Nedir.Org*
Soru Sor

İklim Bilgisi Sunumları

  • 1
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: İklim Bilgisi

    Dosya Adı: Dünyanın İklim Zenginliği Sunusu - Slayt PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    DÜNYA’NIN İKLİM ZENGİNLİĞİ(İKLİM TİPLERİ) İklim Sıcak İklimler Ilıman İklimler Soğuk İklimler

    2. Sayfa
    İklim TipleriDünyanın şekli ve hareketleri ile sıcaklık basınç ve nemin dağılışı, atmosferdeki genel hava dolaşımı, kara ve denizlerin dağılışı, hava kütleleri, okyanus akıntıları ve yer şekilleri Dünyada birçok iklim tipinin oluşmasına neden olmuştur.İklim tipleri sıcaklık değerlerine göre üç gruba ayrılmaktadır. Bu şekilde bir sınıflandırmaya gidilmesinin nedeni sıcaklık değerlerinin Dünya üzerinde genelde enleme bağlı değişim göstermesidir.

    3. Sayfa
    İklim Tipleri Ekvator çevresinde sıcak kuşak, Dönenceler ile kutup çemberleri arasında ılıman kuşak, Kutup çemberleri içinde kalan kesimde ise soğuk kuşak bulunur.

    4. Sayfa
    İklim TipleriHer iklim tipinin kendine özgü bir takım bitki toplulukları vardır. Bunlara doğal bitki örtüsü denilmektedir. Örneğin; Akdeniz ikliminde zeytin, zakkum gibi bitkilerin oluşturduğu bitki ailesinin üyeleri yaygın olarak bulunmaktadır.Yine her iklim tipinin iklim, sıcaklık ve bitki örtüsüne bağlı olarak ortaya çıkan toprak tipleri de bulunmaktadır. Akdeniz ikliminde terra-rossa toprakları yer alırken, sert karasal iklimlerde çernozyom topraklar görülür.

    5. Sayfa
    İklim Tipleri

    6. Sayfa
    Yağış-Sıcaklık Grafikleri Yağış-sıcaklık grafikleri bir bölgenin iklimi hakkında çok önemli bilgiler verirler. Bu grafiklerde; Yağış toplamı Yağışlı mevsim En sıcak ay Sıcaklık farkı 0°C’nin altındaki ay sayısı dikkatlice incelenmesi gereken özelliklerdir. Bu özelliklere bakılarak bölgenin iklim tipi tespit edilebilir.

    7. Sayfa
    Sıcak İklimlerin Yeryüzüne Dağılışı

    8. Sayfa
    A) SICAK İKLİMLEREkvatoral İklim:Ekvator çevresinde 10 ° Kuzey ve 10 ° Güney enlemleri arasında etkili olan iklim tipidir.Amazon ve Kongo havzaları ile Malezya, Endonezya ve Yeni Gine adaları bu iklim tipinin görüldüğü alanlardır.Yıllık sıcaklık ortalaması 25°C’dir. Sıcaklık değerlerinde büyük değişimler görülmez. Çünkü bu bölge güneş ışınlarını yıl boyunca dik ve dike yakın almaktadır.

    9. Sayfa


    10. Sayfa
    A) SICAK İKLİMLEREkvatoral İklim:Yağış miktarı genellikle 2000 mm’den fazladır ve her mevsim yağışlı geçer.Yağışlar büyük ölçüde yükselim yağışları tipindedir.Bu iklimde en fazla yağışlı mevsimden bahsedilemez. Çünkü her mevsim oldukça yağışlıdır.Mart-Eylül aylarında yağış artar.

    11. Sayfa
    A) SICAK İKLİMLEREkvatoral İklim:Ekvatoral iklimin bitki örtüsü yıl boyunca yeşil kalan yağmur ormanlarından oluşmaktadır.Yağmur ormanları, dev boyutlu büyük ağaçlar ile oldukça uzun boylu orman altı bitkileridir.Bitki ve hayvan türü bakımından oldukça zengindir.

