Nedir.Org*
Soru Sor

Tanzimat Döneminde Hikaye Ve Özellikleri Sunumları

  • 5
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Tanzimat Döneminde Hikaye Ve Özellikleri

    Dosya Adı: TANZİMAT DÖNEMİNDE HİKAYE KONU ANLATIMI SLAYT SUNUM PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    TANZİMAT DÖNEMİNDE HİKAYE KONU ANLATIMI10edebiyat.net

    2. Sayfa
    ANLATMAYA BAĞLI METİNLER (ROMAN-ÖYKÜ)-GENEL BİLGİLER-       Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk hikâyeleri ve mesneviler Batıdaki roman ve öykünün yerini tutmuştur.·        Roman, ilk olarak çeviri yoluyla Türk edebiyatına girmiş, daha sonra roman ve öykünün ilk yerli ve Batılı örnekleri verilmiştir.·        Roman ve hikayeler, gazetelerde bölümler halinde yayımlanmıştır..·        Türk edebiyatındaki ilk öykü örneği ise Ahmet Mithat Efendi'nin Letaif-i Rivayet adlı yapıtıdır.

    3. Sayfa
    · Tanzimat Edebiyatı Hikâyeciliği· Türk edebiyatında ilk hikâye kitapları Ahmet Mithat Efendi'nindir:Kıssadan Hisse (1870), Letaif-i Rivâyet (1871).· · Kıssadan Hisse'yi oluşturan hikâyeler, yazarın, Mithat Paşa ile birlikte Bağdat'ta bulunduğu evrede yazılmıştır. Yazar bu eserdeki hikâyeleri genellikle Aisopos ve Fenelon'un fabllarını geliştirerek kurmuş, birtakım öğütlerle, ahlâk dersi vererek sonuçlandırmıştır. Letaif-i Rivâyet ise çoğu uzun olan 28 hikâyeden oluşmuştur.

    4. Sayfa
    · Emin Nihat'ın Müsameretnâme adlı kitabı ise 7 uzun hikâyeden meydana gelmiştir. Bu hikâyeler eski edebiyatın  kalıplaşmış anlatım tarzıyla oluşmuş, önemli bir yenilik yaratamamıştır.Tanzimat Dönemi sanatçıları içinde hikâye alanında asıl önemli gelişmeyi Nabizâde Nazım sağlamıştır. Yazar, 1891 - 1892 yılları arasında Yadigârlarım, Zavallı Kız, Karabibik,  Sevda, Hâlâ Güzel, Haspa, Seyyie-i Tesamüh adlarında uzun hikâyelerden oluşan kitaplarını yayımladı. · Küçük Şeyler adlı hikâye kitabını yazan Sami Paşazâde Sezai, Batı hikâye anlayışının ilk örneklerini verdi. Olayların gerçeğe bağlı gözlemlere dayanarak kurulduğu görülen bu  hikâyelerinde oldukça başarılı oldu, kendisinden

    5. Sayfa
    Bazı Sanatçılar ve hikaye türündeki eserleriAhmet Mithat Efendi'nin EserleriKıssadan Hisse Letaif-i Rivayet Nabizâde Nazım'ın EserleriYadigârlarım, Zavallı Kız, Bir Hatıra, Sevda, Hâlâ Güzel, Bahtiyarmıdırlar?, Haspa

    6. Sayfa
    Ebubekir Hâzım Tepeyran'ın EserleriEski şeylerSami Paşazâde Sezai'nin EserleriKüçük ŞeylerRecaizâde Mahmut Ekrem'in EserleriSaime, Muhsin Bey yahut Şairliğin Hazin Neticesi, Şemsa.

    Yorumlar

    Sil