Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Kültürel ögelerin günümüze olan etkisi

Kültürel ögelerin günümüze etkisi nelerdir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Mehmet Akbaba

    • 2020-05-25 12:09:28

    Cevap : Bu konuyu anlatmadan önce Kültürle ilgili bazı kavramları izah etmek gerekir. Sabırla yazımı okursanız en alt kısımda sorunuzun cevabına ulaşabilirsiniz.

    Kültürün sözlük anlamı; “sürmek, ekip biçmek, tohumların iyileştirilmesi”dir.

    Kimi eserlerde kültür yerine “ekin” kavramı da kullanılmaktadır. Günlük dilde “kültürlü olma” bilgili, çalışkan, eğitim düzeyi yüksek, düşünce zenginliği olan, saygılı gibi anlamlarda kullanılır. “Kültürlü insan” sosyal faaliyetlerde aktif, bilim, sanat ve felsefe alanında bilgili anlamında kullanılır.

    Kültürün Özellikleri;

    Kültür Toplumsaldır. Kültür bir toplumun ya da toplumsal grubun temel özelliğidir. Toplumların doğal varlık alanında var olması gibi, kültürler de toplumsal varlık alanında var
    Kültür Tarihseldir: Her kültür ve kültür ögesi toplumların tarihsel gelişim süreçlerinde oluşur. Tarihten bağımsız bir toplumdan söz edilemeyeceği gibi, kültürden de söz edilemez. Bugünkü kültürel değerlerimiz geçmişteki kültürel değerlerden etkilenerek şekillenmiştir.

    Kültür Hem Öğrenilir Hem Öğretilir. Kültürün öğrenilmesinin ve öğretilmesinin aracı dildir. İnsan, doğduğu toplumun kültürel ögelerini dil yoluyla aile kurumundan başlayarak öğrenir. Kültürel aktarım eğitim kurumlan, dernekler, vakıflar, kitle iletişim araçları vb. ile devam eder.
    Doğum ile birlikte başlayan toplumsallaşma, bireyin yaşadığı toplumun kültürel ögelerini öğrenip benimsemesiyle gerçekleşir. Kültür, toplumsallaşma yoluyla gelecek kuşaklara aktarılır.

    Kültür Göreli Bir Sürekliliğe Sahiptir. Kültürel ögeler toplumsal gelişme ile birlikte değişim gösterir. Kültür ögelerindeki değişme, çeşitli buluşlar yoluyla veya kültürlerin birbirleriyle karşılıklı etkileşimleri sonucunda gerçekleşir. Kültürel değişme, öncelikle maddi kültür ögelerinde olur. Buluşların ya da teknolojik gelişmelerin yeni bir kültüre aktarılması, manevi kültür ögelerinin de değişmesine neden olur. Kültürel ögelerdeki bir yenilik, aynı zamanda dilin de zenginleşmesini sağlar. Maddi kültür ögelerindeki bir değişme, manevi kültür ögelerini de zamanla değiştirir. Örneğin, üretimin kara sabanla yapıldığı bir toplum çok çocuklu ve geniş aile yapısını gerektirir. Teknolojik bir ürün olan traktörün, biçerdöverin tarıma girmesi, köydeki aile yapısını zamanla değiştirecektir.

    Tarihsel bir süreç içinde, toplumların değişimi ve gelişimi sonucunda oluşan kültürel ögeler, kuşaktan kuşağa aktarılarak göreli süreklilik gösterirler. Kültürel değişmeler toplumdan topluma, zamandan zamana değişebildiği gibi aynı toplumda da zamanla değişir.

    Bir kültürde doğru olan bir değer veya norm, başka bir kültür için “vahşi”, “aptalca” gelebilir. Örneğin, İspanyolların boğa güreşleri bir Hintliye yanlış gelebilir. Hindistan’ da ineklere gösterilen inanç ise bir İspanyol için “anlamsız” ola­ bilir. Farklı kültürlerin ve alt kültürlerin olması, farklı yaşam tarzlarından, coğrafi koşullardan, inançlardan, değer ve normlardan kaynaklanmaktadır. Farklılıklar olmakla birlikte, bir arada yaşama toplumsal bir gerçektir. Bu nedenle bir toplumda farklı kültürel değerlerin olması bir arada yaşama zorunluluğunu engellemez.
    Farklı kültür ögelerinin bir bütün içinde birbirine bağlanmasına kültürel bütünleşme (entegrasyon) adı verilmektedir.

    Kültürel ögeler dil yoluyla aktarılır. Dil (söz ve yazı) ile aktarmanın kurumlaşması sonucu “eğitim” ortaya çıkmıştır.

