Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 4 yıl önce
  • 2 Cevap

Ayasofya müzesi slayt türkçe

Ayasofya müzesi sunum / slayt Türkçe

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-01-17 11:35:54

    Cevap : Ayasofya müzesinin tarihini ve bölümlerini anlatan powerpoint sunum / slaytı ektedir başarılar..

    Ayrıca bknz: Ayasofya Tarihçesi

    Diğer Cevaplara Gözat

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa


    2. Sayfa


    3. Sayfa


    4. Sayfa


    5. Sayfa


    6. Sayfa


    7. Sayfa


    8. Sayfa


    9. Sayfa


    10. Sayfa


    11. Sayfa


    12. Sayfa


    13. Sayfa


    14. Sayfa


    15. Sayfa


    16. Sayfa


    17. Sayfa


    18. Sayfa


    19. Sayfa


    20. Sayfa


    21. Sayfa


    22. Sayfa


    23. Sayfa


    24. Sayfa


    25. Sayfa


    26. Sayfa


    27. Sayfa


    28. Sayfa


    29. Sayfa


    30. Sayfa


    31. Sayfa


    32. Sayfa


    33. Sayfa


    34. Sayfa


    35. Sayfa


    36. Sayfa


    37. Sayfa


    38. Sayfa


    39. Sayfa


    iremugras1231 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-01-17 11:37:34

    Cevap : Buda ayasofya müzesi ile ilgili farflı bir sunum yine pptx formatında başarılar..

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    AYASOFYA MÜZESİ

    2. Sayfa
    Ayasofya Kilisesi, Bizans İmparatoru I. Jüstinyentarafından M.S. 537 yılında İstanbul’un eski şehirmerkezine inşa ettirilmiştir. “Kutsal Bilgelik” anlamınagelen “Hagia Sophia” adı verilen bina 5 yılda (532-537yılları arasına) tamamlanmıştır.Dünyanın en eski ve en hızlı inşa edilen katedralidir.Günümüzde dünyanın yüzölçümü bakımından dördüncü büyük katedrali olarak kabul edilir. Ayasofya, sanat tarihi ve mimarlık dünyasının baş yapıtları arasında yer alır. 916 yıl baş kilise ve 477 yıl cami olarak aynı tanrıya inanan iki değişik dinin hizmetinde olduktan sonra, Atatürk’ünemri ile 1935’ten bu yana müze olarak tarihi işlevini sürdürmektedir.

    3. Sayfa
    Bizans tarihçileri ilk Ayasofya’nın İmparator I.Konstantinos (324-337) zamanında yapıldığını ilerisürmüşlerdir. Bazilika planlı, ahşap çatılı bu yapı, birayaklanma sonunda yanmıştır. Bu yapıdan hiçbir kalıntıgünümüze gelmemiştir.İmparator II. Theodosius, Ayasofya’yı ikinci defa yaptırmış ve 415’te ibadete açmıştır. Yine bazilika planlı bu yapı 532’de Nika ihtilalisırasında yanmıştır. 1936 yılında yapılan kazılarda bununla ilgili bazı kalıntılar ortaya çıkmıştır. İmparator 1. Jüstinyen (527-565) ilk iki Ayasofya’dan daha büyük bir kilise yaptırmak istemiş, çağın ünlü mimarlarından Miletos’lu İsidoros ve Tralles’i Anthemios’a günümüzeulaşan Ayasofya’yı yaptırmıştır.

    4. Sayfa
    Anadolu’nun antik şehir kalıntılarından sütunlar, başlıklar, mermerler ve renkli taşlar Ayasofya’da kullanılmak üzere İstanbul’a getirilmiştir. Bizans ve Osmanlı döneminin izlerini taşıyan Ayasofya Müzesi , mimari yönden incelendiğinde 6 yy. Bizansdevri eseri olmakla beraber, ön misali olmayan, sonraki devirlerde de taklit edilmeyen Roma mimari geleneğine bağlı bir “Deneme” dir. Dış ve iç görünüşteki tezat ve iri kubbe Roma’nın mirasıdır. Dış görünüş zarifdeğildir, proporsiyonlara dikkat edilmemiş, bir kabuk gibi yapılmıştır. Bunun tersine iç görünüm saray gibi görkemlidir, göz alıcıdır; yapı, dev bir “İmparatorluk” eseridir.

