Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Fizik
  • 7 yıl önce
  • 4 Cevap

Fizikle ilgili bilimsel çalışma basamakları örneği verebilir misiniz ?

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 4 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2016-09-30 04:35:15

    Cevap : ÖRNEK PROJE RAPORU
    Deneysel Projenin Adı: HOMOJEN SIVILARDA ASİT ÖLÇÜMLEME CİHAZI
    Deneysel Projeyi Hazırlayan: KAYA TÜTÜNCÜOĞLU 6-V 501236
    Rehber Öğretmen: SELDA ÜNLÜ

    Giriş ve Amaç
    Asit, tadı ekşi ve keskin olan maddelerin ortak adıdır. Latincede “acidus (asit)” ekşi anlamına gelir. Ayrıca asitler suya karışınca meydana gelen sulu çözeltide + yüklü hidrojen iyonları açığa çıkar. Elektrolit adı da verilen bu çözeltilerin elektriksel iletkenliği içerisindeki asit miktarına bağlıdır. Bu çalışmada, hızlı bir şekilde homojen bir sıvıdaki asit miktarını ölçmek amaçlanmıştır.

    Araştırma
    Bu projeyi hazırlamadan önce, asit oranı ölçümlemesi hakkında araştırmalar yaptım. Elde ettiğim sonuçlar, benim düşündüğüm şekilde bir ölçümlemenin mümkün olduğunu gösteriyordu. Proje yapımına başladığım sıralarda ve bu raporun hazırlanması sırasında asitler hakkında araştırmamı arttırdım. Çalışmamda kablolar, elektrotlar (problar), piller, soket, fiş ve anahtar kullandım.

    Hipotez
    Sabit bir gerilim altındayken homojen bir sıvının üzerinden geçirdiği akımı ölçerek bu sıvının asit oranı hakkında fikir sahibi olunabilir.

    Yöntem
    İlk olarak asitler ve ölçümlenmesi hakkında araştırmalar yaptım. 5 nolu kaynaktan aldığım bilgiler, sıvının iletkenliği ile asit miktarı arasında ilişki olduğunu gösteriyordu. Ardından proje yapımı hakkında şemalar çizdim, zemin aradım. Prob, soket, fiş, anahtar, pil yuvası gibi malzemeleri temin ettim. Babamla devreyi monte ettik ve lehimledik. Cihaz sunumunda kullanmak için 4 adet referans sıvıları hazırladım. Bu sıvıları hazırlarken saf suya belli oranlarda limon suyu katarak farklılığı görülebilir akımlar yaratmaya çalıştım. Cihazın çalıştığı bu şekilde kanıtlanmış oldu. Bulgularımı paylaşmak için araştırmalar yaptım ve raporumu hazırladım.

    Deney
    Yapmayı düşündüğüm asit oranı ölçümleme cihazı için çalışma prensibini deneyerek görmem cihazımı dizayn etmek için şarttı. Bu nedenle aynı miktardaki su örneklerine değişik oranlarda limon suyu katarak farklı asit dereceleri elde ettim. Daha sonra D.C. ampermetre ve 2 x 1.5 voltluk pillerle oluşturduğum devre üzerindeki ölçümleme uçlarının mesafe ve boylarını ayarlayarak asit örneklerinin ampermetrede farklılığı görülebilir akımlar vermesini sağladım.

    4 referans sıvısı hazırladım:
    Su katılmamış limon suyu
    150 ml suya 12 ml limon suyu
    100 ml suya 3 ml limon suyu
    300 ml suya 3 ml limon suyu

    Cihazın küçük, hafif, kolay okunabilir, pilleri kolaylıkla değiştirilebilir olması gerekir. Dizayn ettiğim cihaz, 9-9-11 ölçülerine, 500 gram’a yakın ağırlığa ve kolay değiştirilebilen bir çift pile sahiptir. Ayrıca cihazım kolaylıkla tamir edilebilir.

    Sonuç
    Bir sıvının asit oranı değiştikçe, elektriksel iletkenliği de değişir.
    Bu ilişkı doğru orantılıdır. Yani sıvının asit oranı arttıkça, üzerinden geçirdiği akım da artar, sıvının asit oranı azaldıkça, üzerinden geçirdiği akım da azalır.
    Bir sıvının asit oranını, üzerinden geçirdiği akımı ölçerek tespit edebiliriz. Bu sayede turnusol kağıdını kullanmak zorunda kalmayız.
    1 nolu sıvı ibreyi 80o kaldırdı
    2 nolu sıvı ibreyi 50o kaldırdı
    3 nolu sıvı ibreyi 35o kaldırdı
    4 nolu sıvı ibreyi 15o kaldırdı

    Yorum
    Bu yaptığım Proje çalışmasının bir fizik deneyinden çok bir ürün tasarlaması olmasını istiyordum. Dolayısıyla deneyin başarısı kadar uygulama ortamının yani cihazımın üzerinde de çok düşündüm. Devreye anahtar koymak, probu soketli yapmak, cihaz üzerinde ampermetre, anahtar, soket ve pil yuvalarının yerini tespit etmek kolay olmadı. Ancak olabildiği kadar küçük bir gövdeye bunları sığdırarak çıkan ürünün pratikliğini gördükçe tüm çabalarımın karşılığını aldığıma inanıyorum. Sonuç olarak bir laboratuvar ortamına gerek kalmadan dizayn ettiğim bu küçük el cihazı ile her yerde rahatlıkla asit ölçümlemesi yapmak mümkündür.

