Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

İlk çağda Mezopotamya da kurulan uygarlıklar nelerdir?

Acil.

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Poseidon

    • 2018-02-16 03:58:59

    Cevap : İlk Çağda Mezapotamyada Kurulan Uygarlıklar Nelerdir   Sümerler, Babiller, Akadlar ve Asurlular ilk çağda mezopotamyada kurulan uygarlıklardır. Sümerler: Mezapotamyadaki bilinen ilk uygarlıklardır. MÖ 3500 yılında kurulmuşlardır Hayvancılıkla ilgilenip sulama kanalları yapmışlardır. Sümerler tarihte bilinen ilk yazıyı kullanmış olan uygarlıktır. Takvim, matematik,  kanunlar yapmışlardır. Ziggurat tapınakları inşa etmişlerdir. Babiller: Hammurabi döneminde en güçlü dönemini yaşamışlardır. Aşağı mezapotamyada kurulmuş bir uygarlıktır. Babilin asma bahçeleri yapılmıştır. MÖ 6 yılında Pers imparatorluğu tarafından yıkılmışlardır. Asurlular: Ninovo başkentleridir Yukarı mezapotamyada kurulmuşlardır. Ticaretle uğraşmışlardır bu sayede anadoluya yazının gelmesini sağlamışlardır Akadlar: Elam, Asur, Akdeniz uygarlıklarını fethederek imparatorluk kurdular. MÖ 2300 yılında Arabistandan gelerek uygarlıklarını kurmuşlardır  Sümerler babiller asurlar ve akadlardır. 

    mezopotamyada kurulan ilk uygarlık sümerler
    tarım ve hayvancılık yaparlar
    yazıyı ilk sümerler bulmuştur

    babiller 

    devletin en güçlü vakti kral hammurabi zamanıdır.

    asurlar

    ticaretle uğraşmışlardır başkenti ninovadır.

    akadlar 
    arabistandan mezopotamyaya gelip devlet kurmuslar
    Mezopotamya Uygarlıkları
    İlk Çağda Mezopotamyada Kurulan Uygarlıklar nedir
    İlk Çağ’da Mezopotamya’da kurulan devletler


    İlk Çağda Mezopotamyada Kurulan Uygarlıklar

    İlk Çağ’da Mezopotamya’da kurulan devletler; Sümerler, Babilliler, Asurlular ve Akadlardır.

    Sümerler

    Mezopotamya’da kurulan ilk uygarlık Sümerlerdir. M.Ö 3500’de Orta Asya’dan gelerek Mezopotamya’da devlet kurmuşlardır. Kanallar açmışlar ve bataklıkları kurutarak tarım ve hayvancılık yapmışlardır. Tarihte ilk yazıyı Sümerler bulmuşlar ve kullanmışlardır.( Çivi yazısı) M.Ö 3200 İlk yazılı kanunlar, ilk takvim, ilk matematik bilgileri de yine Sümerlere aittir. Sümerler çok tanrılı dine inanırlar ve Ziggurat adı verilen tapınaklarında tanrılarına tapınırlardı ve kurban keserlerdi.


    Not: Yazının bulunmasıyla tarih devirleri başlamıştır.

    Babiller


    Aşağı Mezopotamya’da kurulmuştur. Devletin en güçlü zamanı kral Hammurabi zamanıdır. Kral Hammurabi Sümer kanunlarını geliştirerek uygulamıştır. (Hammurabi Kanunları diye bilinir) Babil, dünyanın yedi harikasından biri olan “Babil’in Asma Bahçeleriyle” ünlüdür. Babilliler M.Ö 6.yüzyılda Persler tarafından yıkılmıştır.


    Asurlular 


    Yukarı Mezopotamya’da kurulmuştur. Ninova şehri başkenttir. Asurlular ticaretle uğraşmışlardır.Anadolu,Mısır ve Mezopotamya arasında ticaret yapmışlardır. Asurlular ticaret amacıyla Anadolu’ya geldiklerinde yazıyı da beraberinde getirmişlerdir.Böylece Anadolu hem yazıyı öğrenmiş hem de tarih çağlarına girmiştir. Asurlular M.Ö 612 yılında Pers egemenliğine girmiştir.


