Nedir.Org*
Soru Sor

Kişiye Yönelik Koruyucu Sağlık Hizmetleri Sunumları

  • 3
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Kişiye Yönelik Koruyucu Sağlık Hizmetleri

    Dosya Adı: Sağlık Hizmeti Nedir? Sağlık hizmeti çeşitleri PPTX Slayt Sunum

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    Sağlık hizmetleri

    2. Sayfa
    Sağlık hizmetleriHastalıkların teşhis, tedavi ve rehabilitasyonu yanında, hastalıkların önlenmesi; toplum ve bireyin sağlık düzeyini geliştirilmesi ile ilgili faaliyetler bütünüdür.İnsan sağlığına zarar veren çeşitli etmenlerin yok edilmesi ve toplumun bu etmenlerin etkilerinden korunması, hastaların tedavi edilmesi, bedensel ve ruhsal yetenek ve becerileri azalmış olanların rehabilite edilmesi için yapılan hizmetlerdir.

    3. Sayfa
    Sağlık hizmet türleriKoruyucuTedavi RehabilitasyonSağlığın geliştirilmesiKişiye ve çevreye yönelik hizmetlerHastalık durumununGiderilmesi.Bedensel ve zihinselBecerilerin yeniden kazandırılmasıBireyin maksimum sağlılık durumununyükseltilmesi style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    4. Sayfa
    Koruyucu sağlık hizmetleriKoruyucu sağlık hizmetlerinin temel amacı, toplumu hastalık etkenlerinden uzak tutmaya veya hastalık etkenlerinin yok edilmesine yönelik hizmetlerdir.

    5. Sayfa
    Koruyucu sağlık hizmet türleriÇevreye dönükKişiye dönük

    6. Sayfa
    Çevreye dönük koruyucu hizmetlerSu kaynaklarının sağlanması ve denetimiKatı atıkların denetimiZararlı canlılarla (haşere) mücadeleBesin sanitasyonuHava kirliliğinin denetimiGürültü kirliliğinin denetimiRadyolojik zararlıların denetimiİş sağlığı

    7. Sayfa
    Kişiye yönelik koruyucu hizmetlerBağışıklamaBeslenmeyi düzenlemeHastalıkların erken tanı ve tedavisiAna çocuk sağlığı hizmetleriAşırı doğurganlığın denetimiİlaçla korumaKişisel hijyenSağlık eğitimi.

    8. Sayfa
    Tedavi hizmetleriTedavi hizmetleri, sağlık durumu bozulan kişilerin, eski sağlık düzeylerine ulaşmalarını sağlamak üzere verilen sağlık hizmetleridir. Tedavi edici sağlık hizmetleri, temel olarak uzman hekim sorumluluğunda, diğer sağlık personelinin ekip halinde çalışmasıyla sunulmaktadır.

    9. Sayfa
    Tedavi hizmet türleriGünü birlik (ayaktan-outpatient)Yataklı tedavi (inpatient)

    10. Sayfa
    Günü birlik tedavi kurumları{5202B0CA-FC54-4496-8BCA-5EF66A818D29}KurumPersonelHizmet türü Özel muayenehanelerHekim, diş hekimi, terapist, hemşire, Teşhis ve tedaviHastane poliklinikleriHekim, diş hekimi, terapist, hemşire, Teşhis ve tedaviHastane acil servisleriHekim, HemşireTedavi-Acil cerrahi Ayaktan cerrahi merkezlerHekim (cerrah), hemşire, anestezi teknisyeniTedavi-Cerrahi Evde Bakım KurumlarıHemşire, hekimKoruyucu, tedavi ve rehabilitasyonİşyeri revirleriHekim, hemşire, çevre sağlık teknisyeniKoruyucu ve tedaviOkul sağlık merkezleriHekim, hemşireKoruyucu, tedavi Aile PlanlamasıHekim, hemşire, ebe Koruyucu, tedavi

    11. Sayfa
    Rehabilitasyon hizmetleriHastalık ve kaza sonucunda kişilerin kaybettiği bedensel ve zihinsel becerilerin tekrar kazandırılmasına yönelik hizmetlerdir

