Nedir.Org*
Soru Sor

İç Çekirdek Sunumları

  • 2
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: İç Çekirdek

    Dosya Adı: Yerkürenin İç Yapısı Slaytı (PPTX-sunusu)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    Yerkürenin İç YapısıYerkürenin içi farklı bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümler kimyasal ve fiziksel özellikleri bakımından belirgin farklılıklar gösterir.

    2. Sayfa
    Yerkürenin İç YapısıÇekirdek (Barisfer – Ağır Küre):Yerkürenin merkezinde çekirdek bölümü yer alır.Yerin 2890 km derinliğinden başlar ve Dünyanın merkezi olan 6371 km’ye kadar devam eder.Yoğunluğu çok fazladır. Genellikle nikel(Ni) ve demir(Fe) bileşimlerinden oluştuğu için “nife” olarak adlandırılmaktadır.Kalınlığı 3480 km’dir. Dünyanın toplam kütlesine oranı %32,2’dir.

    3. Sayfa
    Yerkürenin İç YapısıSıcaklığının 4500-5000°C olduğu düşünülmektedir.Çekirdek iki bölümden oluşmaktadır:İç Çekirdek: Dünyanın en merkezi kısmıdır. Yoğunluğu 13,6gr/cm³’tür. Yüksek basınçtan dolayı katı haldedir.Dış Çekirdek: Çekirdeğin dış kısmıdır. 2890 km ile 5150 km arasında yer alan bölümdür. Yoğunluğu 10gr/cm³’tür. İç çekirdeğe göre daha yumuşak ve akışkandır.

    4. Sayfa
    Yerkürenin İç YapısıManto (Pirosfer – Ateş Küre):Yerkabuğu ile çekirdek arasında yer alan bölümdür.35 km’den başlayıp 2890 km’ye kadar devam eder.İç manto ve dış manto olmak üzere iki bölümden oluşur.Manto Dünya kütlesinin %67’sini oluşturmaktadır.Ortalama 3,3gr/cm³ yoğunluğu vardır. Yoğunluk derine inildikçe artar.

    5. Sayfa
    Yerkürenin İç YapısıAlt Manto: 700 ile 2890 km arasında yer almaktadır. Yoğunluğu 4,5-5,5gr/cm³ arasında değişim gösterir. Katı haldedir.Üst Manto: 35-700 km derinlikler arasında yer alır. Yoğunluğu 3-4gr/cm³ arasındadır. En önemli bölümü dış kısmını oluşturan Astenosferdir.Astenosfer: Mantonun en dış kısmıdır. Yerkabuğunun altında yer alır. Dünya katmanları arasındaki en akışkan yapıdaki bölümdür. Volkanlardan çıkan magma kaynağını buradan alır.

    6. Sayfa
    Yerkürenin İç YapısıYer Kabuğu:Yaklaşık 33 km kalınlığındadır. İki bölümden oluşur: SİAL ve SİMA.SİAL: Yerkabuğunun dış bölümü içinde bulunan Silisyum (Si) ve Alüminyum (Al) bileşimleri nedeniyle bu ismi almıştır. Yoğunluğu 2,7gr/cm³’tür. Tümüyle katı durumda bu bölüm granit kökenli kayalardan oluşmaktadır. Kalınlığı özellikle kıvrım dağlarının olduğu alanlarda fazlayken, okyanus tabanlarında azdır.

    7. Sayfa
    Yerkürenin İç YapısıSİMA: Yerkabuğunun alt bölümüdür. Buradaki kayaçlar plastik bir yapıya sahiptir. Bu sayede kıtasal kabuk simanın üzerinde yüzer durumda bulunmaktadır. İçinde Silisyum (Si) ve Magnezyum (Ma) elementleri yoğun olduğu için SİMA adı verilmiştir. Simada yoğunluk 3,3gr/cm³’tür. Sima okyanusal ya da bazaltik kabuk olarak da adlandırılır.

    8. Sayfa
    LEVHA TEKTONİĞİYerkabuğunun yapısı ile ilgili düşünceler içinde en önemlisi 1910 yılında Alman Meteorolog Alfred Wegener tarafından ortaya atılmıştır.Wegener’e göre, kıtalar birbirinden bağımsız, lehva ismi verilen parçalardan oluşmaktadır. Bu parçalar farklı yönlerde hareket etmektedirler.

    9. Sayfa


    10. Sayfa
    LEVHA TEKTONİĞİYerkabuğunun her bir bölümünü oluşturan parçalara levha ya da plaka adı verilmektedir.Bu parçalar astenosferin üzerinde yüzer durumdadır. Dünyanın çekirdeğindeki ısının yüksek olması nedeniyle mantoda dikey magma akımlarının etkisiyle hareket eder. Bu olaya levha hareketleri denilir.Levha sınırları deprem, volkanizma ve sıcak su kaynaklarının bir arada görüldüğü alanlardır.

    11. Sayfa
    LEVHA HAREKETLERİ NASIL GERÇEKLEŞİR?Yerin derinliklerinde ısınan magma yüzeye doğru yükselir, bu sayede dikey magma akımları ortaya çıkar. Astenosfere ulaşan magma yön değiştirerek yatay hareketler yapar. Bunun sonucunda yer kabuğunu oluşturan levhalar farklı yönlerde hareket eder. Kıtaların hareket etmesini sağlayan bu güce konveksiyonel akımlar denir.Levhalar farklı yönlerde hareket ederler.

    12. Sayfa
    LEVHA HAREKETLERİ NASIL GERÇEKLEŞİR?Kıta-Kıta Çarpışması:İki kıtasal levhanın birbirine doğru yaklaşması sonucunda  çarpışma olur.Bu çarpışma sonucunda, sıkışma ve kırılma yoluyla kıvrımlı dağ sıraları oluşur. Örneğin, Himalayalar ve Tibet Yaylası iki kıtasal levhanın yakınlaşması sonucu oluşmuştur.