    Akadlar

    M.Ö 2300 lü yıllarda Arabistan’dan gelerek Mezopotamya’da devlet kurdular.

    Akadlar;


    Elam, Asur, Doğu Anadolu ve Akdeniz’i fethederek imparatorluk kurdular. M.Ö 2150 yıllarında kuzeyden gelen Gutiler tarafından yıkılmıştır Mezopotamya'da Kurulan İlk Çağ Medeniyetleri
    Sümerler (Mezopotamya-Fırat ve Dicle arası)
    Şehir devletleri (siteler) halinde yaşadılar. Ur, Uruk, Kiş, Lagaş önemli şehir devletleridir. Şehirleri Ensi veya Patesi denilen rahip krallar yönetirdi. Lugal-Kalma denilen büyük kralları vardı. Kraliçeler söz sahibiydi. Halk sınıflara ayrılmıştı.Orduda yaya askerler ve tekerlekli arabalar vardı. Tekerleği icat ettiler. Bilime önem verdiler. Yıldızları ve gök cisimlerini araştırdılar. Ay ve yıl kavramını buldular. Sulama sistemleri kurdular. Tarihte ilk kez yazıyı kullandılar. Gılgamış destanı Sümerleri anlatır. Hukuk kuralları vardı. Ziggurat denilen tapınaklar vardı. Sümerleri Akadlar yıktı. Tarihte ilk yazılı kanun olan Urugakina kanunları Sümerle'e aittir.

    Asurlular  (Yukarı Mezopotamya-Ninova)
    Ticaretle uğraştılar. Bu sayede Anadolu’ya yazıyı öğreterek Anadolu’da tarih devirlerini başlatmışlardır. Başkent Ninova’da ilk kütüphanecilik ve arşivcilik işlerini başlattılar. Savaçşı bir milletti.

    Babiller  (Mezopotamya)
    En ünlü hükümdarı Hammurabi'dir. Tarihteki ilk yazılı anayasa olan Hammurabi Yasaları'nı kullandılar. Sümerler gibi ziggurat adı verilen tapınaklar yapmışlardır. Yaratılış Destanı onlara aittir. Babillere ait asma bahçeleri dünyanın yedi harikasından biridir.
    ---- Bergama Sunağı Almanlar, Nereidler Anıtı İngilizler, Kuatrika Atları Venedikliler tarafından ülkemizden çalınmıştır. Kültür varlıkları ait olduğu yerde güzeldir. ----
    Yazı, tekerlek, takvim, barut, mürekkep, mum, kağıt…İnsanların zaman içinde yaptıkları ve insanlık tarihine kattıkları önemli icatlardandır. Özellikle yazının M.Ö. 3500 yıllarında Mezopotamya’da yaşayan Sümerler tarafından bulunması çok önemli bir olaydır. Tüm icatlar insan hayatına büyük kolaylık getirmiştir. Bir milletin yaptığı buluşu diğer milletler de öğrenmiş ve daha da geliştirmiştir. Yani milletler etkileşim içerisindedir.

    Sümerler => yazı-tekerlek      Fenike => alfabe   
    Lidya=> para            Çinliler=>Barut      Mısır=> Takvim MEZOPOTAMYA'DA KURULAN İLK DEVLETLER Güneydoğu Anadolu'dan başlayarak, Basra Körfezi'ne kadar uzanan, Dicle ve Fırat Nehirleri arasındaki bölgeye Mezopotamya denir. Mezopotamya, verimli topraklara sahip olması, iklim şartlarının uygun olması gibi nedenlerden dolayı, sık sık istila ve göçlere sahne olmuş, insanlar arasındaki kültür etkileşimi fazla olduğundan medeniyet bu bölgede gelişmiştir.


