Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Kişisel hayatı konu alan metinlerin özellikleri

Kışisel hayatı konu alan metinlerin özellikleri nelerdir ?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-10-27 11:27:14

    Cevap : Kişisel hayatı konu alan metinler altı alt başlığa ayrılmaktadır;
    -Hatıra (Anı)
    -Biyogrofi (Yaşam Öyküsü)
    -Otobiyogrofi (Öz Yaşam Öyküsü)
    -Günlük (Günce)
    -Gezi Yazısı (Seyahatname)
    -Mektup

    Not: Kişisel Hayatı Konu Alan Metin Türleri Sunusu aşağıdaki ektedir.

    Diğer Cevaplara Gözat

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    Kişisel Hayatı Konu Alan Metin Türleri

    2. Sayfa


    3. Sayfa
    1-hatIrA (aNI): Sanat, bilim ve meslek dallarında ün yapmış kişilerin, kendi başların­dan geçen veya devirlerinde olup biten olaylarla ilgili bilgi ve gözlemlerini anlatan yazılarına hâtıra (anı) denir.

    4. Sayfa
    hatIranIn özellİklerİAnılar tarihi gerçeklerin öğrenilmesine katkı sağlar.Anılar kişinin yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verir. Bu bakımdan tarihe ışık tutarlar.Anıların mutlaka gerçeği anlattığı söylenemez, onlara sağlam tarihî belgeler olarak bakılamaz.

    5. Sayfa
    Hâtıra (Anı) Yazımında Dikkat Edilecek HususlarKonu ilgi çekici olmalıdır.Yazılanlar yeni nesillere ders ve ibret verici, onları iyiliklere özendirici olmalıdır.Yazarken elden geldiğince duygusallıktan uzak kalınmalı vegerçekçi olunmalıdır.

    6. Sayfa
    İyi hatırlanmayan olaylar, bilgiler yazıya sokulmamalıdır. Abartılı anlatımdan sakınılmalıdır.

    7. Sayfa
    2-Gezİ yazISI Gezilip görülen yerler hakkında yazılmış metinlerdir. Bu metinlerde görülen yer yazarın dikkati ile anlatılır. Yazar gördüğü yerlerle ilgili dikkatini çeken hususları ve izlenimlerini anlatır.

    8. Sayfa
    Gezi, yazarların doğrudan gözlemlerine, bizzat duyduklarına, araştırmalarına dayandığı için, tarih, coğrafya, sosyoloji, hukuk gibi bilim dallarına kaynaklık eder. Ünlü gezi yazarımız Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatnâme’si birçok konuda kaynak eserlerimizden biridir.

    9. Sayfa
    Gezİ YazIsI yazImInda dİkkat edİlecek hususlar Gezilen yerlerin başka yerlere benzemeyen görüntüleri tasvir edilir.Bu yerlerde yaşayan insanların ırklarından, dillerinden, yaşayışlarından, inançlarından söz edilir.Bu insanların tarihleri ve uygarlıkları tanıtılır.

    10. Sayfa
     Ekonomik alandaki gelişmeleri anlatılır.Anlatımda açık ve akıcı bir dil kullanılır.Mümkünse yazılanlar fotoğraflarla desteklenir.

    11. Sayfa
    3-bİyografİ:Çeşitli alanlarda şöhret olmuş insanlar hakkında oluşturulan metinlerdir.Biyografi yazılırken, biyografisi yazılacak kişiyle ilgili belgeler ve bilgilerin toplanması önemlidir.

    12. Sayfa
    Biyografi metinleri örnek teşkil ettikleri için eğitici yönleri de vardır.Divan edebiyatında şairleri anlatan eserlere ‘tezkire” denirdi. Çağatay yazarlarından Ali Şir Nevai 16. yüzyılda “Mecâlis’ün-Nefâis” adlı eseriyle Türk edebiyatında ilk biyografi örneğini vermiştir.

    13. Sayfa
    OTOBİYOGRAFİ: Bir kişi hayatıyla ilgili dönemleri bütün ilginç yönleriyle geniş şekilde kendisi yazarsa buna “otobiyografi (öz yaşam öyküsü)” denir.

    14. Sayfa
    Otobiyografide doğumdan itibaren otobiyografinin yazıldığı ana kadar yaşananlardan anlatmaya değer olanlar yazılır.Otobiyografilerde çoğu zaman sanatçı kendisiyle beraber aile büyüklerinden ve sosyal çevresinden, aile içi durumlarından da söz eder.

    15. Sayfa
    Anı-Otobiyografi Farkı: Anılar üslup yönüyle otobiyografilere de benzer; ancak anı otobiyografi içinde sadece bir bölüm sayılabilir. Yani otobiyografiler anıya göre daha geniş ve daha uzun bir dönemi içine alır.

    16. Sayfa
    4-Mektup: Birbirlerinden uzakta olan insanların veya yazı yoluyla karşısındakine duygu, düşünce ve isteklerini duyurmak isteyenlerin haber­leşmek için kullandıkları bir yazı türüdür.

    17. Sayfa
    Mektupların konulan oldukça bol, bağımsız; ufukları alabildiğine geniştir. Gönderdiğimiz mektubun türü, gönderdiğimiz kişiyle olan yakınlık derecemiz, mektuptaki samimiyetin ölçüsünü tayin eder. Yakın arkadaşları­mıza, dost ve sevdiklerimize gönderdiğimiz mektuplarla, aramızda saygı sınırı ve resmiyet bulunan kişilere gönderdiğimiz mektuplar birbirine benzemez.

    18. Sayfa
    1. Edebî Mektup: Genellikle edebiyatçıların birbirlerine ya da tanıdıklarına yazdıkları ve herkes tarafından okunmasında yarar görülen mektuplara edebî mektup denir.

    19. Sayfa
    2. Özel Mektup: Özel mektup, hısım, akraba, eş, dost ya da tanıdıklar arasında yazılan bir haberleşme yazısıdır.

    20. Sayfa
    3. İş Mektubu: İş mektubu ise, özel kişilerle kurumlar ya da bir iş kurumuyla başka bir iş kurumu arasındaki işle ilgili olarak yazılan yazılardır.

    21. Sayfa
    Mektup örneği

    22. Sayfa
    5-Günlük: Bir kimsenin kişisel hayatının olayları, heyecanları, duyguları ve düşüncelerini anlatmak için günü gününe yazdığı yazılara ve bu yazı­ları içine alan esere günlük denir.

    23. Sayfa
    Çoğu insan günlük tutar. Bu, insanların iç dökme, kendi kendileriyle konuşma, dertleşme ihtiyacından kaynaklanır. Yazarların tuttuğu günlüklerde yayımlama amacı yoktur. Bu yüzden günlük tutan yazarlar iç dünyalarında olup biten her şeyi ve bütün yaşadıklarını günlüklerine yazmışlardır.Günlüklerin ilk özellikleri düzenli bir biçimde tutulmuş olmaları ve tarih atılmasıdır.

    24. Sayfa
    Günlükle anıyı birbirine karıştırmamak gerekir. Anılar, olaylar olup bittikten sonra, olayların dışına çıkıp nesnel bir bakış açısıyla ele alınabilir. Oysa günlükte olaylar, duygular henüz yaşanmaktadır ve her şey sıcağı sıcağına yer alır.

    25. Sayfa
    TEŞEKKÜR EDERİM

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.