Nedir.Org*
Soru Sor

Vakıflık Sunumları

  • 1
    6 yıl önce
    İlgili Yazı: Vakıflık

    Dosya Adı: BU BİR SUNUDUR LÜTFEN BAKMAYI UNUTMAYIN İÇİNDE VAKIFLAR VE ANLAMLARI VARDIR

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    OSMANLI DEVLETİNDEKİ SİVİL TOPLUM KURULAŞLARI

    2. Sayfa
    1.Konumuz OSMANLI DEVLETİNDEKİ AT VAKFI

    3. Sayfa
    Bu vakıf 1574 yılında Sokullu Mehmet Paşa tarafından kurulmuş olup İstanbul, Rumeli ve Anadolu sınırları içinde hizmet vermiştir.Vakfın amacı savaşa giden gazi ve mücahitlere iyi atlar verilmesini sağlamaktadır.

    4. Sayfa
    2.KONUMUZ DİNLENME İÇİN BAHÇE VAKFI

    5. Sayfa
    Bu vakıf vakfettiği ev ve divanhanenin yanında bulunan arsayı ahalinin gezi ve oturma mekanı olarak vakfettiğini belirtip, arsa üzerine karşısında bulunan Hamidiye Cami'nin manzarasını bozacak ve görüntü kirliliğine sebep olacak baraka veya başka bir yapı yapılmamasını şart koşmuştur.

    6. Sayfa
    3.KONUMUZ SUYUSOĞUTAN VAKIF

    7. Sayfa
    Vakfın amacı akar ve hayratının bulunduğu Aydın ilinde hizmet vermektir. Aydın Orta Mahallesinde yaptırdığı çeşmeye yaz günlerinde 90 gün süre ile kar konularak suyun soğutulmasını sağlamaktır.

    8. Sayfa
    4.KONUMUZ Van Gölünde Acil Yardım Gemisi Dolaştıran Vakıf

    9. Sayfa
    Bu vakıf Van Gölünde trafiğin arttığı bu dönemlerde, kurmuş olduğu vakfın hizmetlerinden birini de, Gölde oluşabilecek kaza ve arıza gibi durumlarda insanların yardımına koşacak tam donanımlı bir sefine-i muine (acil yardım gemisi) yaptırmak olarak belirlemiştir. Bu geminin hizmet masrafları bu vakıf tarafından karşılanmıştır.

    10. Sayfa
    5.KONUMUZ Herkese Meyve Vakfı

    11. Sayfa
    Vakfın amacı bahçesinin mahsulünden ise zengin fakir herkes faydalanmasını amaçlamıştır. Vakfedilen bahçedeki armut ve elma ağaçlarından fakirler yiyecek, birer destemal miktarı götürmelerine müsaade edilecektir.

    12. Sayfa
    6.KONUMUZ Nefes Vakfı

    13. Sayfa
    Vakfın amacı halkın rahat nefes almasını sağlamaktır.Bunun için Bebek' te yaptırdığı köşk ve limanda ümmet-i Muhammed teneffüs eylemesi düşünülmüştür...

    14. Sayfa
    7.KONUMUZ Leylek Vakfı

    15. Sayfa
    Bu vakıf İzmir Yeni Cami civarındaki leyleklerin beslenmesi için kurulan bir vakıftır.Leyleklerin beslenmesi için senelik yüz kuruş ödenek ayrılması amaçlanmıştır.

    16. Sayfa
    8.konumuz Borcundan Dolayı Hapse Düşenlere Yardım Vakfı

    17. Sayfa
    Bu vakıf 1708 yılında İstanbul'da kurulmuştur. Borçlu ve hapiste olan Müslümanlara senede bin akçe verilmesini öngörmüştür.

    18. Sayfa
    8.konumuz Helva Dağıtan Vakfı

    19. Sayfa
    Bu Vakıf amacı her yıl recep ayında helva yapılıp dağıtılmasını sağlamaktır.Helva Gök Medrese ile Advetülgazi Medresesi önünde yaklaşık 32 kg. olarak dağıtılmakta ayrıca Haziran ve Temmuz aylarında da kar suyu alımı için günlük on para harcanma yapılmaktadır.

    20. Sayfa
    9.konumuz pabuç Parası Veren Vakıf

    21. Sayfa
    Gaziantep'te kurulmuştur.Vakfın amacı Kozanlı Camii mektebinde yatılı kalan öğrencilerden ailesi uzak yerlerde olanlara ayda iki kuruş, yerli talebelere ise bir kuruş verilecektir. Diyerek, tüm öğrencilere destek oluyordu. Ancak vakıf, bunun dışında,Ramazan ayında köyüne gitmeyip de medresede kalan öğrencilere beşer kuruş pabuç parası veriyordu.

    22. Sayfa
    4. konumuz pikniğe götüren vakfı

    23. Sayfa
    Vakıf medeniyeti olarak bilinen Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde, yoksul öğrencileri pikniğe götürme vakfıdır

    24. Sayfa
    HAZIRLAYAN:MEHMET ALTAYSUNUMUMU İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

    Yorumlar

    Sil