    Sümerler:
    Birbirinden bağımsız, "site" denilen şehir devletleri halinde yaşadılar. En önemli şehirleri, Ur, Uruk, Lagaş'tır. Bu şehir devletleri, "ensi" veya "patesi" denilen rahip-krallar tarafından yönetiliyordu.
    Çok tanrılı inanca sahip Sümerlerin, tapınaklarına ziggurat denirdi. Mezopotamya'da evler ve tapınaklar, taş az olduğundan kerpiç ve tuğladan yapılmıştır. Hem bu özelliğinden, hem de sık sık istilalara uğradığından bu yapılar, günümüze kadar ulaşmamıştır

    Günümüz uygarlığının temeli olan yazıyı (çivi yazısı), ilk kez Sümerler bulmuştur (M.Ö. 3500). Tarihte ilk yazılı hukuk kuralları da Sümerler tarafından oluşturulmuştur. Bu özellikleri ile Sümerlere, dünyadaki ilk hukuk devleti diyebiliriz. Lagaş Kralı tarafından oluşturulan ilk yazılı kanunlar, "fidye ve bedel" sistemine dayanıyordu.Sümerlerin en önemli edebiyat eserleri; Gılgamış Destanı, Yaradılış Destanı ve Tufan Hikayesi'dir. Sümerler aynı zamanda matematik ve geometrinin de temellerini atmışlardır. Dört işlemi bulmuşlar, dairenin alanını hesaplamışlar, çarpma ve bölme cetvelleri hazırlamışlardır.

    Sümerler, astronomide de gelişmişlerdir. Burçları bulmuşlar, bir ayı 30, bir yılı 360 gün olarak hesaplamışlardır. İlk kez ay yılı hesabına dayanan takvimi, Sümerler bulmuşlardır. Örf, adet, gelenek ve dil yapılarına, kullandıkları aletlere bakılarak, Sümerlerin, Mezopotamya'ya Orta Asya'dan geldikleri, Türk olabilecekleri tahmin edilmektedir. Akadlar tarafından yıkılmışlardır.

    Akadlar:

    Arap Yarımadası'ndan Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. İlk sürekli ve düzenli orduları kurmuşlardır. Bu sayede, kısa zamanda Mezopotamya'nın tamamına sahip olmuşlardır. Tarihte bilinen ilk büyük imparatorluğu kurdular. Kurucuları Sargon, başkentleri Agade'dir. Tapınaklarına da Agade denilirdi. En önemli mimari eserleri Zafer Anıtı'dır.

    Elamlılar:

    Elam, Güneydoğu Mezopotamya'ya verilen addır. Başkentleri Sus'tur. Bilim ve teknikte ileri olmamalarına rağmen, güzel sanatlar ve süsleme alanında gelişmişlerdir.

    Babiller:

    İlk mutlak krallık anlayışı, Babil'de ortaya çıkmıştır. Ünlü kralları Hammurabi, ilk anayasa olarak bilinen "Hammurabi Kanunları"nı oluşturdu. Bu kanunlar, Sami geleneklerinden ve Urukagine Kanunları'ndan yararlanılarak hazırlanmıştır. "Babil Kulesi" ve "Babil'in Asma Bahçeleri" en önemli eserleridir.

    Asurlular:

    Yukarı Mezopotamya'da (Güneydoğu Anadolu) kurulmuşlar, Toroslar ve Kapadokya'ya kadar yayılmışlardır. Anadolu'da ticaret kolonileri kurdular. Çivi yazısını Anadolu'ya öğreterek, Anadolu'da tarih devirlerini başlattılar. Tüm çivi yazılı eserleri, başkentleri Ninova'da toplayarak, ilk kütüphanecilik ve arşivcilik faaliyetini başlattılar
    ilk çağda mezopotamyada kurulan uygarlıklar nelerdir

    Sümerler
    1) Konuştukları dilin filolojik yapısı ile bıraktıkları eserler Sümerlerin Orta Asya kökenli olduğunu ortaya koymuştur.
    2) Güney Mezopotamya'ya yerleşen Sümerler sulama kanalları ve barajlar yaparak yaşadıkları toprağı tarıma elverişli hale getirmişlerdir.
    3) Tarihdeki ilk şehir devletlerini (siteleri) kurmuşlardır.
    4) Sümer kralları rahip kral özelliğini göstermişlerdir.
    5) Sümerler, Mezopotamya uygarlığının kurucusu olmuşlardır. Başlıca buluşları şunlardır; Yazı, tekerlek, 60 tabanlı sayı sistemi, çemberin 360° oluşu, tarihdeki ilk güneş ve ay takvimleri, yıldızların burçlara ayrılması. Tarihin ilk yazılı destanları olan Gılgamış ve Yaradılış destanlarını yazmışlar, damga ve silindir şeklindeki mühürleri ve çömlekçi çarkını icat etmişlerdir.
    6) Urgakina, rahiplerin sömürüsüne karşı tarihin ilk ihtilalini gerçekleştirdi ve bunun sonrasında tarihin ilk yazılı kanunlarını yaptı. Bu kanunlarda özel mülkiyeti koruyucu hükümlere yer verdi.
    7) Ziggurat adı verilen tapınaklar yaparak, bunları okul, depo ve rasathane olarak kullanmışlardır.
    8) Ekonomik yaşam tarıma dayanmıştır. İhtiyaç duydukları madenleri almak içinde dış ticaret yönelmişlerdir.
    9) Öldükten sonra yaşamın devmına inanmadıklarından mezarlara eşya koymamışlardır.
    10) Bir süre Akadların egemenliğinde yaşadılar. Egemenliklerini yeniden kazandıkları bu dönemde de Elamların saldırısıyla karşılaştılar ve bağımsızlıklarını kaybettiler.

