Nedir.Org*
Soru Sor

Evlilik Türleri Sunumları

  • 2
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Evlilik Türleri

    Dosya Adı: Evlilik Türleri Nelerdir Slayt (PPTX Sunum)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    EVLİLİK TÜRLERİ

    2. Sayfa
    AİLEAilenin Tanımı Toplumsal kurumlar içinde en temel ve en eski kurum aile kurumudur. Toplumsallaşma çocuk ve aile üyeleri arasında başlayan bir etkileşim sürecidir. Aile kurumu, içinde yaşanılan toplumun kültürünün öğrenilmesi ve aktarılmasında bir başka deyimle toplumsallaşma sürecinde en etkili kurumlardan biridir. Bu süreç yoluyla insan toplumdaki temel kuralları öğrenir ve içinde yaşadığı toplumun bir parçası haline gelir.

    3. Sayfa
    AİLE Ailenin oluşabilmesi için evlilik kurumuna ihtiyaç vardır. Diğer bir deyimle, ailenin meşru ilişkiler içerisinde kalabilmesi bu birliğin evlilik kurumunca onaylanmasına bağlıdır. Ancak bu suretle evlilik içinde doğan çocuklar meşru sayılırlar.

    4. Sayfa
    EVLİLİK

    5. Sayfa
    Evlilik Birliğini Oluşturan Eş Sayısına Göre Evlilik TürleriEvlilik birliği eş sayısına göre Monogami ve Poligami olarak iki türde incelenmektedir.

    6. Sayfa
    Tek Eşle Evlilik (Monogami)Bir erkekle bir kadının evliliğidir. En yaygın ve en geçerli evlilik tipidir. Tek eşle evlilik Türk ailesinin de karakteristik özelliğidir.Tek eşle evlilik, eşler arasındaki ilişkiler açısından olduğu kadar ebeveyn ve çocuklar arasındaki ilişkilerin niteliği açısından da en tercih edilen evlilik şeklidir. Yasaların öngördüğü ve onay verdiği evlilik tipi tek eşliliktir.

    7. Sayfa
    Çok Eşle Evlilik (Poligami)Bir erkeğin birden fazla kadınla (polijini) ya da bir kadının birden fazla erkekle(poliandri) evliliğidir.Polijini tipi; evlilik çok kadınlı evlilik olarak bilinmektedir. Genellikle kadının ekonomik gücünün ve toplumsal statüsünün düşük olduğu toplumlarda görülmektedir.Birden fazla eşi olan erkek bu eşleri ve onlardan olma çocukları ile aynı ya da ayrı evlerde yaşamaktadır.İslam hukukunun geçerli olduğu ülkelerde daha yaygın bir uygulamadır. Türk Medeni Kanunu’nda yasaklanmış bir evlilik tipi olmasına rağmen ülkemizde hâlâ dini nikâhla gerçekleştirilen çok eşli evlilikler olduğu bilinmektedir.

    8. Sayfa
    Diğer taraftan bir kadının birden fazla erkekle evliliği olan Poliandri de çok eşliliğin diğer bir uygulamasıdır. Çok yaygın olmayan bir evlilik şeklidir. Nedeni çoğu zaman demografik ya da ekonomiktir. Ülkemizde uygulama alanı bulamamış bir evlilik tipidir. Çok eşliliğin son bir örneği de grup evliliğidir. Birden fazla kadının birden fazla erkekle evliliği olan bu evlilik tipi yaygın bir uygulama olmayıp örneklerine yalnızca ilkel kabilelerde rastlanmaktadır.

    9. Sayfa
    Eşin Seçildiği Çevreye Göre Evlilik TipleriEvlilik birliği eşin seçildiği çevreye göre Endogami ve Exogami olarak iki türde incelenmektedir

    10. Sayfa
    Grup İçi Evlenme (Endogami)Evlenecek kişinin eşini kendi grubundan örneğin aynı din, aynı ulus ya da sosyal sınıftan seçerek evlenmesidir.Bu evlilik biçimiyle, sosyal ve ekonomik bağlar güçlendirilmeye, eşler arasında doğabilecek sorunlar önlenmeye çalışılmakta, grubun düzen ve statüsünün korunması hedeflenmektedir. Grup içi evlenme yıllar içinde akraba evliliklerine dönüşmüştür.

    11. Sayfa
    Grup Dışı Evlenme (Exogami)Bireyin kendi grubu dışından eş seçerek evlenmesidir. Grup içi ya da grup dışı kavramları her toplumun kendi iç yapısında şekillenen göreceli kavramlardır. Bu nedenle grup içi ve dışı kuralların algılanması ve uygulanmasında farklılıklar görülmektedir.

    12. Sayfa
    Eşlerin Yerleşim Yerine Göre Evlilik TipleriEşlerin evlendikten sonra yaşamlarını sürdürecekleri yere göre üç tür evlilik tipi tanımlanmaktadır.

    13. Sayfa
    Erkeğin Ailesinin Yanına YerleşmeEşlerin geçici ya da sürekli olarak erkeğin ailesine ait olan evi paylaşmalarıdır. Ülkemizde özellikle kırsal kesimde sık rastlanır bir uygulamadır. Nedeni yalnızca ekonomik olmayıp çoğu kez kültüreldir.

    14. Sayfa
    Kadının Ailesinin Yanına YerleşmeÜlkemizde iç güveyi olarak da isimlendirilen bu evlilik biçiminin nedeni büyük ölçüde ekonomiktir.

    15. Sayfa
    Ayrı Eve YerleşmeEvlenen çift, her iki tarafın ailesinden ayrı ve bağımsız olarak bir eve yerleşir. Günümüzde en çok benimsenen, arzulanan ve en yaygın olan uygulamadır.

    16. Sayfa
    Soyun İzlenmesi ve Mirasın Bölüşümüne Göre Evlilik TipleriDünyaya gelen çocukların anne ya da baba ailesine kaydolunması, mirasın bölüşümünde anne ya da baba soyunun hakimiyeti esas alınarak yapılan bir sınıflamadır.-Baba soyunun izlenmesi-Ana soyunun izlenmesiHer iki tarafın eşitliği olarak üç şekilde görülür. Çağdaş yaklaşım eşitlikçi anlayıştan yanadır

    17. Sayfa
    Evde Otoritenin Kullanımına Göre Evlilik TipleriOtoritenin erkek ya da kadında toplanması, akrabalık ve mülkiyet ilişkilerinin ana ailesi ya da baba ailesi şeklinde biçimlenmesi farklı aile tiplerini oluşturmuştur.Erkek otoritesinin üstünlüğü, kadın otoritesinin üstünlüğü ve otoritenin eşit kullanımı olmak üzere üç şekilde tanımlanır.Geleneksel toplum yapılarında baba otoritesinin geçerli olduğu görülür. Ancak günümüzde kabul gören görüş otoritenin kadın ve erkek tarafından eşit olarak kullanımıdır. Bu, çağdaş aile tanımı ile de örtüşen bir durumdur

    18. Sayfa
    HAZIRLAYANLARRUKİYE NUR ÇİFTÇİ 250MÜNEVVER USLU 118

    İndir / Download : 20_evlilik_türleri.pptx


    Yorumlar

    Sil