    12. Sayfa
    Ekvatoral Yağmur Ormanları

    13. Sayfa
    A) SICAK İKLİMLERTropikal (Subtropikal-Savan) İklim:10°- 30 ° enlemleri arasında görülen iklim türüdür.Brezilya platoları, Gine körfezinin kuzeyi, Venezüella, Hindistan’ın yüksek kesimleri ile Avustralya’nın kuzeyi ve Vietnam’da görülür.Sıcaklık farkı yıl içerisinde çok büyük değişiklik göstermez. Sıcaklıklar yıl içerisinde 20°C’nin altına düşmez.

    14. Sayfa
    A) SICAK İKLİMLERTropikal (Subtropikal-Savan) İklim:Bu iklim tipinin bitki örtüsü yağmur ormanları ile çöller arasında yer alan, uzun boylu ot ve çalılardan oluşan, kuraklığa dayanıklı bitki toplulukları olan savanlardır.

    15. Sayfa


    16. Sayfa
    A) SICAK İKLİMLERMuson İklimi:Her mevsimi sıcak, kış mevsimi kurak, yaz mevsimi aşırı yağışlı iklim tipidir.Özellikle güneybatı Asya’da görülen bu iklim tipinin oluşumunda Muson rüzgarları etkili olmaktadır.Yağış miktarı 1000-1500 mm civarında olsa da bazı yerlerde yağış miktarı çok büyük boyutlara ulaşmaktadır.

    17. Sayfa
    A) SICAK İKLİMLERMuson İklimi:Himalayaların eteklerinde yer alan Çerapuçi 11.000 mm yağış ile Dünyanın en fazla yağış alan merkezidir.Sıcaklık değerleri 10°C’nin altına düşmese de, mevsimler arası değişim oldukça fazladır.Bitki örtüsü olarak da kışın yaprağını döken, boyları 20-30 m.yi bulan geniş yapraklı ağaçlardan oluşan muson ormanları mevcuttur.

    18. Sayfa


    19. Sayfa
    A) SICAK İKLİMLERSıcak Çöl İklimi:Yıllık ortalama yağış miktarının 200mm’den az olduğu, bitki örtüsü yönünden çok zayıf alanlara çöl denilmektedir.Sıcak çöller genellikle 30° enlemlerinde yer alan dinamik yüksek basınç sistemlerinin çevresinde oluşmuştur.Sahra çölü, Büyük Avustralya çölleri, Nevada çölü, Gobi çölü, Karakum çölü, Kalahari çölü, Arap çölü vs. yaygın olduğu yerlerdir.

    20. Sayfa


    21. Sayfa
    Ilıman İklimlerin Yeryüzüne Dağılışı

    22. Sayfa
    B) ILIMAN İKLİMLERAkdeniz İklimi:30° ile 40° enlemleri arasında kıyı kesimlerde görülen iklim tipidir.Akdeniz çevresindeki kıyı kesimlerinde, Orta Şili’de, Kap bölgesinde, Güney Avustralya ve Kaliforniya eyaletinde görülür.Yazları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve yağışlıdır. Yaz-kış yağış farkı çok fazladır.Kış sıcaklıkları 0°C’nin altına düşmez. Ortalama sıcaklık 10°C-20°C arasındadır.

    23. Sayfa
    B) ILIMAN İKLİMLERAkdeniz İklimi:Yağış miktarı değişkenlik gösterse de 800-1000 mm civarındadır.Yağışların %40-50’si kışın düşer. Yağış türüne yağmur, yağış tipine ise cephe yağışları hakimdir.Bitki örtüsü kızılçam ve makilerdir.

    24. Sayfa


    25. Sayfa
    B) ILIMAN İKLİMLEROkyanusal İklimi:Ilıman kuşak karalarının batı kıyılarında etkilidir.En tipik şekilde Batı Avrupa kıyılarında görülür. İngiltere, Fransa, Almanya, Kuzey Batı Amerika, Güney Avustralya, Yeni Zelanda ile Güney Şili’de etkili olmaktadır.Yazlar serin, kışlar ılık her mevsim yağışlı geçer.Bu iklim tipinin oluşmasında batı rüzgarları ve okyanus akıntıları etkili olmuştur.