    Akadlar 
    1) Sami kökenli kavimlerdendir. Tarihin bilinen ilk düzenli ordusunu kurarak Mezopotamya'da üstünlük sağladılar.
    2) Mezopotamya dışında toprak kazanarak tarihin ilk imparatorluğunu kurdular. Ancak bu imparatorluk kısa sürede dağıldı. Başlıca nedenleri, merkezi otoritenin tam olarak geliştirilememesi, iç isyanlar ve dış saldırılar.
    3) İran üzerinden gelen kavimlerin saldırısıyla Akad devleti yıkıldı.
    4) Akad dili Mezopotamya'nın yaygın bir kültür dili olmuştur.

    Babiller 
    1) Sami kökenli kavimlerdendir.
    2) En etkili oldukları dönem Hamurrabi dönemidir. Kral Hamurrabi iktidarını kurduğu orduya ve yaptığı yasalara dayandırmıştır. Böylece tarihin bilinen ilk monarşik idaresini kurdu.
    3) Hamurrabi Mezopotamya'daki yasaları toplayarak konularına göre sistemli hale getirdi. Ayrıca yasalarında kısasa kısas özelliğine yer verdi.
    4) Hamurrabi'den sonraki süreçte devlet zayıfladı. Hititler bu devlete son verdi.
    5) Babilliler, Hititlerin yıkılmasından sonra Asur egemenliğine girdiler. Medlerle ittifak yaparak Asur devletini yıktılar. İkinci kez devlet kurdular. Mezopotamya'nın en son devleti olan II. Babilé Persler son vermiştir.

    Asurlular
    1. Mezopotamya'nın Asur şehrinde yaşamışlardır. İlk zamanlarda ticarete önem vermişlerdir. Bu süreçte Anadolu'da koloniler kurmuşlardır.
    Kolonilerden en önemlisi Kayseri Kültepe'de kurulmuş olan Kaneş idi.
    Not: Kaneş'te (Kültepe) yapılan araştırmalar sonucu Anadolu'daki ilk yazılı belgeler bulunmuştur. Bu durum Anadolu'ya yazıyı Asurluların getirdiğini göstermiştir.
    2. Hititlerin yıkılmasından sonra Ön Asya'da güçlü bir devlet olarak ortaya çıkmışlardır. Doğu ve G.D.Anadoluyu, Suriye'yi, Filistin'i ve Mezopotamya'yı egemenliklerine almışlardır. Bu yerlerden ağır vergiler almışlardır.
    3. Çok tanrılı bir dinsel yaşayışları vardır. Asur kralları tanrı kral olduklarını topluma kabul ettirmişlerdir.
    4. Kültürel çalışmalara önem vermişlerdir. Mezopotamya'nın Ninova şehrinde tarihin bilinen ilk kütüphanesini kurdular.
    5. Med–Babil ittifakı Asur devletine son vermiştir.

    Elamlar
    1. İran'ın güney batısı ile Mezopotamya'nın doğusunda kalan dağlık bölgede yaşamışlardır. Tarımsal topraklara sahip olmak için Sümer ülkesini istila etmişlerdir.
    2. Elamların egemenliğine Asurlular son vermiştir.    

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    DUYMER

    • 2017-12-21 19:24:31

    Cevap : Sümerler Babiller Asurlular Akadlar  
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.