Nedir.Org*
Soru Sor

Yüklem Sunumları

  • 3
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Yüklem

    Dosya Adı: Yüklem Nedir Slayt Sunum PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    CÜMLENİN ÖGELERİYÜKLEM

    2. Sayfa
    CÜMLENİN ÖGELERİ Bugünkü konu için önerilen literatür:1. Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, 13-18.2. Mustafa Özkan, Türkçe Cümle Bilgisi - II, Anadolu Üniversitesi, 2013, 7-20.

    3. Sayfa
    CÜMLENİN ÖGELERİStandart Türkçe’de, cümlelerin yapısı ÖNY’dir, ancak bazı dil bilimciler serbest öge dizilişini de ciddi olarak ele almışlardır.Tartışma: Yazı dili mi konuşma dili mi daha eskidir?

    4. Sayfa
    CÜMLENİN ÖGELERİVecihe Hatiboğlu’na göre, cümlenin ögeleri üçe ayrılır:Yüklem;Özne;Tümleç:- Belirli ve belirsiz nesne;- Dolaylı ve dolaysız tümleç.Fiil dışında tüm diğer kelime çeşidini (sıfat, zarf, bağlaç, edat ve ünlem) “yardımcı unsurlar” olarak adlandırır.

    5. Sayfa
    CÜMLENİN ÖGELERİBuna benzer bir şekilde, Hikmet Dizdaroğlu da cümlenin ögelerini şöyle sınıflandırır:Temel (yüklem ve özne);Yardımcı (nesne, dolaysız tümleç, zarf tümleci, edat tümleci).

    6. Sayfa
    CÜMLENİN ÖGELERİMuharrem Ergin ise cümlenin ögelerini temel ve yardımcı olarak ayırmaz. Ona göre cümlenin ögeleri şunlardır:Fiil;Fail;Nesne;Yer tamlayıcısı;Zarf.

    7. Sayfa
    CÜMLENİN ÖGELERİLeylâ Karahan da Muharrem Ergin’e yakın görüşü savunur ve cümlenin ögelerini temel ve yardımcı olarak sınıflandırmaz:Yüklem;Özne;Nesne;Yer tamlayıcısı;Zarf tümleci.

    8. Sayfa
    CÜMLENİN ÖGELERİDemek ki, Türkçede cümlenin ögeleri şunlardır:1. yüklem;2. özne;3. nesne;4. yer tamlayıcısı;5. zarf tamlayıcısı;6. cümle dışı ögeler.

    9. Sayfa
    YÜKLEMYüklem, cümlenin temel unsuru ve taşıyıcısıdır.Cümlenin yargısını taşıyan kelime veya kelime grubuna yüklem denir.İş, hareket, oluş veya kılış yüklem tarafından karşılanır.Yüklemsiz cümle olamaz.Yüklem dışında cümlede diğer ögeler ancak bu yargıyı çeşitli bakımdan tamamlamak üzere kullanılırlar.

    10. Sayfa
    YÜKLEMİN ÖZELLİKLERİYüklem, yargı taşıyan bir fiil veya isimdir.Bu fiil veya isimler, ekli veya eksiz olabilir:Arkadaşını ele verdi.Çocuğa çikolata al.Bazı insanlar çok tembeldir.Hava çok kara.

    11. Sayfa
    YÜKLEMİN ÖZELLİKLERİTürkçede yüklem cümlenin sonunda bulunur:Bu adada kamplumbağalar çok uzun yaşar.Ancak, konuşma dilinde, şiirde ve atasözlerinde yüklem cümlenin başında veya ortasında da kullanılabilir:Sakla samanı, gelir zamanı.Ne kadar süslüsünüz bugün?Sabreyle işine, hayır gelsin başına.

    12. Sayfa
    YÜKLEMİN ÖZELLİKLERİMustafa Kemal’in kağnısı derdi, kağnısına,Mermi taşırdı öteye, dağ taş aşardı.Çabuk giderdi, çok götürürdü Elifçik,Nam salmıştı asker içindeBu kez herkesten evvel almıştı yükünü,Doğrulmuştu yola, önceden önceden.(Fazıl Hüsnü Dağlarca)

    13. Sayfa
    YÜKLEMİN ÖZELLİKLERİCümle içinde yüklem tektir. Birden fazla yüklem, birden fazla cümleyi gösterir. Oysa, cümlenin diğer unsurları birden fazla olabilir:Halasının yanındaki kadınlar da sarıldılar, öptüler, söyleştiler, gülüştüler.Yüklemin türü, cümlenin diğer unsurlarını da belirler. Yüklemi geçişsiz fiil olan cümlelerde, nesne bulunmaz:Rahlenin üzerinden bağırıyor.

    14. Sayfa
    YÜKLEMİN ÖZELLİKLERİBazen cümlede yüklem kelime veya kelime grubu olarak yoktur, ancak anlamı bağlamdan çıkarılabilir. Bunlara kesik cümleler denir. Özellikle şiir dilinde ve duygusal ifadelerde sıkça rastlanır:Her pencerede kırmızı toprak saksılar ve kararmış gaz sandıkları...(Halide Edip Adıvar, “Sinekli Bakkal”)Her tarafta yükseklik, her tarafta ıssızlıkYalnız arabacının dudağında bir ıslık!(Faruk Nafiz Çaml›bel)

    15. Sayfa
    YÜKLEMİN ÖZELLİKLERİKonuşma dilinde:- Nerede yaşıyorsun?- Üsküp’te (yaşıyorum).- Beni anladın mı?- Evet (seni anladım).

    16. Sayfa
    YÜKLEMİN ÖZELLİKLERİBazen art arda dizilmiş unsurların ortak yüklemi olabilir:Bana, babama, kardeşime, dayıma, Turan’a selam vermeden geçti.Yüklem birden fazla kelimeden, daha doğrusu kelime grubundan da oluşabilir:Bu çok güzel bir akşam yemeğidir.Şu adam, dayısının oğlu(dur).Diriliş, şaşırtıcı ve düşündürücüydü.

    17. Sayfa
    YÜKLEM TÜRLERİTürkçede, yüklem türleri iki çeşit olabilir:1. fiil soylu yüklem;2. isim soylu yüklem.Fiil soylu yüklem, bir çekimli fiildir:Ondan sonra artık gelmemişler.Sen de evi sat.İsim soylu yüklem, bir isim unsurunun ek-fiille yüklemleşmiş halidir:Şimdi artık kızı öğretmendir.Bardağın kenarı rujlu.Gözleri dolu.

    18. Sayfa
    Aşağıdaki cümleleri sentaktik açıdan çözünüz:Yabani köpek sürüsü gibi birbirlerine saldırdılar.Becker bakışlarını o açıklığa sabitledi ve bacaklarındaki yanma hissine boş verdi.Afrika’nın bu kızları birbirinden güzel.Öğleden sonra kahreden görüntü, gazete manşetlerine kadar ulaştı.Suat Bey, yüz beş gün kadar eline kalem almadı.

    19. Sayfa
    BUGÜNLÜK BU KADAR.

    İndir / Download : 28_yuklem-nedir.pptx


    Yorumlar

    Sil