Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

1- B ve D lokusları bağlı olup aralarında 12 Hartita Birimi uzaklık vardır. Bd/Bd * bD/bD melezlemesinden elde edilen F1’ler kontrol melzelemesine tabi tutulmuştur. Elde edilecek 100 dölün ne kadarı rekombinant olsun beklenir ve bu rekombinantlar hangi fenotipte olur? a) 12 BD ve bd, b) 88 BD ve bd, c) 12 Bd ve bD, d) 88 Bd ve bD.

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2023-09-28 11:49:35

    Cevap :

    B ve D lokusları arasında 12 harita birimi uzaklık olduğu için, bu iki lokus arasında %50 rekombinasyon beklenir. Bu da, 100 döl için 50 rekombinant döl anlamına gelir.

    Rekombinant döller, Bd/bD ve bD/Bd fenotiplerine sahip olacaklardır. Bu fenotipler, parental fenotiplerden farklıdır.

    Açıklama:

    B ve D lokusları arasında 12 harita birimi uzaklık olduğu için, bu iki lokus arasında krosover olma olasılığı %50'dir. Krosover, iki lokus arasında yer alan genlerin birbirini değiştirmesidir. Krosover sonucunda, B ve D lokusları farklı kromozomlara geçer.

    F1'ler kontrol melzelemesine tabi tutulursa, B ve D lokusları arasında krosover olmuş döller, parental fenotiplerden farklı fenotiplerde olacaktır. Bu fenotipler, Bd/bD ve bD/Bd'dir.

    Örneğin, F1'ler Bd/Bd homozigot ise, parental fenotipleri B/B ve d/d olacaktır. Krosover sonucunda, B ve D lokusları farklı kromozomlara geçerse, rekombinant döller Bd/bD ve bD/Bd fenotipinde olacaktır.

    Sonuç:

    100 döl için 50 rekombinant döl beklenir. Rekombinant döller, Bd/bD ve bD/Bd fenotipinde olacaktır.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2023-09-28 11:50:00

    Cevap :

    B ve D lokusları arasında 12 Harita Birimi (cM) uzaklık olduğu belirtilmiştir. Bd/Bd * bD/bD melezlemesinden elde edilen F1 bireyleri kontrol melezlemesine tabi tutulmuştur.

    Rekombinasyon olasılığı, iki gen arasındaki fiziksel uzaklıkla ilişkilidir. Eğer B ve D lokusları arasında 12 cM uzaklık varsa, rekombinasyon olasılığı yaklaşık olarak %12 olacaktır.

    Bu durumda, 100 döl elde edildiğinde beklenen rekombinant birey sayısı şu şekilde hesaplanabilir: Rekombinant birey sayısı = 100 * (% rekombinasyon olasılığı)

    Örneğin, %12 rekombinasyon olasılığına sahipsek, Rekombinant birey sayısı = 100 * 0.12 = 12 olarak bulunur.

    Rekombinantlar hangi fenotipte olur sorusuna yanıt vermek için D ve B lokuslarının hangi alellere sahip olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Her bir lokus için iki farklı alel (B ve b, D ve d) olduğunu varsayalım.

    Bd/Bd * bD/bD melezlemesinde F1 bireylerinin fenotipleri BD ve bd olacaktır. Kontrol melezlemesi sonucunda rekombinant bireylerin fenotipleri BD ve bd olacaktır.

    Yani, elde edilecek 100 döl içinde 12 rekombinant birey beklenir ve bu rekombinantlar BD ve bd fenotiplerine sahip olacaktır.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.