Nedir.Org*
Soru Sor

Alkolün Zararları Sunumları

  • 2
    6 yıl önce
    İlgili Yazı: Alkolün Zararları

    Dosya Adı: ALKOL KULLANIMININ FİZİKSEL RUHSAL VE TOPLUMSAL SONUÇLARI.pptx

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    Kaynak: www.onlineterapiler.com Kaynak gösterilmeden yayınlanamazALKOL KULLANIMININ FİZİKSEL, RUHSAL VE TOPLUMSAL SONUÇLARI

    2. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOLÜN FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİSindirim sisteminden kan dolaşımı içine emilimi - Hem yağda hem de suda çözünebilir olduğu için sindirim sisteminden kolaylıkla kana geçer. - Boş mideye alkol alındığında %20’si mideden, %80’ni oniki parmak bağırsağından kana geçer. - Kandaki maksimum konsantrasyonuna ulaşması için gereken süre 30-90 dakikadır.

    3. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOLÜN FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİKan dolaşımı yoluyla tüm organlara dağıtılması - Kan dolaşımı içine emildikten sonra kısa sürede tüm organlara ulaşır. - Kan-beyin engelini kolaylıkla geçerek beyne ulaşır.

    4. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOLÜN FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİVücuttan atılması - Alınan alkolün yaklaşık %95’i mide ve karaciğerde bulunan “alcohol dehydrogenase” enzimi tarafından metabolik reaksiyonlar aracılığıyla ortadan kaldırılır. • Bu oranın %15’i midede, %85’i karaciğerde metabolik yıkıma uğrar.

    5. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOLÜN FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİVücuttan atılması - Alınan alkolün %5’i, herhangi bir değişime uğramadan akciğerler aracılığıyla vücuttan atılır.

    6. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOLÜN FARMAKOLOJİK ETKİLERİNİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?Alkol alındıktan sonra kandaki alkol miktarını ve alkolün vücuttan atılmasını belirleyen çeşitli faktörler vardır. - Alınan alkolün miktarı - Alkolü alma hızı - Açlık / tokluk durumu - Vücut ağırlığı - Vücudun kimyasal durumu - Yaş - Cinsiyet - Irk

    7. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOLÜN FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Cinsiyete bağlı olarak alkolün etkisi neden değişir?Aynı miktarda alınan alkolün kadınlardaki etkisi erkeklere oranla daha fazladır. Bunun nedenleri:1) Midedeki “Alcohol dehydrogenase” enziminin oranı kadınlarda erkeklere göre daha azdır. Bu nedenle, alkolün midedeki metabolik reaksiyonu kadınlarda erkeklere oranla %50 daha azdır. Alınan alkolün %15’nin midede yıkıma uğradığı dikkate alınırsa, aynı miktar alkolün kadınlarda kana geçme oranı erkeklere göre yaklaşık %7-8 daha fazla olacaktır. 2) Alkolün suda çözülme oranı yağda çözülme oranına göre daha fazladır. Kadınlarda yağ dokusu fazla olduğu ve alkolün yağda çözülme oranının düşük olmasından dolayı yağ dokusu daha az alkol içerdiği için, aynı miktar alkolün kandaki konsantrasyonu kadınlarda erkeklere göre daha fazladır.

    8. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOLÜN FİZYOLOJİK ETKİLERİ Alkolün doza bağlı olarak farklı fizyolojik sistemler üzerinde farklı etkileri vardır.1) Sinir sistemi: 2) Solunum sistemi:3) Kalp ve dolaşım sistemi: 4) Karaciğer: 5) Sindirim sistemi: 6) Kanser: 7) Cinsel davranışlar: 8) Bağışıklık sistemi:

    9. Sayfa
    www.onlineterapiler.comSİNİR SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİMerkezi sinir sistemi etkileri:Alkolün davranışsal ve solunumla ilgili etkileri vardır. Alkol solunum merkezi üzerinde doğrudan baskılayıcı etki yapar.