    5. Sayfa
    Büyük bir orta mekân, iki yan mekân (nef ),absis, iç ve dış nartekslerden meydana gelmiştir. İçmekân, 100 x 70 m. ölçüsünde olup, üzeri dört büyükayağın taşıdığı 55 m. yüksekliğinde, 30,31 m. çapındakubbe ile örtülmüştür.Ayasofya’nın mimarisinin yanı sıra mozaikleri de büyük önem taşımaktadır. En eski mozaikler iç narteks ve yan neflerde altınyaldızlı geometrik ve bitkisel motifli olan mozaiklerdir. Figürlü mozaikler IX.-XII. yüzyıllarda yapılmıştır. Bunlar İmparator kapısı üzerinde, absiste, çıkış kapısı üzerinde ve üst kat galeride görülmektedir.Ayasofya her devirde hazineler dolusu sarflar yapılarak ayakta tutulabilmiştir.

    6. Sayfa
    Türk’lerin şehri 1453 yılındafethetmeleri, harap durumdaki Ayasofya’nın derhalcamiye çevrilerek kurtarılmasına sebep olmuştur.Türk mimarı Koca Sinan’ın 16.yy da eklediği payandaduvarları, 19. yy. ortasında Mimar Fossati kardeşlerin ve 1930’dan itibaren yapılan diğer restorasyonlar ve kubbenin demir kuşak ile çevrilmesi önemli tamirlerdir. 1930-1935 yılları arasında ortaya çıkartılıp temizlenen bir kısım mozaikler Bizans’ın önemli sanat eserleri arasında yer alırlar. Mihrap çevresi, Türk çini sanatı ve Türk yazı sanatının en güzel örneklerini içerir. Bunlardan kubbedeki ünlü Türk hattatı Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin Kuran’dan alınma bir suresi ile 7.50 m. çapındaki yuvarlak levhalar en ilgi çekici olanıdır.

    7. Sayfa
    Bu levhalarda, Allah, Muhammed, Ömer,Osman, Ali, Hasan, Ebu Bekir, Hüseyin’in isimleriyazılıdır. Mihrabın yan duvarlarında ise Osmanlıpadişahlarının yazıp buraya hediye ettiği levhalar vardır.Sultan II. Selim, Sultan III. Mehmet, Sultan III. Murat ve şehzadelerin türbeleri, Sultan I. Mahmut’un şadırvanı, sıbyan mektebi, imareti, kütüphanesi, Sultan Abdülmecid’in hünkar mahfeli, muvakkithanesi,Ayasofya’daki Türk çağı örnekleri olup türbeler, iç donanımı, çinileri ve mimarisiyle klasik Osmanlı türbe geleneğinin en güzel örneklerini oluşturmaktadır.

    8. Sayfa
    Avlunun içerisindeki müze girişi, asırlar sonra yenidenkullanılmaya başlanan, batı yönündeki orijinal kapıdır.Vaftiz olamayanların girebildikleri dış koridor 5 kapıile iç koridora, burası da 9 kapı ile kilisenin esas kısmına açılır.Ortadaki yüksek kapı İmparatorluk kapısıdır ve üzerindeki mozaik pano 9. yy. sonunda yapılmıştır. Ortada taht üzerinde oturan pantokratorİsa’dan, bir İmparator şefaat istemektedir. Yanlardaki madalyonlarda Meryem Ana ve Baş Melek Gabriel’in portreleri vardır. İç koridor ve yan neflerin tavanındaki diğer figürsüz mozaikler Justinyen devri orijinalleridir. Yapının ana kısmında ziyaretçiyi görkemli ve muazzam bir mekân karşılar.

    9. Sayfa
    Duvarlar ve tavanlar mermer vemozaiklerle kaplı, rengarenk bir görünüştedir. Kubbemozaiklerinin 3 değişik renk tonu, yapılan 3 değişiktamirat devrini gösterir. Yüksekliği ve çapı ile dünyanınen büyük kubbesi iken günümüzde de sayılı büyük kubbelerindendir.Yapılan tamiratlardan dolayı kubbe tam bir çember değildir. Kuzey – Güney çapı 31,87 m.dir. Doğu – Batı çapı 30,87 m. olup yüksekliği 55,60 m.dir. Kubbenin dayandığı 4 pandantifte, 4 kanatlı melek figürü, yüzleri kapatılmış olarak yer alır.

