Nedir.Org*
Soru Sor

Bitki Ve Hayvanlarda Üreme Büyüme Gelişme Sunumları

  • 6
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Bitki Ve Hayvanlarda Üreme Büyüme Gelişme

    Dosya Adı: Bitki Ve Hayvanlarda Üreme Büyüme Gelişme Slayt Sunum Power Point PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME GELİŞMEEşeyli Üreme, Büyüme, GelişmeHayvanlarda Üreme, Büyüme, GelişmeBitkilerde Üreme, Büyüme, GelişmeEşeysiz Üreme

    2. Sayfa
    EŞEYLİ ÜREME1. Ünitede hücrenin yapısını ve farklı görevleri yerine getiren farklı hücre çeşitleri olduğunu görmüştük.Üreme hücrelerinin görevi ise canlıların üremesini sağlamaktır. Üreme hücrelerinin diğer adı eşey hücreleridir.Çok hücreli canlılarda üreme hücrelerinin bir araya gelerek yeni canlı meydana getirmesine eşeyli üreme denir.

    3. Sayfa
    Eşeyli Üremenin Özellikleri :Erkek ve dişi birey vardır.Çok hücreli gelişmiş bitki ve hayvanlarda görülür.Eşeyli üreme sonucu az sayıda canlı oluşur.Eşeyli üreme sonucu oluşan canlılar çevre şartlarına uyum sağladıkları için dayanıklıdır.Eşeyli üreme hem genetik çeşitliliğe yol açar hem de canlısayısını arttırır.

    4. Sayfa


    5. Sayfa
    Erkek ve dişi üreme hücreleri sperm, yumurta ve polendir. Yumurtanın özellikleri:Hareketsizdir.Büyük ve bol sitoplazmalıdır.Spermin özellikleri:1.(Dişi üreme hücresi yumurtaya oranla) küçüktür. Sitoplazması azdır.Hareketlidir, bu yüzden enerjiyeihtiyaç duyar.Enerji ihtiyacından dolayı bol miktarda mitokondrisi vardır.

    6. Sayfa
    Eşeyli üreme çeşitleri şunlardır:Tohumla ÜremeYumurta İle ÜremeDoğurarak Üreme

    7. Sayfa
    Yumurta İle ÜremeKuşlar, balıklar, sürüngenler, kurbağalar ve böceklerde görülür. Döllenme sonucu oluşan zigot sürekli bölünerek embriyo denilencanlı taslağını oluşturur.Yumurta ile üreyen canlılarda embriyo gelişimini vücut dışında ve yumurtanın içerisinde sürdürür ve tamamlar.

    8. Sayfa


    9. Sayfa
    Doğurarak Üremeİnsanlarda ve memeli hayvanlarda görülür. Döllenme sonucu oluşan zigot sürekli bölünerek embriyo denilen canlıtaslağını oluşturur. Doğurarak üreyen canlılarda embriyo gelişimini vücut içinde, anne karnında sürdürür ve tamamlar.

    10. Sayfa
    Tohumla ÜremeÇiçekli bitkilerde görülür.Tohumun uygun şartlarda (su, sıcaklık, oksijen), çimlenerek yeni bir bitkiyi oluşturmasıdır.Tohum, bitkinin çiçeğindeki dişi organda döllenme olayı sonucuoluşur.

    11. Sayfa
    HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME, GELİŞMEDoğada yaşayan canlıların doğması, büyümesi, gelişmesi, üremesi ve ölmesini içine alan süreye hayat döngüsü denir.Hayat döngüsü üreme olayı ile başlar.Hayvanlar insanlara benzer şekilde eşeyli üreme yöntemiyle nesillerinin devamını sağlarlar.Dişi bireyin ürettiği yumurta ve erkek bireyin ürettiği spermlerüremede kullanılır.

    12. Sayfa


    13. Sayfa
    Eşeyli Üremenin Gerçekleşmesi (Döllenme Olayı)Eşeyli üreme, döllenme olayı ile gerçekleşir.Erkek ve dişi üreme hücrelerinin çekirdekleri birleşmesiolayına döllenme denir.Döllenme olayı 2 çeşittir.Dış döllenme: Bu döllenme çeşidinde, sperm ve yumurta hücreleri vücut dışına atılır. Üreme hücreleri suda birleşme yaparlar. Suya bırakılan üreme hücrelerinin döllenme şansını artırmak için aynı yere aynı anda çok sayıda üreme hücresi bırakılır. Böylece şans artar ve sperm yumurtayı döller. Yumurta döllenirse gelişimi de suyun içinde devam eder. Böyle bir döllenme çeşidi görülen hayvanlar balık, kurbağa ve suda yaşayan omurgasız hayvanlardır.