    10. Sayfa
    www.onlineterapiler.comMERKEZİ SİNİR SİSTEMİNDE İKİ TİP HÜCRE VARDIR:NÖRONLAR VE GLİAL HÜCRELER. SİNİR DOKUSU NÖRON ADI VERİLEN SİNİR HÜCRELERİNDEN KURULMUŞTUR.NÖRONLARIN ARASINI DESTEK ÖDEVİ GÖRMEK ÜZERE GLİA DENİLEN KÜÇÜK SİNİR HÜCRELERİ DOLDURUR.NÖRONLARIN GENELLİKLE BİR AKSON VE BİR VEYA BİR ÇOK DENDRİTİ VARDIR. DENDRİT KISA OLAN UZANTILARDIR.BİR VEYA ÇOK SAYIDA OLABİLİR, İÇ YAPILARI HÜCRE GÖVDESİNİN AYNIDIR. NÖRONUN BAŞKA NÖRONLARDAN VEYA RESEPTÖRDEN GELEN SİNYALİ ALAN (KABUL EDEN) BÖLGESİDİR. AKSON NÖRONUN ALDIĞI SİNYALİ DENDRİT BÖLGESİNDEN UZAĞA DOĞRU İLETEN KISMIDIR.

    11. Sayfa
    www.onlineterapiler.comSİNİR HÜCRESİ İMPULS (UYARTI) ADI VERİLEN ELEKTRİKSEL (FİZİKO-KİMYASAL) BİR DEĞİŞİKLİĞİ İLETMEK İÇİN İYİCE ÖZELLEŞMİŞ BİR HÜCREDİR. SİNİR HÜCRESİNİN MEMBRANININ İSTİRAHAT HALİNDE İÇ VE DIŞ YÜZEYLERİ ARASINDA BELLİ BİR ELEKTRİKSEL DENGE VARDIR.İSTİRAHAT HALİNDEKİ BİR SİNİRDE İÇERİDEKİ - 70 milivolt KADAR OLAN POTANSİYEL FARKINA “ DENGE POTANSİYELİ” DENİR.

    12. Sayfa
    www.onlineterapiler.comHÜCRELERİN ÇEVRESİNDE MEYDANA GELEN BİR DEĞİŞME, BİR STİMULUS İLE MEMBRANIN BİR NOKTASINDA Na+ İYONLARINA KARŞI MEMBRANIN GEÇİRGENLİĞİ ARTAR VE SODYUMUN İÇERİ AKIŞI İLE İSTİRAHAT POLARİZASYONU BOZULUR VE BÖYLECE MEMBRAN DEPOLARİZE OLMUŞ OLUR., Na+ İÇERİ GİRERKEN K+ VE Cl- İYONLARININ DIŞARI AKIMI SÖZ KONUSU OLUR, BU Na+ GİRİŞİNİ ARTIRIR VE DEPOLARİZASYON ARTARAK BİR AKSİYON POTANSİYELİ OLUŞMASINA YOL AÇAR.

    13. Sayfa
    www.onlineterapiler.comSİNAPSLAR NÖRONLAR ARASINDA VE NÖRONLARLA KAS VE SALGI BEZLERİ ARASINDAKİ İLETİMİ SAĞLAYAN KAVŞAK NOKTALARIDIR.

    14. Sayfa
    www.onlineterapiler.comNÖROTRANSMİTTER NÖRON AKSONU UÇLARINDAN SALINAN BİR MADDEDİR. SİNAPS YERİNDE PRESİNAPTİK NÖRONUN AKSON UCUNDAN SALINAN BU MADDE SİNAPS SONRASINDAKİ NÖRON VEYA EFEKTÖR HÜCRENİN YÜZEYİNDE BULUNAN BİR RESEPTÖR TARAFINDAN TANINIR.VE BU HÜCREYİ UYARIR YAHUT HÜCRENİN AKTİVİTESİNİ ÖNLER. TRANSMİTTERLERE ÖRNEK OLARAK ASETİLKOLİN, GLUTAMAT,NORADRENALİN, ADRENALİN, DOPAMİN, SEROTONİN, GAMMA AMİNOBÜTİRİK ASİT ( GABA) , GLİSİN GİBİ MADDELER VERİLEBİLİR.

    15. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOL KULLANIMINA BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKAN RUHSALVE DAVRANIŞSAL DEĞİŞMELERALKOL KAN SEVİYESİ %30mg OLDUĞUNDA SARHOŞLUK BELİRTİLERİ BAŞLAR. SARHOŞLUK ALKOL ALIMI SIRASINDA YA DA SONRASINDA GELİŞEN UYGUNSUZ PSİKOLOJİK VE DAVRANIŞSAL DEĞİŞİKLİKLER OLMASIDIR.

