü’ne gider. style.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    40. Sayfa
    Tektonik kökenli depremler; yerin altındaki şiddetli basınç ve gerilimler sonucunda fay hatları üzerinde oluşan depremdir.Volkanik depremler; volkanların püskürmesi sırasında oluşur, dar alanda etkilidir ve önemli zarara neden olmaz. Japonya ve İtalya'da oluşan depremlerin bir kısmı bu gruba girmektedir.Çöküntü depremleri; yer altındaki boşlukların (mağara), kömür ocaklarındaki galerilerin, karstik arazilerde erime sonucu oluşan boşlukların tavan bloklarının çökmesi ile oluşur. Etki alanları dardır. Büyük heyelanlarve gökten düşen meteorların da küçük sarsıntılara neden olduğu bilinmektedir.Deprem Türleri:

    41. Sayfa
    FAY (KIRIK)

    42. Sayfa
    TÜRKİYEDE DEPREMLER

    43. Sayfa


    44. Sayfa
    GENÇ ARAZİLER

    45. Sayfa
    style.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    46. Sayfa
    Depremsellik nerelerde azdır?Konya-Karaman çevresiMardin çevresiTaşeli Platosu(Orta Akdeniz)Ergene Havzası(Trakya)Doğu Karadeniz kıyıları

    İndir / Download : 88_ic-kuvvetler-nelerdir.pptx


    Yorumlar

    Sil