    14. Sayfa
    İç döllenme: Bu döllenme çeşidinde, sperm ve yumurta hücresi dişinin vücudunun içinde gerçekleşir. Dışarıda gelebilecektehlikelere karşı korunmak için döllenme anne vücudun içinde gerçekleşir. Erkek birey çok sayıda üreme hücresi, dişi birey ise az sayıda üreme hücresi meydana getirir.Not: İç döllenmenin şansı, dış döllenmeden daha fazladır. İç döllenme yaşayan canlılara örnek olarak kuşlar, sürüngenler, suda yaşayan memeli hayvanlar ( balina,yunus), insanlar ve diğer canlılar verilebilir.

    15. Sayfa
    Hayvanların döllenmeden sonra dünyaya gelene kadar geçirdiklerievreler de 2 kısımda incelenir:İç gelişme: Döllenmiş yumurtanın gelişimini anne karnında tamamlamasıdır.Dış gelişme: Döllenmiş yumurtanın gelişimini anne karnının dışında yumurta içinde tamamlamasıdır. Dış gelişme olan canlılarda döllenen yumurta dışarı atıldıktan sonra anne, yumurtanın uygun sıcaklıkta kalması ve korunması için belli bir süre kuluçkaya yatar.

    16. Sayfa


    17. Sayfa
    BALIKLARDA ÜREME BÜYÜME GELİŞMEBalıklar ürettikleri sperm ve yumurtalarını suda belirli bir yere bırakırlar.Balık yumurtaları vücut dışında suda döllenir.Bunun için çok sayıda yumurta ve sperm üretilir.Balıklar döllenme ve üreme şansını artırabilmek için, aynı zamanda ve suyun durgun olduğu bir yere çok sayıda üreme hücresi bırakırlar. Böylecedöllenmiş olan yumurta sayısı artırılmış olur.

    18. Sayfa
    Yumurta içinde balığın gelişmesine yetecek kadar besin bulunur. Balık yavrusu yumurta içinde gelişmesini tamamlayarak dışarı çıkar.Yumurtadan çıkan balıklar ana canlıya benzerler.Balıklarda yavru bakımı özelliği yoktur.Hamsi, sazan, levrek, uskumru, köpek balığı, alabalık, ton balığı ve mezgit bu şekilde çoğalır.Kısacası balıklarda dış döllenme, dış gelişme görülür.

    19. Sayfa
    KURBAĞALARDA ÜREME BÜYÜME GELİŞMEKurbağalarda hem erkek hem de dişi bireyler üreme hücrelerini sudaki belli yerlere bırakırlar.Yumurta ile sperm suda birleşirler.Döllenme suda gerçekleşir.Bunun için çok sayıda sperm veyumurta üretimi yapılır.Yumurta içinde yavru bir miktar gelişerek dışarı çıkar.Yumurtadan çıkan yarı gelişmişhaldeki yavruya iribaş denir.İribaş balık görünümünde olanbir larva canlıdır.

    20. Sayfa


    21. Sayfa
    Larva çevresinden besin maddelerini alarak gelişmesini sürdürür ve erginleşir.Larvanın değişerek erinleşmesisürecine başkalaşım denir.Kurbağalarda döllenmiş yumurtanın gelişmesi sonucu larvalar oluşur.Balık biçiminde olan larvaların zamanla ön ve arka ayakları gelişir.Kuyruğunun kaybolmasıyla beraber genç kurbağa meydana gelir.Genç kurbağa karaya çıkarak gelişmesine devam eder.Kısacası kurbağalarda dış döllenme, dış gelişme görülür.

    22. Sayfa


    23. Sayfa
    Başkalaşım Olayı:Kurbağalar ve böceklerde meydana gelir.Yumurtada yeterli besin olmadığı için yavru canlı gelişmesini tamamlayamadan dışarı çıkar.Yumurtadan çıkan yavrunun bazı yapısal değişiklikler geçirerek anacanlıya benzer hale gelmesine başkalaşım denir.Kurbağa, kelebek, arı, karınca, hamam böceği, sivrisinek, karasinek, gibi canlılar başkalaşım geçirir.

    24. Sayfa


    25. Sayfa
    İpek böceğinin başkalaşımı:İpek böceği salgıladığı yapışkan bir maddeyle, yumurtalarını birbirine bağlayarak etrafa dağılmalarını önler.Tırtıl, yumurtaların gelişebilmesi için salgıladıkları iplikle kendilerinekoza örmeye başlarlar.Yumurta olgunlaşınca tırtıl oluşur.Tırtılın ergin hale gelinceye kadar geçirdiği uyku dönemine pupadenir.Pupa dönemi sonunda kozadan kelebek oluşur.