    16. Sayfa
    www.onlineterapiler.com

    17. Sayfa
    www.onlineterapiler.com

    18. Sayfa
    www.onlineterapiler.com

    19. Sayfa
    www.onlineterapiler.com

    20. Sayfa
    www.onlineterapiler.com

    21. Sayfa
    www.onlineterapiler.com

    22. Sayfa
    www.onlineterapiler.comDSC00125.JPG

    23. Sayfa
    www.onlineterapiler.com

    24. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOLÜN KANDAKİ DÜZEYİNE BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKAN BELİRTİLER (I)Kan alkol düzeyi 10-50 mg/dl olduğunda bu belirtiler gözlenir:KENDİNE GÜVEN, ATILGANLIK, AŞIRI NEŞE, KONUŞKANLIK,BAŞ DÖNMESİ, SICAKLIK HİSSİ, KIZARMA,TERLEME

    25. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOLÜN KANDAKİ DÜZEYİNİN ARTMASI İLE ORTAYA ÇIKAN BELİRTİLER( III) Kan alkol düzeyi 70-100 mg/dl olduğunda aşağıdaki belirtiler görülürSALDIRGAN BELİRTİLER ORTAYA ÇIKAR.KAVGALARA KARIŞMA, BIÇAKLANMALAR, KARAKOLA DÜŞMELER, ADLİ SORUNLAR

    26. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOLÜN KANDAKİ DÜZEYİNİN ARTMASI İLE ORTAYA ÇIKAN BELİRTİLER (IV)Kan alkol düzeyi 100-200 mg/dl olduğunda aşağıdaki belirtiler görülürKONUŞMA, YÜRÜME, GÖRME GÜÇLÜĞÜ,DENGESİZ YALPALAYARAK YÜRÜME, BULANTI, KUSMA

    27. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOLÜN KANDAKİ DÜZEYİNİN ARTMASI İLE ORTAYA ÇIKAN BELİRTİLER (V) Kan alkol düzeyi 200-300 mg/dl olduğunda aşağıdaki belirtiler görülür BİLİNÇ BULANIKLIĞI,AĞIR VE DERİN UYKU DÖNEMİ, TANSİYONDA DÜŞME,SOLUNUMDA BOZULMA,

    28. Sayfa
    www.onlineterapiler.com ALKOLÜN KANDAKİ DÜZEYİNİN ARTMASI İLE ORTAYA ÇIKAN BELİRTİLER (VI) Kan alkol düzeyi 300-500 mg/dl olduğunda aşağıdaki belirtiler görülürBİLİNÇ KAPANIR,İLERİ DERECEDE SOLUNUM BOZUKLUĞU,DERİN KOMA VE

    29. Sayfa
    www.onlineterapiler.comÖLÜM (SOLUNUM FELCİNE BAĞLI)

    30. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOL KULLANIMININ VÜCUDA ETKİLERİ SİNİR SİSTEMİ

    31. Sayfa
    www.onlineterapiler.comBEYNİN BAZI BÖLGELERİNDEKİ BOZUKLUKLARIN BELİRTİLERİ:FRONTAL LOB BOZUKLUKLARINDA MOTOR BOZUKLUKLAR , KOGNİTİF (BİLİŞSEL) FONKSİYON BOZUKLUKLARI VE DİĞER KİŞİLİK BOZUKLARI , SPASTİK HEMİPLEJİ , MOTOR KONUŞMA BOZUKLUKLARI GİBİ PEK ÇOK BOZUKLUKLAR ORTAYA ÇIKAR.

    32. Sayfa
    www.onlineterapiler.comTEMPORAL LOB, KOKU, TAD, VİSÜEL İNTEGRASYON, ZAMAN ALGISI,BELLEK, HEYECANLAR, UYANIKLIK VE BİLİNÇ DURUMU BÜTÜNLEŞMESİ İLE İLGİLİDİR. BOZUKLUKLARINDA, GÖRSEL ALAN KUSURLARI, KORTİKAL SAĞIRLIK, KELİME SAĞIRLIĞI , İŞİTSEL HALÜSİNASYONLAR GİBİ PEK ÇOK BELİRTİLER ORTAYA ÇIKAR.

