Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Algıda organizasyon nedir?

Algıda organizasyon nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-11-25 13:00:32

    Cevap : Algıda organizasyon nedir?
    Algıyı duyumdan ayıran en önemli fark, uyarıcıları anlamlı hale getirmesidir. Uyarıcılar anlamlandırılırken organizmayı etkileyen uyarıcılar tek tek değil anlamlı bütünler halinde algılanır. İşte, değişik uyarıcıların bir bütün haline getirilerek anlamlı kılınmasına algıda organizasyon denir. Bir müzik parçasını düşünelim. Müzik parçası değişik nota, kelime ve cümlelerden oluşmuştur. Biz bunları tek tek değil anlamlı bütünler halinde kavrarız. Hızlı ve gürültü ile hareket eden renkli nesneyi araba olarak algılamamız da buna örnektir.

    Algıda organizasyonu etkileyen etmenler
    Uyarıcılar organizmaya tek tek gelmesine rağmen biz onları bütün halinde algılarız. Gelen uyarıcılar bizim algıladığımız gibi bir bütün halinde değil tek tek alınırlar. Ama algının organizasyon özelliği sayesinde biz bu uyarıcıları, anlamlı bütünler haline getiririz. Bunu sağlayan çeşitli etmenler vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
    • Benzerlik: Birbirine benzeyen nesneler bir bütün halinde algılanırlar. Bir futbol maçı öncesinde seremoniye çıkan takımlar ve hakemleri buna örnektir. Aynı formayı giyen futbolcuların bir grup, diğer takımın futbolcuları bir grup, hakemler de başka bir grup olarak algılanır.
    • Devamlılık: Birbirini takip eden uyarıcılar, anlamlı bütünler halinde kavranırlar.
    • Yakınlık: Yakın zamanda ve yakın yerde bulunan nesnelerin anlamlı bütünlük halinde kavranmasıdır.
    • Gruplama: İnsanlar çeşitli ipuclarına dayanarak aldıkları uyarıcıları guruplarlar. Grupladıkları uyarıcıları anlamlı bütünler haline getirirlerse daha kolay algılarlar.
    • Zıtlık: Uyarıcılar arasındaki zıtlık, bu uyarıcıların olduğundan farklı algılanmasına neden olur. Örneğin, sokakta birlikte yürüyen zayıf, uzun boylu bir adam ile şişman, kısa boylu bir kadın zıtlık özelliği sayesinde birlikte algılanır.
    • Simetri: Uyarıcıların simetrik olması bir bütün olarak algılanmasın neden olur. Örneğin, masa üzerideki vazo ve bibloları simetrik biçimde yerleştirdiğimizde dağınık haldeki görünümlerinden farklı olarak algılanır.
    • Tamamlama: Duyu organlarına gelen uyarıcılar arasındaki boşlukların tamamlanarak anlamlandırılmasıdır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.