    26. Sayfa


    27. Sayfa
    SÜRÜNGENLERDE ÜREME BÜYÜME GELİŞMESürüngenler : Kertenkele, yılan, kaplumbağa, timsah sürüngenlere örnektir.Sürüngenlerde iç döllenme, dışgelişme görülür.Yumurta ile çoğalırlar. Yavrularına bakmazlar.

    28. Sayfa


    29. Sayfa
    KUŞLARDA ÜREME BÜYÜME GELİŞMEYumurta ve spermin birleşmesi dişi canlının vücudunda meydanagelir. Dişi kuşun vücudunda döllenme sonucunda yumurta oluşur. Oluşan yumurta yumurtlama olayıyla dışarı çıkar. Üreme dönemlerinde ürettikleri yumurtaların üzerine kuluçkaya yatarlar. Kuluçkaya yatma yumurta içindeki embriyonun gelişmesi için uygun sıcaklığın oluşmasını sağlar.

    30. Sayfa
    Kuşlarda yavru bakımı vardır. Yumurtadan çıkan yavrularını kendilerine yeterli oluncaya kadar besler ve korurlar. Kuşlar dışarıdan buldukları besinlerle yavruların beslenmesini sağlarlar. Kuş yavruları bir kısım yaşam ve beslenme özelliklerini ebeveynlerinden öğrenirler. Deve kuşu, penguen, tavuk, leylek, serçe, kanarya, şahin, papağan, karga, kartal, ardış kuşu ve martı bu şekilde çoğalırlar.Kısacası kuşlarda iç döllenme, dış gelişme görülür.

    31. Sayfa
    MEMELİLERDE ÜREMEMemelilerde, yumurta ve spermin birleşmesi dişi canlının vücudunda gerçekleşir. Döllenme sonucu zigot oluşur ve zigottan embriyo meydana gelir.Embriyo dişi canlının döl yatağında gelişmesini sürdürür. Gelişme sonucu oluşan yavru canlı doğum olayıyla dişinin vücudundan dışarıya çıkar. Yavru canlı anne veya babasınabenzer. Yavru bireyler kendilerine bakamadıkları için, ebeveynleri tarafından kendilerine yeterli oluncaya kadar beslenir ve korunurlar.

    32. Sayfa


    33. Sayfa
    Yavrunun beslenmesinde anne sütü ile sağlanır. Dişi canlıların sütü özel besin değerlerine sahiptir. Sütün yapısında yavrunun mikroplardan korunmasını sağlayan maddeler vardır. Kedi, köpek, inek, kanguru, at, koyun, aslan, tavşan, yunus, zürafa, fil, yarasa, balina, deve ve fok gibi canlılar bu şekilde çoğalırlar.Kısacası memelilerde iç döllenme, iç gelişme görülür.

    34. Sayfa
    BÖCEKLER:Arı, karasinek, sivrisinek, bit, kene, çekirge, hamamböceği, kelebek gibi canlılardır.Böceklerde iç döllenme, dışgelişme görülür.Yumurta ile çoğalırlar ve başkalaşım geçirirler.

    35. Sayfa
    ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREMEÇevremizde gördüğümüz güzel çiçekler bulunduğu bitkinin üreme organıdır.Çiçek yapısında dişi ve erkeküreme organını bulundurur.

    36. Sayfa


    37. Sayfa
    ÇİÇEĞİN KISIMLARI;Çiçek Sapı: Çiçeği bitkiningövdesine bağlayan kısımdır.Çiçek Tablası: Çanak yaprak,taç yaprak ,erkek ve dişi organların üzerine dizildiği kısımdır.Çanak Yaprak:Çiçek tomurcuk halindeyken tomurcuğu dış etkenlerden korur.Taç Yaprak:Çiçeğin renkli yapraklarıdır.Canlı renkleri ve aromalı kokuları ile birçok hayvanı çiçeğe çeker,böylece tozlaşmaya yardımcı olur.

    38. Sayfa
    Erkek Organ:Bir çiçekte çok sayıda erkekorgan bulunabilir.İki bölümden oluşur.unlar sapçık ve başçıktır.Sapçık bölümü, başçık bölümünüçiçeğe bağlar.Başçık bölümü dört kesecikten oluşur. Bu keseciklere, polen (çiçek tozu) keseleri de denir. Polen çiçekteki erkek üreme hücreleridir. Polenler olgunlaşınca polen keseleri patlar ve olgunlaşmış polenler çevreye yayılır.

