Nedir.Org*
Soru Sor

Milli Edebiyat Dönemi Tiyatrosu Sunumları

  • 1
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Milli Edebiyat Dönemi Tiyatrosu

    Dosya Adı: MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TİYATROSU SLAYT SUNUM PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    11.SINIF TÜRK EDEBİYATI NOTLARIMilli edebiyatdönemi (1912 – 1923)Mustafa ŞAHİNTDE Öğretmeni

    2. Sayfa
    Anahtar kelimelercanlanmışTürkçülükGölgedeKurtuluş Savaşı-istibdatDarülbedayiokul niteliği İlk oyun : Hüseyin Suat’ın Çürük Temel Muhsin ErtuğrulDarülelhanAfife Jale- Hüseyin Suat’ın “YamalarTeşvikDil-mekan-kişiler

    3. Sayfa
    Tanzimat Dönemi’nde başlayıp sonraki dönemlerde önemsenmeyen tiyatro Millî Edebiyat Dönemi'nde tekrar canlanmıştır.Türkçülük akımı diğer türlerde olduğu gibi tiyatroda da kendini hissettirmiştir. dönemdeki tiyatro; şiir, roman hikâye gibi türlerin gölgesinde kalmıştır.Kurtuluş Savaşı’nın getirdiği ekonomik sorunlar, karamsarlık, yılgınlık eserlere yansımıştır. Ayrıca istibdat dönemi saray yaşamı, âdet ve geleneklerin gülünç yanları oyunlarda canlandırılmıştır.

    4. Sayfa
    Paris’te ünlü bir tiyatronun müdürü olan Pierre Antuan tarafından 1915’te ilk resmi tiyatro olan Darülbedayi (Darülbedayi-i Osmanî) kurulmuştur. Bu tiyatronun önemi, oyuncu olmak isteyenleri yetiştirme amacı gütmesidir. Amacı bakımından aynı zamanda bir okul niteliği taşır. İlk oyun ancak 1916 yılı başında sahneye konulabilmiştir. Bu oyun Hüseyin Suat’ın Çürük Temel adlı uyarlamasıdır. Onu Halit Fahri’nin Baykuş’u izler.

    5. Sayfa
    Ünlü tiyatro adamı Muhsin Ertuğrul, Darülbedayi’de öğretmenlik yapmış, daha sonra bu kurumun başına geçmiş ve çağdaş tiyatromuzun kurulmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

    6. Sayfa
    Darülbedayi’nin yanında Darülelhan adıyla müzik bölümü açılmış, böylece Türk operasının temelleri atılmıştır.İlk Türk kadın tiyatro oyuncumuz Afife Jale bu dönemde sahneye çıkmıştır. 13 Nisan 1919 tarihinde, Hüseyin Suat’ın “Yamalar” adlı oyununda, Emel rolü ile ilk kez sahneye çıkan sanatçının asıl ismi Afife’dir, bu oyunda "Jale" takma ismini kullandığı için daha sonraları Afife Jale adıyla anılmıştır. Böylece Müslüman kadınlara da sahne yolu açılmıştır.

    7. Sayfa
    Oyunlar, teknik yönden mükemmel olmasa da dil ve üslup yönünden doğallığı yakalamıştır.Yazılan oyunlarda mekân ve kişiler genellikle Anadolu’dan seçilmiştir.Yerli piyeslerin yazılması için sanatçılar teşvik edilmiştir.Musahipzade Celal, Ahmet Nuri Sekizinci dönemin önemli tiyatro yazarlarındandır.bazı roman yazarları ve şairler de oyun yazmıştır. Reşat Nuri Güntekin, Refik Halit Karay, Halide Edip Adıvar gibi önemli yazarlar tiyatro türünde eserler kaleme almışlardır.Bu dönemde tamamen Batılı bir tiyatro anlayışının temel­leri atılmıştır.

    8. Sayfa
    Hazırlayan: mustafa şahin

    Yorumlar

    Sil