    26. Sayfa
    B) ILIMAN İKLİMLEROkyanusal İklimi:Karadeniz iklimi okyanusal iklime benzer özellikler göstermektedir.Okyanusal iklimin bitki örtüsü kıyı kesimlerinde geniş yapraklı ağaçların, iç kısımlara gidildikçe de hem iğne hem de geniş yapraklı, yükseklere çıkıldıkça da iğne yapraklı ağaçların hakim olduğu bitki örtüsüne sahiptir. Farklı ağaç türlerinin bir arada olduğu orman tipine karışık yapraklı ormanlar denilir.

    27. Sayfa
    Okyanusal iklim bitki örtüsü olan karışık yapraklı ormanlar

    28. Sayfa
    B) ILIMAN İKLİMLERKarasal İklimi:Ilıman karasal iklim hem sıcak hem ılıman kuşakta etkili olan iklim tipidir.Karaların iç kesimlerinde daha yaygındır. Asya ve Amerika’nın iç kesimleri ve Anadolu en tipik şekliyle görülen yerlerdir.Sıcaklık değerleri kışın 0°C’nin altına düşerken yazın 30°C’yi bulur.Yağış miktarı 250-300 mm arasındadır.

    29. Sayfa
    B) ILIMAN İKLİMLERKarasal İklimi:Bozkır ismi verilen bir veya iki mevsim yeşil kalabilen ot toplulukları görülür.Sert karasal iklim ise daha çok kutup kuşağının çevresinde bulunur. Özellikle Kanada ve Sibirya’da yaygındır. Bu tipin bitki örtüsü uzun boylu çayır toplulukları ve tayga ormanlarıdır. Tayga ormanlarındaki ağaçlar oldukça dayanıklı oldukları için kereste ve kağıt yapımında getirisi yüksektir.

    30. Sayfa
    Bozkır bitki örtüsü

    31. Sayfa


    32. Sayfa
    Soğuk İklimlerin Yeryüzüne Dağılışı

    33. Sayfa
    C) SOĞUK İKLİMLERTundra İklimi:Kutup dairelerinin çevresi ile Kuzey Yarımkürede kıtaların kuzey kesimlerinde görülen iklim tipidir.Sibirya, Kanada ve İskandinavya’nın kuzeyi bu iklim tipinin belirgin olarak görüldüğü yerlerdir.Yıl boyunca sıcaklık değerleri oldukça düşüktür.Yılın birkaç ayında sıcaklıklar 0°C’nin üstüne çıkmaktadır.

    34. Sayfa
    C) SOĞUK İKLİMLERTundra İklimi:Yaz aylarında sıcaklık yükselene kadar topraklar büyük ölçüde donmuş haldedir. Yaz ısınmasıyla toprak örtüsü çözülerek bataklığa dönüşür.Yağış miktarı oldukça az olup yağış türü kar şeklindedir.Bitki örtüsü ise tundra ismi verilen aşırı soğuğa dayanıklı ot topluluklarıdır.Ağaç türü bitkiler bu bölgede yetişmez.

    35. Sayfa


    36. Sayfa
    C) SOĞUK İKLİMLERYüksek Dağ İklimi:Dünyada yükseltisi enlem değerine göre farklılık gösterse de genel olarak 2500-3000 metreyi geçen alanlarda görülen iklim türüdür.Yükseltiye bağlı olarak ortaya çıktığı için genel bir grafik tipi görülmez.Yükseldikçe sıcaklık düşer, yağış miktarı nispeten artar. Günlük ve yıllık sıcaklık farkları fazladır.Bitki örtüsü alpin çayırlardır. Bunlar yaz aylarında ortaya çıkar.

    37. Sayfa
    Dağ ve Yüksek Alan İkliminin Dağılışı

    38. Sayfa
    C) SOĞUK İKLİMLERKutup İklimi:Kutup dairelerinin iç kesiminde görülen iklim tipidir.Güney kutup dairesinin tamamında, Kuzey kutup dairesinde yer alan Grönland, Sibirya ve Kanada’nın bir bölümü ile Novaya Zemlya gibi adalarda görülür.Sıcaklıklar yıl boyunca sıfırın altındadır. 6 ay gündüz periyodunda sıcaklıklar 0°C’ye kadar çıksa da bu sıcaklığı aşmaz.

    39. Sayfa


    40. Sayfa


    Yorumlar

    Sil