Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 8 yıl önce
  • 1 Cevap

Geçmişten günümüze tarih yazıcılığı

Geçmişten günümüze tarih yazıcılığı hakkında bilgi

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-10-24 11:00:37

    Cevap : Kısaca Tarih Yazıcılığının Gelişimi
    Eski Yunanlılarda MÖ V. yüzyılda Herodotos ile başlayan tarih yazıcılığı Thukydides ile devam etmiştir.

    İslam tarih yazıcılığı, VII. yüzyılda olayların hikâyeci anlatım tarzıyla nakledilmesi şeklinde ortaya çıkmıştır. IX.yüzyılda yaşamış olan Taberi , İslam tarih yazıcılığını hikâyeci bir anlatımdan kurtarırken eserlerini çeşitli kaynaklardan yararlanarak yazmıştır. XV. yüzyılda İbn Haldun konularını tarih felsefesi çerçevesinde ele almıştır. XVII ve XVIII. yüzyılda olayları aktarmak amacıyla ansiklopedik tarzda eserler yazılmıştır. XIX. yüzyılda genel tarih, milletler ve ülkeler tarihi, dinler ve medeniyetler tarihi, düşünce ve felsefe tarihleri yazılmıştır.

    Orta Çağ Avrupasında ise tarih anlayışı, eleştiriden uzak, "kilise tarihi" şeklinde bir gelişim göstermiştir. Orta Çağın sonunda tarih yazıcılığına eleştirel yöntemi kazandıran Rönesans düşünürleridir.

    XVIII. yüzyılda tarihi yazmak için sadece belgenin derlenmesinin yeterli olmayacağı anlaşılmıştır. Bu dönemde tarihçinin geçmişe daha geniş açıdan bakması gerektiği ortaya çıkmıştır. Bu anlayış Alman Tarih Okulunun kurulmasında önemli rol oynamıştır. XVIII. yüzyılda tarihçiler bir yandan kaynakları araştırmayı sürdürürken bir yandan da çeşitli tarih felsefelerinden ve çeşitli düşünce akımlarından esinlenmişlerdir.

    XVIII. yüzyılda Voltaire (Volter) o zamana kadar din ve siyaseti konu alan tarih anlayışını geliştirerek uygarlığın genel tarihini yazmıştır. XIX. yüzyıl ve sonrasında onun açtığı yoldan devam eden tarihçiler, değişik alanlarda çalışmalar yapmışlardır. Bu çalışmalar Toplum Bilimleri Yüksek Araştırma Okulunun ve İtalyan Mikro Tarih Okulunun açılmasını sağlamıştır.

    XX. yüzyılda biyografi çalışmaları, gazeteciliğe ve sosyolojiye dayanan yeni tarih anlayışı, ABD ve İngilterede sanayi kuruluşlarına yönelik "İş Dünyası Tarihi" gibi yeni yaklaşımlar ortaya çıkmıştır.

    Tarih Yazıcılığı Çeşitleri
    Başlıca tarih yazıcılığı anlayışları şunlardır.
    1- Hikayeci Tarih Yazıcılığı
    Hikayeci tarih yazıcılığı ilk çağda ortaya çıkmıştır.olaylarhikaye yoluyla anlatılmışve daha çok efsanelere yer verilmiştir. Yer ve zaman belirtilmiş ancak olaylarda olağanüstü varlıkların olmasından dolayı neden-sonuç ilişkisi kurulmamış. MÖ 5.yy' da yaşamış Herodotos, hikayeci yazımın ilk temsilcisi.
    2- Öğretici Tarih Yazıcılığı
    Okuyucuya tarihi olaylardan ders çıkarmak ,milli ve ahlaki değerleri benimsetmek için yapılan anlatım tarzıdır. Bu tarzın temsilciliğini Tukidides yapmıştır. Öğretici tarih yazıcılığına 19. yy kadar sürmüştür.
    3- Kronik Tarih Yazıcılığı
    Olayları oluş sırasına göre inceleyen tarih yazıcılığı türüdür. Bu tarih yazıcılığında her yılın olayları, aralarında herhangi bir bağlantı gözetilmeden kronolojik olarak sıralanır. Yoruma yer vermez, neden-sonuç ilişkisi incelemez. Bu türün en güzel örneği anadoluda yaşamış Hititlerin tanrılarına hesap vermek vermek amacıyla hazırladıkları anallardır.
    4- Sosyal Tarih Yazıcılığı
    Öğretici tarihin duygusal yönlerine yer vermeyen, öğüt ve nasihatı amaç edinmeyen tarih yazıcılığı türüdür. Toplumun her türlü faaliyetleri ayrıtlara inilmeden, siyasi, sosyal ve kültürel açıdan ele alınarak incelenir.
    5- Araştırmacı Tarih Yazıcılığı
    Olayların nedenleri ve sonuçları derinlemesine incelenir. Tarihi olaylar yer-zaman, neden-sonuç ilişkisi içinde verilir. Araştırmacı tarih yazıcılığı 19.yy doğmuştur bu tarih yazıcılı ile ilgili olarak Fransa'da ortaya çıkan Analles Ekolüne göre tarih yazıcılığı yalnızca siyasi, diplomatik ve askeri olaylardan ibaret değildir.


    Türklerde Tarih Yazıcılığı
    A. Osmanlıda Tarih Yazıcılığı

    Osmanlılarda devlet tarafından tarihi olayları yazmakla görevlendirilen kimselere şehnameci, bunları yaptığı işlere ise şehnamecilik denilmiştir. Şehnamelerde önemli kişilerin hayat hikayeleri anlatılır. Zamanla şehnameciliğin yerini vakayinamecilik almıştır. Bu eserler yıllık özelliği taşımaktadır. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kişiye vakanüvis denir.Osmanlı Devletinin ilk resmi vakanüvisi ''NAİMA''dır.

    B. Cumhuriyet Sonrası Tarih Yazıcılığı
    Cumhuriyet Döneminde tarih yazıcılığı Atatürk tarafından başlatılmıştır. Atatürk, tarih çalışmalarında gerçeğe sadık kalınmasını istemiştir. Tarihçilerden beklentisini şu sözüyle ifade etmiştir. ''Tarih yazmak, tarih yapmak kadar önemlidir. Yazan yapana bağlı kalmazsa değişmeyen gerçek, insanlığı şaşırtacak bir nitelik alır.''
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.