    33. Sayfa
    www.onlineterapiler.comPARİETAL LOB DUYUMLARIN KORTİKAL BÜTÜNLEŞMESİNİ GERÇEKLEŞTİRMEKTEDİR. ÖRNEĞİN SAĞ PARİETAL LOB LEZYONLARINDA YOĞUN BİR SOL HEMİPLEJİ İLE BİRLİKTE HASTA TUTULMUŞ BEDEN YARISI YOKMUŞ GİBİ HAREKET EDER, BU , LEZYON VE LEZYONUN OLDUĞU TARAFTAN HABERDAR OLMAMASI DURUMUDUR.

    34. Sayfa
    www.onlineterapiler.comOKSİPİTAL LOB, VİSÜEL BÜTÜNLEŞMENİN YAPILDIĞI BİR LOBDUR. LEZYONLARINDA VİSÜEL ALAN KUSURLARI , KORTİKAL KÖRLÜK, GÖRSEL İLLÜZYON, HALÜSİNASYONLAR GİBİ PEK ÇOK DURUM ORTAYA ÇIKAR.

    35. Sayfa
    www.onlineterapiler.comBEYİNCİK HAREKETLERİN KOORDİNASYONUNU, DENGEYİ, KAS TONÜSÜNÜ SAĞLAR.AYRICA, ÖĞRENİLMİŞ HAREKET KALIPLARINA İŞTİRAK EDER.BOZUKLUKLARINDA, HİPOTONİ, KOL GÖVDE VE BACAKLARDA KOORDİNASYON BOZUKLUĞU, NİSTAGMUS, DİSARTRİ BULUNUR. YÜRÜME BOZULMUŞTUR.

    36. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOL KULLANIMININ VÜCUDA ETKİLERİ SİNDİRİM SİSTEMİKARACİĞERKALP VE DAMARLAR

    37. Sayfa
    www.onlineterapiler.comSİNDİRİM SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİİştahı artırır.Güçlü bir irrite edici madde olduğundan mide mukozasının koruyucu etkisini bozar.Gastirit, mide ülseri, yemek borusu iltihabına neden olur.Pankreasın iltihabına neden olur.Bulantıya neden olur.Uzun süreli kullanımda barsak hareketlerini bozabilir.

    38. Sayfa
    www.onlineterapiler.com

    39. Sayfa
    www.onlineterapiler.com

    40. Sayfa
    www.onlineterapiler.comKaraciğer üzerine etkileriAlkolün % 90’ı karaciğerde parçalandığı için karaciğer hücreleri üzerinde doğrudan etkisi vardır.Karaciğerde büyümeye ve yağlanmaya alkolik hepatite,alkolik siroza ve karaciğer yetmezliğine yol açar.

    41. Sayfa
    www.onlineterapiler.comKARACİĞER PARANKİM HÜCRELERİ , SAFRA ÜRETİMİ VE SALGILANMASI, KARBOHİDRAT DENGESİNİN DÜZENLENMESİ, LİPİD SENTEZİ VE PLASMA LİPOPROTEİNLERİNİN SEKRESYONU, KOLESTEROL METABOLİZMASININ KONTROLÜ, ÜRENİN, SERUM ALBUMİNİNİN , PIHTILAŞMA FAKTÖRLERİNİN , ENZİMLERİN VE PEK ÇOK DİĞER PROTEİNLERİN OLUŞUMU, VE İLAÇLAR VEYA DİĞER YABANCI MADDELERİN(ÖRNEĞİN ALKOL GİBİ) METABOLİZMASI VEYA DETOKSİFİKASYONU GİBİ PEK ÇOK HAYATİ VE ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER YAPAR. KARACİĞER HÜCRELERİNİN BOZULMASI TÜM VÜCUDU HAYATİ TEHLİKE ALTINDA BIRAKIR.

    42. Sayfa
    www.onlineterapiler.com

    43. Sayfa
    www.onlineterapiler.comKalp ve damarlar üzerine etkileriÇevresel kan damarlarını genişlettiği için yüzde ve boyunda kızarmalar,kalp atım hızında artış,yüksek tansiyon,kalp yetmezliği,damarlarda tıkanmalar ve yoğun alkol kullananların beyin damarlarında kanamalar görülür.

    44. Sayfa
    www.onlineterapiler.comALKOL KULLANIMININ VÜCUDA ZARARLARIKAS İSKELET SİSTEMİCİNSEL FONKSİYONLARBAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

    45. Sayfa
    www.onlineterapiler.comKas İskelet sistemi üzerine etkileriKas iskelet sisteminde ağrılar,kaslarda güçsüzlük,kas erimesi ve kemik erimesi görülür.

