Nedir.Org*
Soru Sor

Şiirde Ana Duygu Nasıl Bulunur Sunumları

  • 6
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Şiirde Ana Duygu Nasıl Bulunur

    Dosya Adı: Tema ve Konu Nasıl Bulunur Slayt Sunum PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    KONUANA DUYGU (TEMA)

    2. Sayfa
    Konu: Kendisinden söz açılan olay, düşünce, durum veya herhangi bir nesne (şey)dir.Nasıl ki her şeyin bir temeli, bir esası, bir dayanağı varsa, konuda bir yazının temelidir, dayanağıdır. Bir yazı, her şeyi konu edinebilir.

    3. Sayfa
    “Her şiir bir tekrardır. Şairin değişmez mizacının, ruh yapısının, biraz değişik bir biçimde, bir kez daha dizelere yansımasıdır. Çünkü bir şairin her şiirinde kendini tamamen yenilemesi çok zor ya da olanaksızdır.”

    4. Sayfa
    “Türk ulusu Şarlo’ya gülmez. Türk tuluatından Abdi’ye güler. Hamdi’ye güler. Dümbüllü’ye güler. Türk’ün komik dediğini de bir Alman, bir Fransız, bir İngiliz komik bulmaz. Bu uluslardan her birinin kendilerine özgü gülmece (mizah) anlayışları vardır.”

    5. Sayfa
    “İlk şiirim bir dergide yayımlandığında lisedeki felsefe öğretmenim beni karşısına almış, bir arkadaş gibi, şiirlerimi eleştirmişti. Şiirin yalnız gençlik duygularıyla beslenemeyeceğini, onu güçlendirecek bir kültürel birikimin ve dünya görüşünün gerekli olduğunu söylemişti. Ne demek istediğini tam olarak anlayamasam da şiirin, sevgilinin gözleri ve kaşları için yazılsa bile kültürle, yaşamın tutkularıyla beslenmesi gerektiğini belirtmek istediğini anlamıştım.”

    6. Sayfa
    “Herkesin kendisine yakın bulduğu ressamlar, yazarlar, şairler, besteciler vardır. Zamanla bunlar değişir, bunların yerini yenileri alır. Sonra onlar da değişir. Sanatta ölene değin bir yapıta ya da sanatçıya bağlı kalmaktan söz edilemez. Hatta zaman zaman yaşamda olduğu gibi sanatta da “Ben, bu yazarın bu ressamın neyini sevmişim?” diye eski bir aşka dudak bile bükülebilir.”

    7. Sayfa
    “Bu adada hiç kimse parmağını bile oynatmıyor. Öyle ki, kekik, adaçayı gibi dağlarda yetişen otları ya da ağaçlardaki incirleri bile zahmet edip toplamıyorlar. Balıkçılıktan söz açıldığında ise kendi kıyılarında tutacak balık kalmadığından, tüm balıkların karşı kıyılarda olduklarından yakınıyorlar. Evlerinin bahçesinde yetiştirebilecekleri sebzelerden tutun da su gibi en gerekli maddelere değin hemen her şey sekiz saat ötedeki bir başka adadan geliyor.”

    8. Sayfa
    “Ölüm yeniden diriliş, bir başka hayata başlayıştır. Bütün canlıları bekleyen kaçınılmaz bir son olan ölüm, korkulacak, ürkülecek, tedirginlik duyulacak bir şey değil, özlenecek, beklenecek, kolaylıkla kabul edilebilecek bir gerçektir.”“Ölüm, her varlığı bekleyen sonsuz bir karanlık, korkunç bir yok oluştur. Zaman zaman beynimi saatlerce beynimi meşgul edip beni çıldırtıyor bu düşünce; ölmek yok olmak. Peki niçin bu dünya? Niçin bu güzellikler? Niçin bunca yaratık, bunca ihtişam? Bu kovalamaca neden? Cevapsız bir sürü soru, düşünmek istemiyorum, bu güzellikler varken o korkunç sonu.”