    Kaynaklar
    Ana Britannica Cilt 2 Sayfa 389
    Temel Britannica Cilt 2 Sayfa 60
    Meydan Larousse Cilt 1 Sayfa 723
    Büyük Larousse Cilt 2 Sayfa 883
    Ana Britannica Cilt 17 Sayfa 572

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    noyan noyan

    • 2016-05-08 12:42:19

    Cevap : dişlerimizin çürümesi konusunu ele alabilirsinn
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2016-09-30 04:30:23

    Cevap : Problem: Kanser hastalığı nasıl oluşur?      Gözlemler: 

    Gözlemler hastalıklı birey ile sağlıklı bireyin karşılaştırılmasıyla yapılır. Hastalıklı bireyde ortaya çıkan farklar baz alınır.    1- Kanserli dokularda hücrelerin kontrolsüzce bölünmesi. 2- Hücrelerin durmadan sürekli bölünerek sayılarını arttırmaları.  3- Kanserli dokuda kontak inhibisyonunun ortadan kalkması.  4- Zamanla bu hücrelerin bir kitle (tümör) oluşturması.  5- Sigara, alkol vebenzeri madde tüketen sağlıklı bireylerin çoğunun zamanla kanser hastası olması. (Bu tür maddelerin hücre fizyolojisini (işleyişini) ve anatomisini (yapısını) bozduğu ve neticesinde hücrenin veya hücrelerin kontrolsüzce devamlı bölündüğü teşhis edilmiştir.  Not: Gözlemleri daha da arttırabiliriz. Ancak örnek bir şablon gösterdiğimiz için ayrıntıya girmeyi gerek görmüyoruz.      Veriler: 

    Verilerin denenmiş deneyler sonucunda elde edilen doğrular olduğunu hatırlayalım. Yukarıdaki gözlemlerimizin geneli denenmiş doğrulardır. Verilerimizi şöyle özetleyebiliriz:    1- Kanser hastalığında hücreler kontrolsüzce bölünür.  2- Kanser hastalığında hücre sayısı durmadan sürekli olarak artar.  3- Kanser hastalığında hücreler arası haberleşme ortadan kalkar.  4- Kanser hastalığında zamanla tümörler meydana gelir.  5- Sigara, alkol gibi maddelerin kullanımı zamanla çeşitli hastalıklara yol açar. Kanser bunlardan bir tanesidir.  6- Kanser hastalığı tedavi edilmezse zamanla diğer doku ve organlara yayılır.      Hipotez veya hipotezler:    1- Kanser hastalığı, hücrelerin kontrolsüzce bölünmesiyle oluşur.  2- Kanser hastalığı, hücrelerin devamlı bölünmesiyle oluşur.  3- Kanser hastalığı, kontak inhibisyonunun kalkmasıyla oluşur.  4- Kanser hastalığı, sigara, alkol gibi madde tüketimiyle oluşur.      Tahminler:    1- Eğer birinci hipotez doğru ise kontrolsüz hücre bölünmesinin görüldüğü canlılarda kanser hastalığı görülmelidir.  2- Eğer ikinci hipotez doğru ise hücrelerin durmadan sürekli bölündüğü canlılarda kanser hastalığı görülmelidir.  3- Eğer üçüncü hipotez doğru ise kontak inhibisyonunun ortadan kalktığı her hücre ve dokuda kanser hastalığı görülmelidir.  4- Eğer dördüncü hipotez doğru ise sigara, alkol gibi maddeler kullanan bireylerde kanser hastalığı görülmelidir.      Kontrollü deneyler: Her bir tahmin için ayrı ayrı deneyler yapılır.    1. Deney grubu: Yapılan çalışmalar sonucunda kontrolsüz hücre bölünmesinin kansere yol açtığı saptanmıştır.  2. Deney grubu: Durmadan sürekli hücre bölünmesinin tümörler meydana getirerek kansere neden olduğu ortaya çıkmıştır.  3. Deney grubu: Kontak inhibisyonunun ortadan kalkmasıyla Hürelerin kontrolsüzce ve devamlı bölünerek kansere sebep olduğu görülmüştür.  4. Deney grubu: Yapılan deneylerle sigara ve alkol gibi maddelerin zamanla kansere yol açtıkları belirlenmiştir.      Gerçek: Kanser hastalığının hücresel yapıdaki bozukluklar sonucunda meydana geldiği belirlenmiştir. Bunlar; kontrolsüz ve devamlı olarak gerçekleşen hücre bölünmesi, kontak inhibisyonunun ortadan kalkması sonucunda oluştuğu bilinmiştir. Sigara ve alkol gibi maddelerin de zamanla bazı bireylerde bünyenin zayıf düşmesi, yaşın ilerlemesi gibi durumlara bağlı olarak kanser hastalığını meydana getirdiği görülmüştür. 
    Cevap Yaz Arama Yap

    sevgi naz

    • 2016-05-08 15:06:03

    Cevap : Bilimsel Yöntem Basamakları   Bir bilimsel problemin çözümünde izlenecek bilimsel bir yöntemin basamakları aşağıdaki gibidir.   Sırasıyla; 1. Problemin belirlenmesi,
    2. Problem ile ilgili gözlem yapma ve veriler toplama, 3. Hipotezler kurma,
    4. Deneyler tasarlayıp, hipoteze dayalı tahminlerde bulunma,
    5. Kontrollü deneyler yapma,
    6. Verilerden sonuç çıkartma, 7. Sonuçları teori ya da yasa haline getirip duyurma.  
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.