    46. Sayfa
    www.onlineterapiler.comÜreme sistemi üzerine etkileriAlkol başlangıçta uyarıcı ve baskıyı kaldırıcı etkisi nedeniyle cinsel isteği artırabilir;ancak uzun süre kullanıldığında cinsel işlevlerde bozulmalara yol açar.Erkeklerde cinsel güçsüzlük testislerin doğrudan etkilenmesi sonucu,sperm üretiminde ve hareketliliğinde azalma olur.Kadınlarda yumurtlama bozukluğu,adet düzensizlikleri,cinsel işlev bozuklukları ve erken menapoza yol açar.

    47. Sayfa
    www.onlineterapiler.comBağışıklık sistemi üzerine etkileriBağışıklık sistemini zayıflatır,lökosit sayısında ve etkinliğinde azalma sonucu enfeksiyonlara yatkınlık görülür.

    48. Sayfa
    www.onlineterapiler.comBESLENMEYİ OLUMSUZ ETKİLERKANSER RİSKİNİ ARTIRIR.KAN DEĞERLERİ DEĞİŞİRALKOL KULLANIMININ VÜCUDA ETKİLERİ

    49. Sayfa
    www.onlineterapiler.comBESLENMEYİ OLUMSUZ ETKİLERAlkolün %90’ı ince bağırsağın üst kısmında emilir bu bölge aynı zamanda B vitamininin emilim bölgesidir.B vitamini eksikliğine bağlı kansızlık,diş eti kanamaları, kalpte büyüme,dolaşım yetersizliği görülür.

    50. Sayfa
    www.onlineterapiler.comKANSERAlkol bağımlılarında yemek borusu,mide,nefes borusu,karaciğer,prostat kanserleri daha sık görülmektedir.Alkol ile birlikte sigara kullanımı,akciğer kanseri riskini artırmaktadır.

    51. Sayfa
    www.onlineterapiler.comKAN DEĞERLERİAlkol kemik iliğini doğrudan etkiler anemiye neden olur.Kan değerlerinde (trombosit,lökosit) azalmalar görülür.

    52. Sayfa
    www.onlineterapiler.comTÜRKİYE’DE HER GÜN YAKLAŞIK 30 KİŞİ BİR ARAÇTA YA DA YAYA OLARAK YOLDA HAYATINI KAYBEDİYOR. KAZALARDA HER GÜN 360 KİŞİ DE YARALANIYOR.

    53. Sayfa
    www.onlineterapiler.comTOPLUMSAL SONUÇLARITrafik kazaları öncelikli sosyal sorunumuzdur.18-26 yaşındaki erkek sürücüler için birinci ölüm nedeni.Yolda her yıl yaklaşık 10 bin kişi hayatını kaybetmekte, 100 bin kişi yaralanmaktadır.

    54. Sayfa
    www.onlineterapiler.comTOPLUMSAL SONUÇLARIKişi başına düşen araç sayısı ve yılda sürülen km dikkate alındığında bu oran Avrupa Birliğine üye ülkelerin ortalamasından yaklaşık 13 kat daha fazla

    55. Sayfa
    www.onlineterapiler.comTOPLUMSAL SONUÇLARIAraştırmalar kazalarda insan faktörünün % 90’lara varan oranlarda rol oynadığını göstermektedir. Sürücü ihlalleri kazaların en temel nedenidir.

    56. Sayfa
    www.onlineterapiler.comAlkollü araç kullanma kazalarda en önemli etkenler arasındadır.Alkollü araç kullanma sürücülük performansını ve kazadan sonra hayatta kalma şansını doğrudan etkileyen bir unsurdur

    57. Sayfa
    www.onlineterapiler.comTÜRKİYE’DE HER YIL 10000 KİŞİ TRAFİK KAZALARINDA HAYATINI KAYBETMEKTEDİR.

    58. Sayfa
    www.onlineterapiler.comSÜRÜCÜ BELGELERİNİN GERİ ALINMASINI GEREKTİREN TRAFİK KURAL İHLALLERİ (ALKOL)1.KEZ2.KEZ3.KEZ4.KEZ5.KEZALKOLTOPLAM63.4032.194205301965.85154.1329.9321.48224110365.89020022003

    59. Sayfa
    www.onlineterapiler.comAlkollü araç kullanma nedeni(n=31)

    Yorumlar

    Sil