Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Basit-birleşik-türemiş konuları ile ilgili bir kaç örnek verebilirmisiniz.

BİRAZ ACİL ERKEN CEVAP VERİRSENİZ SEVİNİRİM

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-12-04 04:59:56

    Cevap : Basit Kelimeler: Basit kelimeler yapım eki almamış olan kelimelerdir. Bu kelimeler sadece çekim eki almaktadırlar. Yalın halde bulunan bu kelimeler çekim eki aldıkları zaman ilgili kelimenin anlamında herhangi bir değişiklik meydana gelmez.
    ---Sponsorlu Bağlantılar---
    Basit kelimelere örnekler: Masa, sandalye, kalem, tabak, erik, cezve, kitap, hali, ekran, pencere, cam, el, baş, ayak, gövde, yorgan, koltuk, gemi, vapur, tren…

    Türemiş Kelimeler: Kök haldeki adlara ve eylemlere yapım eki getirilmesi sonucunda oluşan kelimelerdir. Türemiş kelimeler kendi içerisinde iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar isimden türeyen kelimeler ve fiilden türeyen kelimelerdir. Yapım eki alarak türeyen kelimelerin yani türemiş kelimelerin kök bakımından anlamları değişmektedir.
    Türemiş kelimelere örnekler: Nane-li, tuz-lu, akıl-sız, kapı-sız, sev-gi, say-gı, yat-ır, bak-ım, göz-lük, fırın-cı, simit-çi…

    Birleşik Kelimeler: İki veya daha fazla kelimenin bir araya gelmesi ile oluşmuş olan kelimelerdir. Birleşik kelimeler genel olarak sabit kelimelerin anlatım ihtiyacı karşılayamamasından dolayı oluşturulmuştur. Birleşik kelimeler konusunda en çok yazılışlarında zorluk çekilmektedir. Birleşik kelimelerde en az bir kelime anlamını tamamen kaybetmişse ya da kelimeler bir araya geldiği zaman ses düşmesi ya da ses türemesi meydana geldiyse bu kelimeler birleşik yazılır. Bu kural dışında kalan birleşik kelimeler ise ayrık bir şekilde yazılmaktadır.
    Birleşik kelimelere örnekler: Affetmek, hanımeli, karasinek, zeytinyağı, açıkgöz, sivrisinek…
    Bu makalemizde sizlere basit, birleşik, türemiş kelimelere örnekler vererek konuyu daha iyi anlamınızı sağlamaya çalıştık. İlgili konu hakkında anlamadığınız noktalar varsa bunları yorum yaparak bizlere sorabilirsiniz.
     


    Diğer Cevaplara Gözat

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    BASİT SÖZCÜKBİRLEŞİK SÖZCÜKTÜREMİŞ SÖZCÜKSÖZCÜKTE YAPIstyle.visibilityppt_cstyle.visibilityppt_cstyle.visibilityppt_c

    2. Sayfa
    BASİT SÖZCÜKtopgül Kök durumunda bulunan ya da yalnızca çekim eki alan böyle sözcüklere BASİT SÖZCÜK denir balonlarÇOOOKBASİTstyle.visibilityppt_wppt_hstyle.rotation

    3. Sayfa
    İSİM ÇEKİM EKLERİinsanlarÇokluk ekitavşanı-mtavşanı-ntavşan-ıtavşanı-mıztavşanı-nıztavşan-larıİyelik ekleri

    4. Sayfa
    şapkaşapka-y-ışapka-y-aşapka-daşapka-danHAL (DURUM) EKLERİspor-un önem-itamlama ekleriİlgi eki - iyelik eki

    5. Sayfa
    Bu araba Ali’ninki değil.İlgi zamiri eki –kiVarlığın ismi verilmez,-ki eki kullanılır.FİİL ÇEKİM EKLERİBu ekler fiillerin zamanını ve kişisini bildiren:zaman ve kişi ekleridir. Çok kitap okudum.Buradaki –du eki geç. zamanı, -m eki şahıs ekini gösterir. ŞAHIS EKLERİ:Gel-di-m - 1. tekil şahısGel-di-n - 2. tekil şahısGel- di- - 3. tekil şahısGel-di-k - 1. çoğul şahısGel-di-niz - 2. çoğul şahısGel-di-ler - 3. çoğul şahısZAMAN EKLERİGel-di-m – gör. geç. z.Gel-miş-im – duy. geç. z.Gel-(i)yor-um – şimdiki z.Gel-(i)r-im – geniş z.Gel-ecek-im – gelecek z.

    6. Sayfa
    TÜREMİŞ SÖZCÜKSözcüklerin üzerine eklenen yapım ekleri yenibir sözcük türemesini sağlar. Sözcüğün yapım eki almış haline Türemiş Sözcük denir sporspor-cuuç-uç-(a)kyağ-yağ-ışavav-la-n-avyarış-yarış-çıyelyel-ken-listyle.visibilitystyle.rotationppt_xppt_yppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    7. Sayfa
    BİRLEŞİK SÖZCÜKAnlamlı iki ya da daha fazla sözcüğün yeni bir kavramı karşılamak üzere bir araya getirilmesiyle oluşur.ağustos böceğibata çıkadil bilgisiadım adımçoluk çocukKutup yıldızı başhekimağaçkakanUludağhuzurevivar olmakarz etmekmutlu kılmakpazartesikülbastıstyle.visibilitystyle.visibility

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-12-04 04:58:13

    Cevap : Kısaca :

    Basit sözcük
    Basit sözcük, Türkçe'de asla yapım eki almamış sözcüktür. Yalındır ve başka bir sözcük ek almadıkça türeyemez. Yalnızca çekim eki alırlar, ama zaten bu ekler de kelimenin anlamını değiştirmez.
    Örnekler:
    Kalem, süt, göz, kâğıt, halı ve sandalye basit sözcüklere örnektir.

    Türemiş sözcük
    Türemiş sözcük, ad ve eylem köklerine yapım ekleri getirilerek türetilen kelimelerdir. İkiye ayrılır:
    İsimden türeyenler: İsimlere yapım ekleri getirilerek yapılan kelimelerdir.
    Örnek: tuz-lu, demir-ci, odun-luk, akıl-sız-lık...
    Fiilden türeyenler: Fiillere yapım ekleri getirilerek yapılan kelimelerdir.
    Örnek: sev-gi, sar-gı, bak-ım, yat-ır

    Birleşik sözcük
    Birleşik kelime, dilde yeni bir kavramı karşılamak amacıyla iki veya daha çok kelimenin kaynaşarak oluşturduğu kelimelerdir. Bu söz öbeklerini oluşturan kelimeler ses düşmesi, ses türemesi, sözcük türü kayması veya anlam kayması açısından aralarına ek giremeyecek kadar kalıplaşmıştır.
    Belirtisiz isim tamlamaları, sıfat tamlamaları, birleşik fiiller, ikilemeler, kalıplaşmış çekimli fiillerden oluşmuş ifadeler yeni bir kavramı karşılıyorsa bileşik sözcük olurlar.
    Birleşik sözcüklerin yazımı 
    Birleşik kelimeler en az iki sözcükten oluşur.Kelimelerden en az biri anlamını kaybetmişse veya kelimeler birleştiğinde ses düşmesi veya ses türemesine uğramışsa bitişik yazılırlar.
    yalıçapkını, affetmek, azletmek ,sivrisinek, açıkgöz , hanımeli , alıvermek,vb. gibi sözcüklere denir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.