    39. Sayfa
    Kaba bir sürahiye benzer.Dişi organ, dişicik tepesi, dişicik borusu ve yumurtalıktan oluşur.Dişicik tepesi nemli ve yapışkandurumdadır.Polenler dişicik tepesine yapışarak burada çimlenir.Dişicik tepesi ile yumurtalık arasındaki bölüme ise dişicik borusu denir.Dişicik borusu çimlenen polenin yumurtaya ulaşmasını sağlar.Dişi Organ:Çiçeğin en iç bölümünde bulunur. Yumurtalık ise en alttaki şişkinbölümdür.Burada yumurta hücresi bulunur.Yumurtalık kısmında bir veya birkaç tane tohum taslağı bulunur.

    40. Sayfa


    41. Sayfa


    42. Sayfa
    ÇİÇEKTE TOZLAŞMA VE DÖLLENME

    43. Sayfa
    Olgunlaşan çiçek tozları (polenler), erkek organın başçığı çatlayınca çevreye dağılır.Dağılan çiçek tozlarının bir kısmı yağmur, rüzgâr, kuşlar, böcekler veya insanlar gibi dış etkilerle dişi organın tepeciğine taşınır. Bu olaya tozlaşma denir.Dişi organın tepeciğine gelerek yapışan polenlerin zarı, dişi organıntepeciği nemli olduğu için çatlar.Polenin içindeki spermlerden biri yumurtalığa doğru polen tüpünü oluşturur. Diğer sperm polen tüpünden ilerleyerek yumurtalığa ulaşır. Yumurtalıkta bulunan yumurta hücresinin çekirdeği ile spermin çekirdeği birleşerek kaynaşır. Bu olaya döllenme denir. Yumurta hücresinin içinde bulunduğu tohum taslağı döllenme sonrasında gelişerek tohumu oluşturur. Tohumun içinde bulunduğu yumurtalığın gelişmesiyle de meyve oluşur.

    44. Sayfa


    45. Sayfa


    46. Sayfa


    47. Sayfa
    Bir tohum içten dışa doğru embriyo, çenek ve tohum kabuğu olmak üzere üç kısımdan oluşur.

    48. Sayfa


    49. Sayfa
    EmbriyoDöllenmiş yumurtanın (zigotun) geçirdiği çok sayıda bölünmeler sonucu yapıya embriyo denir. Embriyo bitkinin taslağıdır.Çimlenme sırasında hücre bölünmeleri geçirerek bitkiyi oluşturur.ÇenekEmbriyoyu çevreler. Bitkinin türüne göre nişasta, protein, yağ ve selüloz gibi maddeleri depolar. Embriyoyu çimlenme sırasında besler.

    50. Sayfa
    Tohum KabuğuTohum taslağının dış çeperinin kalınlaşmasıyla meydana gelir. Embriyoyu olumsuz çevre koşullarına karşı korur.Tohum zarı sayesinde embriyo çimlenme yeteneğini kaybetmeden uzun zaman korunur.Bu süre, tohum zarının kalınlığına ve besin deposuna bağlı olarakdeğişebilir.

    51. Sayfa
    Çiçekler, tohumlar ve meyveler bitkilerin nesillerini devam ettirmelerini sağlar.Meyvelerin bazılarında bir tane tohum bulunur. Erik, kiraz, kayısı,şeftali bu meyvelere örnek verilebilir. Bazı meyvelerde ise birden fazla tohum bulunur. Elma, ayva, armut, mandalina, portakal bu meyvelere örnek verilebilir.Meyveler domates, elma, salatalık gibi etli ve sulu ya da fındık, ceviz gibi sert kabuklu ve kuru olabilir.Tohumun yapısıyla çevreye yayılma şekli arasında bir ilişki vardır. Atkestanesinin dikenli tohumları insanların giysilerine ya da hayvanların tüylerine yapışarak taşınır.Karahindiba bitkisinin paraşüt şeklindeki tohumları rüzgârın etkisiyletaşınır.Böğürtlen kuşlar tarafından yenilir ve tohumları kuşların dışkılarıyla toprağa karışır.