    10. Sayfa
    Dikdörtgen, geniş orta mekanın sütunlarla ayrılmış2 yanında, karanlık neftler uzanır. Orta mekan 74.67 x 69.80 m.dir. Alt katta ve galerilerde toplam 107sütun vardır. Ayasofya sütun başlıkları tüm yapının en karakteristik ve belirgin, klasik, 6. yy. Bizans süsleme örnekleridir.O çağa ait bir özellik olan derin oyulmuş mermerler güzel bir ışık, gölge oyunu ortaya serer. Ortalarında İmparator monogamları bulunur.Köşelerde yer alan antik porfir sütunlar, yeşil Selanik mermerinden yapılma orta sütunlar ve tümünün beyaz mermerden yapılma, zengin işlemelerle süslü başlıkları insanı eski günlere götürür. Apsis yarı kubbesinde kucağında çocuk İsa ile Meryem Ana, sağ yanda da BaşMelek mozaikleri bulunmaktadır. Karşı duvardaki bir başka melek figürü tahrip olmuştur.

    11. Sayfa
    Galeriler seviyesinde duvarlara asılı, deri üzerineyapılmış 7.5 m. çapındaki büyük diskler ve kubbedekiyazıt, eserin cami olarak kullanıldığını hatırlatırlar. 19.yy. ortalarında dönemin büyük ustaları tarafından yazılan bu kaligrafiler birer şaheserdir.Yuvarlak tablolarda Allah, Hz. Muhammed, 4 Halife ve Hasan-Hüseyin isimleri yazılıdır. Döneminin güzel örneklerimihrap üstü vitraylar, apsis içine yerleştirilmiş cami mihrabı, yanındaki minber ve mevlithanlar balkonu Türk dönemi ekleridir. Zeminde yer alan, renkli mermer parçalarından yapılmış kare kısım, belki 12. yy.da ilaveedilmiş, İmparatorların taç giydiği mahaldir.

    12. Sayfa
    Üstün kaliteli mermerden yapılmış iki küresel iri kaporta mekânın giriş yanlarında yer alır. Antik orijinli bukaplar geç 16. yy’da Bergama’dan getirtilmiştir. Binanın kuzey köşesinde “terleyen sütun” bulunur.Alt kısmı bronz bir kuşak ile çevrilmiş, parmak sokulabilen birdilek deliği olan sütun hakkında bolca masal ve efsanevardır. Binayı dışardan destekleyen payandalarınkuzeydeki ilkinin içerisi rampadır. Üst galerilere burampa ile çıkılır. Binayı üç yönden kuşatan galerilerdenmuhteşem iç mekan bambaşka görülür.

    13. Sayfa
    İmparatorluk kadınları ve kilise toplantıları için ayrılmış kısımları vardır. Kuzey kanatta bir, güney kanatta da 3’lü figürler halinde 3 mozaik pano bulunur.Güney galeride, yanındaki pencereden giren gün ışığı altında, Bizansmozaik sanatının şaheser panosu yer alır. Buradaki konu, çok geniş son mahkeme sahnesinin tam ortasında bulunan; “Diesis” diye bilinen, üçlü figürdür. Ortada İsa onun sağında Meryem, solunda ise Hz.Yahyayer alır. Değişik dizili arka fon mozaikleri, figürlerin güzelliğini daha da artırır.

    14. Sayfa
    Güney galeri dibindeki 12. yy. mozaik panoda, MeryemAna ve çocuk İsa, İmparator II. Komnenus, İmparatoriçeİrene, yan duvarında hasta Prens Aleksios yer alır.Takdim edilen rulo kiliseye bağışları, deri kese ise altınyardımını belirtmektedir.Buradaki ikinci pano, tahta oturmuş İsa, yanında İmparatoriçe Zoe ve üçüncü kocası Konstantin Monomakhos’dur, Konstantin’ninkafası ve üstündeki yazıt kazınıp, tekrar yapılmıştır. Orijinal mozaik Zoe’nin ilk kocasına aitti. Bu panoda İmparatorluk ailesinin kiliseye şükran ve bağışları sembolize edilmektedir.

    15. Sayfa
    İç koridordan müzeyi terkederken görülen büyük bir mozaik pano 10. yy’dan kalmadır.Bozuk perspektifli figürler: Ortada Meryem Ana ve çocuk İsa, yanlarda ise şehir maketini sunan Büyük Konstantin ile Ayasofya maketini sunanJustinyen’dir. Çıkışta kısmen zemine gömülü M.Ö. 2.yy’dan kalma muazzam bronz kapılar Tarsus’tan, belki de bir pagan mabetinden getirtilerek burada tekrar kullanılmıştır.

    16. Sayfa


    17. Sayfa


    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.