Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Modern Türk Tiyatrosunun Yaşayan Önemli İsimleri

Modern Türk Tiyatrosunun Yaşayan Önemli İsimleri Kimlerdir ? Modern Türk tiyatrosunun yaşayan önemli 5 isminin araştırılarak oynadıkları önemli oyunların adlarının yazılması

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-05-29 10:51:39

    Cevap : 5 Tane Örnek
    Refik Erduran, Murathan Mungan, Ülkü Ayvaz, Ferhan Şensoy ve Mehmet Baydur

    Detaylı Bilgi için buraya bakınız:

    1950 Kuşağı Modern Türk Tiyatrosu 
    *Cumhuriyet döneminin hem oyun yazarlığı hem de çeşitli tiyatro yönelişleri açısından en yoğun kuşağıdır.
    *Sorunları sadece belirtmeyen, aynı zamanda çözüm de sunan bir anlayış hâkimdir.
    *Bu kuşağın dört önemli özelliği vardır. Bunlar bireyden topum sorunlarına yönelme, olaylardan ve durumlardan toplum sorunlarına yönelme, evrensel anlamda sorunlar ve bu yoldan toplumu irdeleme ve son olarak köy sorunlarını irdelemedir. 
    *Bu kuşağın önemli yazarları Melih Cevdet Anday, Haldun Taner, Nazım Kurşunlu, Çetin Altan, Turgut Özakman, Aziz Nesin, Orhan Asena, Necati Cumali, Recep Bilginer, Cahit Atay'dır.

    1960 Kuşağı Modern Türk Tiyatrosu
    *Bu kuşak daha önceki kuşaktan politik eğilimleri ve daha sert olmalarıyla ayrılır.
    *Bu dönemde sadece toplumsal sorunlar değil Türkiye'nin dış politikası da eleştirilir.
    *Yazarlar arasında bu dönemde üç farklı eğilim vardır. Bunlar toplum düzensizlikleri dünya siyaseti ve nedenlerine genellemesine yöneliş, efsane ya da tarihe dayanarak çağın eleştirisi ve son olarak insanlık sorunları üzerine genellemesine yöneliştir. 
    *Önemli yazarlar Sermet Çağan, Adalet Ağaoğlu, Kerim Korcan, Vasıf Öngören, Turan Oflazoğlu'dur.

    1970 Sonrası  Modern Türk Tiyatrosu
    *Yetmişli yıllar toplumsal huzursuzlukların yoğun olduğu dönemlerdir.
    *Tiyatroyu toplumsal yaşayıştan ayırmak mümkün değildir.
    *1970'lerde pek çok topluluk ağırlıkla politik tiyatro üstünde durdu.
    *Bu dönemde sık sık yerli ve yabancı siyasal-belgesel oyunlar sahnelendi; bir yandan da gerçekçi köy oyunları, tarihsel oyunlar, geleneksel Türk tiyatrosunun özelliklerine dayalı müzikli oyunlar, kabare oyunları, epik oyunlar yazıldı.
    *Yetmişlerin başlarında durmadan çoğalan özel tiyatrolar dikkatimizi çekmektedir.
    *Belli oyunlarda ön plana çıkan oyuncular kendi tiyatroları kurmuşlardır.
    *Dostlar Tiyatrosu ve Kent Oyuncuları bu dönemde kurulmuştur.
    *Sonradan özel tiyatrolar ekonomik nedenlerden dolayı kapanmaya başlamıştır.
    *75'li yıllarda tiyatro üzerinde baskılar artmıştır. Ama gelişmeler yaşanmaktadır.
    *Muhsin Ertuğrul'un çabasıyla çocuk tiyatroları kurulmuştur. 
    *Bu dönemde en başarılı oyunlar, geleneksel Türk tiyatrosunun anlatım biçimlerini kullanmayı sürdüren Turgut Özakman'ın aynı biçemi benimseyen Oktay Arayıcı'nın ve epik türde yazdığı toplumcu gerçekçi oyunlarla pekiştiren Vasıf Öngören'in ürünleridir.  
    *1980'lerde ise oyun yazarlığı nicelik ve nitelik açısından bir durgunluk yaşadı. 
    *Bu dönemde, Refik Erduran, Orhan Asena, Turan Oflazoğlu, Necati Cumalı, Melih Cevdet Anday, Turgut Özakman, Sabahattin Kudret Aksal, Recep Bilginer, Güngör Dilmen, Başar Sabuncu, Dinçer Sümer gibi 1950'lerden yada 1960'lardan bu yana oyun yazmayı sürdüren yazarlar dışında, 1970'lerde yazmaya başlayan Bilgesu Erenus ve Tuncer Cücenoğlu'nun, yapıtlarıyla 1980'lerde gündeme gelen Murathan Mungan, Ülkü Ayvaz, Ferhan Şensoy ve Mehmet Baydur gibi yeni yazarların oyunları sergilendi.
    *1990'lı yılların sonlarından itibaren bakıldığında, uluslararası arenada da önde gelen yazarları arasında başlıca ismi geçenler, Tuncer Cücenoğlu, Memet Baydur, Ferhan Şensoy, Uğur Uludağ'dır. 
    *Tuncer Cücenoğlu, daha geleneksel tarzda yaklaştığı, yazını ile özellikle Balkan ülkelerinde büyük ilgi ile karşılandı. 
    *Memet Baydur ise, evrensel temaları ele alan çalışmalarını, absurd tiyatronun potasında eritmiş ve Çağdaş Türk Tiyatrosunun en özgün eserlerinden bazılarını ortaya koydu. Özellikle "Kamyon" ve "Vladimir Komarof", Memet Baydur'un, dramatik yapı olarak en başarılı eserleridir. 
    *Ferhan Şensoy, ustası kabul ettiği Haldun Taner'den aldığı Geleneksel Türk Tiyatrosu kalıplarını, daha çok dünya tiyatrosunun önemli yazarlarının oyunları ile devşirme yoluna giderek, söz esprisine dayalı diye tanımlanabilecek yenilikçi bir tiyatronun temellerini oluşturdu. "İçinden Tramvay Geçen Şarkı" ve "Güle Güle Godot" bunun başlıca örneklerindendir. Oyunlarını Ortaoyuncular ismini verdiği tiyatro ekibinde sahnelemektedir. 
    *Yüzünü daha fazla batıya dönmüş bir şekilde, kendi tarzını yaratmaya çalışan genç tiyatro ekipleri daha çok deneysel tarzlara yöneldiler. Bunların arasından farklılıkla öne çıkanlardan biri olan Uğur Uludağ, özünü Geleneksel Türk tiyatrosundan alan ve biçimsel olarak ta, çizgi film estetiğinin karakter tanımlamalarında belirleyicilik gösterdiği yeni bir stil oluşturdu ve bu stile "cartoon" adını verdi. 

    Diğer Cevaplara Gözat
    Modern Türk Tiyatrosunun Yaşayan Önemli İsimleri

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.