    52. Sayfa


    53. Sayfa
    Tohumun ÇimlenmesiTohumun içindeki embriyonun uygun şartlarda gelişerek yeni birbitki meydana getirmesine çimlenme denir. Tohumun çimlenebilmesi için:*Canlı olması gerekir. Pişirilmiş ve çürümüş tohumlar çimlenmez.*Sıcaklığın uygun olması gerekir. Çok yüksek sıcaklıkta ya da çok düşük sıcaklıkta çimlenme olmaz.*Su(nem)gerekir. Kuru ortamda çimlenme olmaz.*Oksijen gerekir. Oksijensiz ortamda çimlenme olmaz.SOS !!!

    54. Sayfa
    DİKKAT DİKKAT!Tohumlar genellikle kuru ve soğuk ortamlarda uyku halindedir.Tohum çimlenip ilk yapraklar oluşuncaya kadar fotosentez yapılmaz.Bu nedenle çimlenme için ışık ve karbondioksit gerekli değildir. Karanlık ortamda çimlenme olur.Bu dönemde solunum yapılır. Solunum için gerekli olan besin çeneklerden karşılanır. Bundan dolayı çimlenme sırasında çenekteki besin miktarı gittikçe azalır.Çimlenme ile beraber tohumda ağırlık azalması gerçekleşir

    55. Sayfa
    EŞEYSİZ ÜREMEBir canlıdan döllenme olmaksızın yeni bireylerin oluşturmasınadenir.İlkel yapılı canlılarda görülür.Oluşan yavru canlılar tamamen ana canlıya benzer.Canlılar arasında çeşitlilik bulunmaz.Eşeysiz üreme, bölünme, tomurcuklanma, sporlu üreme vevejetatif üreme gibi çeşitlere ayrılır.

    56. Sayfa


    57. Sayfa
    Bölünerek ÜremeTek hücreli canlılarda görülür.Büyüyen hücre ortadan ikiyebölünerek çoğalır.Bölünme enine veya boyuna gerçekleşebilir.Paramesyumda (terliksi hayvan), öglenada (kamçılı hayvan), bakteri ve amipte görülür.

    58. Sayfa
    Rejenerasyonla ÜremeBazı omurgasız hayvanlarda, vücutlarından kopan parçadan yenicanlı oluşmasıdır.Halkalı ve toprak solucanlar eğer hayatsal organlarının bulunduğu yerden bölünürse, bölünen parçalardan yeni canlılar meydana gelir.Kertenkelenin kopan kuyruğununtamamlanması, yarısı alınan karaciğerin kendini tamamlaması rejenerasyonla olur. Fakat bu olay üreme değildir.

    59. Sayfa
    Tomurcuklanarak ÜremeAta canlıda oluşan çıkıntılardan yeni canlılar meydana gelir.Oluşan yeni canlı atadan ayrılabilir veya ayrılmayarak kolonide oluşturabilir.Bira mayası, sünger, hidra, polip mercanlarda görülür.

    60. Sayfa


    61. Sayfa
    Sporla ÜremeAna canlı hücreleri içerisinde özel yöntemlerle çok sayıda spor oluşturulur.Sporlar çok küçük olduklarından su, rüzgar ve hayvanlaryardımıyla çevreye yayılırlar.Uygun ortam bulduklarında çimlenerek ana canlıyı oluştururlar.Bakteriler uygun olmayan koşullarda spor üreterek korunurlar.Mantarlar, sıtma mikrobu, çiçeksiz bitkilerde görülür.

    62. Sayfa
    Çelikle ÜremeKavak, çilek, söğüt, gül, üzüm vb. bitkilerinden alınan parçadan (kök, gövde, yaprak) kök oluşarak yeni bitkinin oluşması olayıdır

    63. Sayfa
    Yumru ile ÜremePatates, yer elması gibi bitkilerde görülen üreme şeklidir.Patates gibi bitkiler yumru gövdenin göz bulunan kısımları dikilerek çoğaltılır.Patatesler çok ender olarak tohumla da üretilir.

    64. Sayfa


    65. Sayfa
    ÜNİTE SONU SORULAR2012 pybs1.

    66. Sayfa
    2012 pybs2.

    67. Sayfa
    2013 pybs3.

    68. Sayfa


    69. Sayfa
    2014 pybs2012 pybs4.5.

    70. Sayfa
    2014 pybs2014 pybs6.7.

    71. Sayfa
    2014 pybs8.

    72. Sayfa


    73. Sayfa
    2011 pybs2011 pybs9.10.

    74. Sayfa
    2011 pybs11.

    75. Sayfa
    2008 sbs12.

    76. Sayfa


    77. Sayfa
    2008 sbs13.

    78. Sayfa
    2010 sbs2010 sbs14.15.

    79. Sayfa
    2009 sbs2009 sbs16.17.

    80. Sayfa


    Yorumlar

    Sil