    9. Sayfa
    Özelliklerine göre konular

    10. Sayfa
    Somut ve soyut konular:Doğada, duyularımızla algılayabildiğimiz varlıklarla ilgili konular “somut konular” dır.Duyularımızla algılayamadığımız, varlığını tasarladığımız kavramlarla ilgili konular “soyut konular” dır. Örnek : “Bir kişinin dış görünüşü” “somut konu”“Herhangi bir kişinin psikolojik durumu” “soyut konu”

    11. Sayfa
    Bireysel ve toplumsal konular:Bir bireyle ilgili konu, bireyseldir. Bireyi değil de toplumu ilgilendiren konu da toplumsaldır. Örnek: “Yakup Kadri’nin sanat anlayışı” Bireysel bir konu “Nasıl bir eğitim düzeni?” Toplumsal bir konu

    12. Sayfa
    Evrensel ve ulusal konular:Dünyadaki bütün insanları ilgilendiren konu evrenseldir. Sadece belli bir ülkeyi ilgilendiren konu ulusaldır.Örnek: “Dünyadaki açlık tehlikesinin önlenmesi”Evrensel bir konu“Türkiye’de eğitim sorunu” Ulusal bir konu

    13. Sayfa
    ANA DUYGU (TEMA)

    14. Sayfa
    Şiirde üzerinde durulan asıl duygu, ana duygudur.YANİ, ŞAİRİ YAZMAYA İTEN TEMEL DUYGUDUR.

    15. Sayfa
    Bütün erkekler delikanlıBütün kadınlar genç kızFakirin de refahHastasında sağlıkSorulsa çocuk bahçesidir derimKarşı bayırdaki mezarlıkBu sabah hava berrakBu sabah her şey billurdan gibi

    16. Sayfa
    Bütün erkekler delikanlıBütün kadınlar genç kızFakirin de refahHastasında sağlıkSorulsa çocuk bahçesidir derimKarşı bayırdaki mezarlıkBu sabah hava berrakBu sabah her şey billurdan gibi“Yaşama karşısında duyulan büyük sevinç”

    17. Sayfa
    A benim bahtı yârimGönlümün tahtı yârimYüzünde göz izi varSana kim baktı yârim

    18. Sayfa
    A benim bahtı yârimGönlümün tahtı yârimYüzünde göz izi varSana kim baktı yârimKISKANÇLIK

    19. Sayfa
    Akan suyu severim benIşıldayan karı severim Bir yeşil yaprakBir telli böcekYeşeren tohumGüneşte görsem,Sevinç doldurur içime

    20. Sayfa
    Akan suyu severim benIşıldayan karı severim Bir yeşil yaprakBir telli böcekYeşeren tohumGüneşte görsem,Sevinç doldurur içimeDOĞADAKİ CANLILIĞIN, DUYGULARI ETKİLEMESİ

    21. Sayfa
    İnsanlar hepinizi seviyorumİçinizde dostlarım kardeşlerim var.Ey şehir! Bütün hemşehrilerim.Bayramınız bayramım, kederiniz kederim.

    22. Sayfa
    İnsanlar hepinizi seviyorumİçinizde dostlarım kardeşlerim var.Ey şehir! Bütün hemşehrilerim.Bayramınız bayramım, kederiniz kederim. PAYLAŞMA DUYGUSU

    23. Sayfa
    Uzasan, göğe ersenCücesin şehirde senBir dev olmak istersenDağlarda şarkı söyle!...

    24. Sayfa
    Uzasan, göğe ersenCücesin şehirde senBir dev olmak istersenDağlarda şarkı söyle!...KIR HAYATINA (DOĞAYA)ÖZLEM

    25. Sayfa
    Uçan kuşlarlayımAkan sularlayımYeniden doğmuşum dünyaya

    26. Sayfa
    Uçan kuşlarlayımAkan sularlayımYeniden doğmuşum dünyaya YAŞAMA SEVİNCİ

    Yorumlar

    Sil