    12. Sayfa
    Rehabilitasyon hizmet türleriTıbbi Rehabilitasyon: Bedensel kalıcı bozukluk ve sakatlıkların düzeltilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla verilen hizmetlerdir. Postür bozukluklarının düzeltilmesi, eksremite protezlerinin kullanılması, işitme, görme vb. kusurların en aza indirgenmesi çalışmaları.Sosyal Rehabilitasyon: Sakat veya özürlü olan kişilerin günlük hayata aktif olarak katılması, başkalarına bağımlı olmadan yaşayabilmesi amacıyla yapılan, işe uyum sağlama, yeni iş bulma ya da öğretme çalışmalarını kapsar.

    13. Sayfa
    Sağlığın geliştirilmesi hizmetleriTıbbi Rehabilitasyon: Bedensel kalıcı bozukluk ve sakatlıkların düzeltilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla verilen hizmetlerdir. Postür bozukluklarının düzeltilmesi, eksremite protezlerinin kullanılması, işitme, görme vb. kusurların en aza indirgenmesi çalışmaları.Sosyal Rehabilitasyon: Sakat veya özürlü olan kişilerin günlük hayata aktif olarak katılması, başkalarına bağımlı olmadan yaşayabilmesi amacıyla yapılan, işe uyum sağlama, yeni iş bulma ya da öğretme çalışmalarını kapsar.

    14. Sayfa
    Sağlığın yükseltilmesi hizmetleriSağlığın geliştirilmesi hizmetleri sağlıklı kişilerin, sağlık durumlarını daha üst düzeye yükseltmek için sağlanan hizmetlerdir.

    15. Sayfa
    Sağlığın yükseltilmesiUlusal ve uluslar arası boyutludurSorumluluk bireye aittirSağlık eğitimini içerir

    16. Sayfa
    Sağlık hizmeti düzeyleri Sağlık hizmetleri temel amaçları (koruyucu, tedavi vb) kapsam (scope) bakımından farklılaşmaktadır.

    17. Sayfa
    Hizmet kapsamıHizmet kapsamı, verilen hizmetleri çeşitliliğini ve veriliş sürecinde kullanılan bilgi ve teknolojiler anlamına gelmektedir.Bir sağlık kurumu veya programı tarafından sağlanan hizmetlerin sayısı, türü, yoğunluğu (intensity) veya karmaşıklığı (vakaların şiddeti) olarak tanımlanabilir .Hizmet yoğunluğu, hizmet sunumunda kullanılan bilgi, beceri, teknolojiyi ifade etmekte ve genellikle tedavi edilen hastalık karması (case mix, patient mix) esas alınarak ölçülmektedir.

    18. Sayfa
    Hizmet düzeyleri

    19. Sayfa
    Birinci basamak sağlık hizmetleriTedavi hizmetlerinden daha çok koruyucu sağlık hizmetlerini içermektedir. Toplumun sağlık sistemiyle ilk temas noktasını oluşturmaktadır.Genellikle uzmanlaşmamış tıp personeli (hekimler) ve sağlık personeli tarafından sunulmaktadır.

    20. Sayfa
    İkinci basamak sağlık hizmetleriİkinci basamak sağlık hizmetleri, uzman tıp ve sağlık personelinin (hemşire, eczacı, psikolog, vb) yer aldığı, değişik büyüklüklerde hastaneler tarafından verilen tedavi amaçlı hizmetleri içermektedir. Tedavi hizmetleri ön plandadırGenellikle uzmanlaşmamış tıp personeli (hekimler) ve sağlık personeli tarafından sunulmaktadır.

    21. Sayfa
    Üçüncü basamak sağlık hizmetleriÜçüncü basamak sağlık hizmetlerinde de tedavi amacı ön plandadır. birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında sunulamayan; yoğun bilgi ve teknolojik olanaklar gerektiren karmaşık, ağır olgulara (vaka) yönelik hizmetleri içerir. sağlamaktadır..Eğitim amacı da güdülmektedir.

    22. Sayfa
    Karşılaştırma

    İndir / Download : 8_saglik-hizmetleri.pptx


    Yorumlar

    Sil