Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Sanat
  • 7 yıl önce
  • 4 Cevap

Atatürk' ün sevdiği Batı Müziği Eserleri

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 4 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2016-10-01 04:15:37

    Cevap : Atatürkün Sevdiği Batı Müziği Eserleri
    Tosca operasında Cavaradossi
    J.S. Bach ‘ın Chaconne
    Frederick Chopin, ”La Tristesse”

    Atatürk ve Klasik Batı Müziği
    Cumhuriyetin ilanından kısa bir zaman sonra Atatürk , Makam-ı Hilafet Muzıkası’nı Ankara’ya naklettirmiş ve dolayısı ile Riyaset-i Cumhur yani bugünkü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın temeli atılmıştır. Bu olumlu gelişmeyi musiki muallim mektebinin kurulması izlemiş, 1926 yılında İstanbul’da darülelhan, konservatuvara dönüştürülmüştür. Bilahare sanatçı ve öğretmen olarak yetiştirilmek üzere Paris, Berlin, Budapeşte ve Prag’a yetenekli öğrenciler gönderilmiştir. Avrupa’ya genç Türkiye Cumhuriyeti’ni kültürel ve sanatsal açıdan tanıtmak amacıyla 1926 yılında Karadeniz gemisiyle İtalya’dan Rusya’ya kadar 12 Avrupa ülkesinin 16 limanını kapsayan bir gezi düzenlenmiştir. Gemide Riyaset-i Cumhur Muzıka Heyeti, kültür ve sanat adamları bulunuyordu. Atatürk’ün 1927 yılında Ankara’da, değerli sanatçımız İdil Biret Hanımefendi’nin de hocası olan Prof. Kempff ‘le, Türkiye’de oluşturulmak istenen müzik devrimi üzerine yaptığı görüşme, kurumsallaşma adına çok önemli hususları ihtiva ediyordu. 1934 yılı, Atatürk’ün müzik devrimi konusuna özel önem verdiği bir yıldır. Bu dönemde Adnan Saygun ‘a yazdırdığı Özsoy Operası bu hizmetlerinden biridir. Yine Saygun’un Pentatonizm üzerindeki araştırmaları ile ilgilenmiş, özünü halk müziğinden alan çoksesli bir müziğin Türk müzik devrimine öncülük etmesi için çok çalışmıştı. Çünkü Anadolu köylüsünün dinlediği müziğin türkü formatında olduğunu biliyordu Atatürk. Aynı yıl Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü kurulmuş, bunu Devlet Müzik ve Tiyatro Akademisi Yasası çıkarılması takip etmiştir. İki yıl sonra 1936 yılında konservatuvar kurulmuştur. Atatürk’ün konservatuvara ilgi ve desteği o kadar derindi ki, Hasan Âli Yücel ile birlikte zaman zaman okula gidip talebeler ile birlikte öğle yemeği yediğini biliyoruz. Konservatuvarın geliştirilmesi ve profesyonel müzik adamı yetiştirilmesi için yabancı uzmanlardan yararlanılmıştır. Bunlardan biri, Alman besteci Paul Hindemith idi. 1938′e kadar konservatuvarın kurulması çalışmalarına iştirak etmiştir. İkinci uzman Carl Ebert ‘tir. 1936′dan 1947 yılına kadar konservatuvarın tiyatro ve opera bölümlerinin kurulmasına büyük emek vermiştir. Kuşkusuz bütün bunlar, büyük Atatürk’ün yol göstermesi sonucunda gerçekleşmiştir.

    Atatürk’ün bir diğer özelliğini de burada zikretmeden geçemeyeceğim. Yurt gezilerinde, müziğe kabiliyetli çocuklara özel ilgi gösteren Atatürk, 1934 yılında Soma’da rastladığı küçük Mahmude ile yakinen ilgilenmiş, bilahare müzik öğretmeni olmasını sağlamıştır. Kuşkusuz Atatürk’ün Sofya’daki görevi, çoksesli Batı müziğinin tanınması için büyük bir fırsat olmuştur. Nitekim 15 yıl sonra Ankara’da modern bir opera binası yapılmasını planlara koydurtmuş olmasına rağmen bugün Ankara hâlâ modern bir opera binasından yoksundur. Ancak sergi evi binası, 1948 yılında İnönü ‘nün ilgisi ile operaya dönüştürülmüştür.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2016-10-01 04:18:39

    Cevap : Atatürk’ün müzikle ilgili çarpıcı görüşü şu cümleleriyle anlaşılıyor: “Hayatta musiki lazım değildir. Çünkü hayat musikidir. Musiki ile alakası olmayan mahlukat insan değildir. Musiki hayatın neşesi, ruhu, süruru ve her şeyidir.”
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2016-10-01 04:19:18

    Cevap : Atatürk''ün yakın çevresi O''nun Klasik Batı Müziğini de sevdiğini, dinlemekten hoşlandığını söylemişlerdir. Ancak Atatürk''ün müzik konusundaki tavır ve yaklaşımına tanık olanlar ve döneme ait kaynaklar O''nun kişisel olarak türküleri ve alaturka eserleri çok fazla tercih ettiğini ifade etmektedirler. Atatürk''ün Batı Müziği hayranlığının daha çok; Türk Müziğine Batı Müziği tekniğinin uygulanması, Türk Müziğinin geliştirilmesi amacına yönelik olduğu açıktır. Atatürk''ün Batı Müziği''ne yönelik ilgisi ve Batı Müziği tekniğinin, Batı Müziğinin Türkiye''de öğrenilmesi, yaygınlaşmasına yönelik olarak atılan adımları şöylece özetleyebiliriz: 1924 yılında; İstanbul''daki Muzıka-yı Humayun''un adı Riyaseti-Cumhur Orkestrası olarak değiştirilmiş ve Ankara''ya nakledilmiştir. Aynı yıl Batı Müziği müfredatlı olarak müzik öğretmeni yetiştirmek amacıyla Musikî Muallim Mektebi açılmıştır.1926''da İstanbul Darülelhan Şark Musikisi Şubesi kapatılmıştır. Kapatılan bu okulun adı İstanbul Konservatuarı olmuş; daha sonra da şimdiki adı olan İstanbul Belediye Konservatuarı adını almıştır. Başta Cemal Reşit Bey, Ulvi Cemal Erkin, A. Adnan Saygun, Necil Kazım Akses, H. Ferit Alnar olmak üzere birçok önemli müzik adamı 1927 yılından sonra Avrupa''ya müzik öğrencisi olarak gönderilmiştir. 1936 yılında Alman müzikolog Paul Hindemith''in desteği ile Ankara Devlet Konservatuarı kurulmuştur. Devlet Opera ve Balesinin, Devlet Tiyatrolarının ve Senfoni Orkestrasının kadrolarına alınan sanatçıların büyük bir kısmı Ankara Devlet Konservatuarından yetişmiştir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    azyeb

    • 2016-04-26 08:51:13

    Cevap : Türk Müziği Sanat Müziği
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.