    13. Sayfa
    LEVHA HAREKETLERİ NASIL GERÇEKLEŞİR?Kıta-Okyanus Çarpışması:Okyanusal ve kıtasal levhaların birbirine yaklaştığı yerlerde volkanizma kıta kabuğunda oluşur.Pasifik çevresi bunun en güzel örnekleridir.

    14. Sayfa
    LEVHA HAREKETLERİ NASIL GERÇEKLEŞİR?Okyanus-Okyanus Çarpışması:Levhaların hareketi sırasında iki okyanusal levhanın çarpışması sonucunda derin okyanus çukurları ile volkanik ada yayları oluşur. Örneğin: Japonya, Filipinler ve Mariana Çukuru.

    15. Sayfa
    Dünyadaki Büyük Levhalar

    16. Sayfa
    LEVHALARIN EVRİMİKıtalar günümüzdeki konumunu almadan önce uzun bir evrim geçirmiştir.Günümüzden 250 milyon yıl önce yerkabuğu çok büyük ve tek bir parçadan oluşmaktaydı. Bu ilk kıtanın adı “Pangea”dır.Zamanla bu kıta dağılmaya başlamış ve iki büyük parçaya ayrılmıştır. Bu parçalardan güneydeki Gondwana, kuzeydeki ise Laurasia’dır.

    17. Sayfa
    LEVHALARIN EVRİMİBu kıtalar zamanla parçalanmış, ikisi arasında büyük bir deniz olan Tetis Denizi ortaya çıkmıştır. Tetis Denizi bugünkü Akdeniz’in ilk halidir.Giderek kıtalar birbirinden daha da fazla uzaklaşmış, Hindistan ve Arap levhaları Tetis denizini kapatmış ve bu denizin tabanındaki tortullar yükselerek bugünkü Alp-Himalaya kıvrım dağlarını oluşturmuştur. Yine bu dönemde Atlas okyanusu iyice genişlemiştir.

    18. Sayfa
    LEVHALARIN EVRİMİGünümüzde yerkabuğu 12 levhadan oluşmaktadır. Eğer levhaların hareketleri durmaksızın devam ederse gelecekte tekrar bir araya gelecekleri ve büyük tek bir kıta oluşturacakları düşünülmektedir.Dünyanın oluşumundan bugüne bu olayın, altı kez tekrar ettiği düşünülmektedir.

    19. Sayfa
    JEOLOJİK ZAMANLARDünyanın oluşumunda günümüze kadar geçirdiği değişiklikleri içeren dönemlere jeolojik zamanlar denir.

    20. Sayfa
    JEOLOJİK ZAMANLARİLKEL ZAMAN: AZOİK (4 Milyar yıl):Kıtaların çekirdek kısmını oluşturan en eski kıvrımlar oluşmuştur.Zamanın sonlarına doğru su yosunu (alg) türünden ilk bitkiler ve bazı bakteriler ortaya çıkmıştır.

    21. Sayfa
    JEOLOJİK ZAMANLAR1. ZAMAN : PALEOZOİK (370 Milyon yıl):Geçmişten yakına doğru Kambriyen, Ordovisyen, Silüriyen, Devoniyen, Karbonifer ve Permiyen devirleri yaşanmıştır.Bu zamanda kıtalar henüz birbirinden ayrılmamış durumdadır. Yeryüzünde tek bir kıta “Pangea” bulunmaktadır. Büyük bir okyanus dev kıtayı çevrelemiştir.Hersinyen ve Kaledoniyen sıradağları oluşmuştur.

    22. Sayfa
    JEOLOJİK ZAMANLAR1. ZAMAN : PALEOZOİK (370 Milyon yıl):Dev bitki türlerinden ormanlar gelişmiştir.Taşkömürü yatakları oluşmuştur.Sürüngenlerin ortaya çıkması.

    23. Sayfa
    JEOLOJİK ZAMANLAR2. ZAMAN : MEZOZOİK (170 Milyon yıl):Geçmişten yakına doğru Trias, Jura ve Kretase devirleri yaşanmıştır.Alp kıvrımlarına hazırlık dönemidir. Yerkabuğundaki kırıklarla parçalanarak ayrı kıtalara bölünmeye başlanması.Dinozorlar bu devirde yaşamıştır.Bu zamanın sonlarında kara ve denizlerin dağılışı, bugünkü görünüme benzer hal almıştır.

    24. Sayfa
    JEOLOJİK ZAMANLAR3. ZAMAN : SENOZOİK (80 Milyon yıl):Tersiyer’de şiddetli yer kabuğu hareketlerinin yaşanması; volkanizmanın çok geniş alanlarda görülmesi; Alp-Himalaya kıvrım dağlarının oluşması; Atlas ve Hint okyanuslarının oluşması; Dinozorların ortadan kalkması; Yeni canlı ve bitki türlerinin oluşması; Tuz, petrol ve linyit yataklarının oluşumu gerçekleşmiştir.

    25. Sayfa
    JEOLOJİK ZAMANLAR3. ZAMAN : SENOZOİK (80 Milyon yıl):Kuvater’de çeşitli hayvan ve bitki türlerinin ortadan kalkması; insanın ortaya çıkışı ve yayılması; Buzul çağlarının yaşanması, Kuzey Yarımkürede buzulların geniş alanlara yayılması ve sonrasında bugünküne benzer iklim koşullarının oluşması; İnsanın dünyanın hakim canlı türü haline gelmesi; Çevre sorunlarının başlaması.

    Yorumlar

    Sil