    Eğitim kurumu ile kültürel değerler düzenli ve bilimsel bir şekilde yeni kuşaklara geliştirilerek aktarılır. Kültürün temel özelliklerinden biri olan “öğrenilirlik” eğitim yoluyla sistemleştirilmiştir.

    Toplumsallaşma (sosyalleşme) ve kültürel değerleri kazanma öncelikle aile kurumunda başlar. Aile kurumunda başlayan bu süreç eğitim kurumlarında belirli bilimsel kurallara uygun ve sistematik bir şekilde devam eder.

    Eğitim, maddi ve maddi olmayan kültür ögelerini aktararak bireyin belli bir meslekte uzmanlaşmasını sağlar. Kültürün maddi unsurlarındaki değişmelere ve bilimsel yeniliklere ancak eğitim yoluyla ulaşabiliriz.

    Atatürk’ün eğitim alanında yaptığı devrimler, kültürel ögelerin bilimsel, çağdaş ve laik bir anlayışla aktarılmasını sağlamıştır. Hızlı toplumsal gelişmeler ve kültürel değişmeler, kültürün bilimsel olarak aktarılmasında eğitimin önemini daha fazla hissettirmektedir.

    Kültürün temel işlevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

    Kültür en genel anlamda bireylere, gruplara, toplumlara yaşam ıçın gerekli davranış kalıplarını (değerler, yazılı ve yazısız normlar, araç ve gereçler) sunar.

    Kültür, toplumları, ulusları, grupları, birbrinden ayıran, onları özgün kılan bir işleve Kültür, içerdiği özelliklerle bir toplumu kendine özgü kılar.

    Bir toplumda, kültürün temel değerleri birey ve gruplara benimsetilerek toplumsal bütünlük ve uyum sağlanır.

    Kültür bireye toplumsal bir kişilik (kültürel kimlik) kazandırır.

    Kültür, bireylerin doğal çevreyi kendi istek ve çıkarları doğrultusunda yeniden şekillendirmesini, anlam vermesini sağlar. İnsan, kültürün maddi ögeleri ile doğal çevreye şekil verir.

    KÜLTÜRÜN ÖĞELERİ

    1 - MADDİ ÖGELER

    İnsan emeğinin toplumsal gelişme süreci içinde yarattığı araç ve gereçlerdir.

    Toplumun herhangi bir gelişim aşamasında ki teknolojik ilerlemesini üretim, teknik, hüner ve becerilerini ifade eder.

    Okullar, fabrikalar, kitaplar, otomobiller, giydiğimiz elbiseler maddi kültür öğeleridir.

    2 - MANEVİ ÖGELER

    İnsanların birbirleriyle kurduğu ilişkiler sonucu oluşan yazılı ve yazısız kurallardır.

    Toplumun yaşamını düzenleyen değer, yasa, gelenek, görenek, ahlak ve inançlardır.

    Dil, sanat v.b. manevi kültür öğeleridir.

    Kültürün bu iki temel ögesi birbirinden bağımsız değildir ve karşılıklı etkileşim içindedir. Bu iki öge bütün olarak kültürü oluşturur. Maddi kültür ögelerine anlam veren manevi kültür ögeleridir. Örneğin İlkel toplumlarda verimlilik ve doğurganlık anlamlarına gelen Venüs Heykeli, günümüzde estetik değerler taşıyan bir sanat eseridir. Oysa bu heykel, belirtilen anlamına kavuşmadan önce bir mermer parçasından ibaretti.

    Kültür Ögelerinin günümüze olan etkileri ise şu şekilde nitelendirilebilir.

    Maddi ögeler olarak ele aldığımızda; Yaşanan teknolojik gelişmeler, üretimin otomasyonlaşması, kullandığımız araçların, giydiğimiz elbiselerin, kurduğumuz fabrikaların geçmişten günümüze değişmesine ve gelişmesine sebep olmuştur.

    Manevi ögeler açısından günümüze olan etkisini dikkate aldığımız da şu sonuçlar ortaya çıkar; Görgü kurallarının, ahlak kurallarının geçmişten günümüze değişiklik göstermesi, geçmişte ayıp olan bir davranışın günümüzde sıradan bir hale gelmesi, geçmişte kullanılan dilin günümüzde değişim göstermesi, gençlerimizin kullandığı kelimelere ileri yaştaki bireylerin anlam verememesi, geçmişte ki sanat anlayışıyla günümüzde ki sanat anlayışının çok farklılaşması olarak anlatabiliriz.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.