Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Fizik
  • 6 yıl önce
  • 3 Cevap

Öz kütle nedir ?

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Poseidon

    • 2017-12-09 07:52:15

    Cevap : Günlük hayatımızdan  birçok örnek verebileceğimiz; Isınan havanın yükselmesi, makarna içine katılan zeytin yağının su üzerinde yüzmesi, ebru sanatı işlenirken boyaların su üzerinde kalmasının sebebi öz kütledir. Öz kütlenin diğer bir adı da Yoğunluktur, maddenin yoğun olmasıyla ilgili bir kavramdır Şöyle bir örnekle açıklayabiliriz;  İki sınıf düşünelim birinci sınıfımızda 20,   ikinci  sınıfımızda 30 öğrenci var bunlardan hangisi daha yoğundur. Tabi ki ikinci sınıf ,çünkü aynı hacimde daha fazla öğrenci var. O zaman öz kütlenin tanımını şöyle yapabiliriz: Birim hacimdeki madde  miktarına Öz kütle denir. Yukarıdaki örnekten yola çıkarak öz kütlenin nelere bağlı olduğunu açıklayalım. Sınıftaki öğrenci sayısı artınca öz kütle büyüdü; o zaman madde miktarı(kütle) ile öz kütle doğru orantılıdır. Öğrenci sayısını sabit tutup sınıfın hacmini büyütürsek sınıfın yoğunluğu azalır; Öz kütle hacim ile ters orantılıdır. Yukarıdaki tabloda öz kütlenin formülü ve birimi verilmiştir ÖZELLİKLER
    1.) Normal sartlarda özkütle sabittir. Kütle veya hacmin değişmesiyle özkütle değişmez. 2.) Özkütle, sabit sıcaklık ve basınç altında maddeler için ayırt edici bir özelliktir. 3.) m-V grafiğinin eğimi özkütleyi verir. V-m grafiğinin eğimi de özhacimi verir.   Eğim = tanα =m/V= özkütle Eğim = tanβ =V/m= özhacim     4.) Özkütleyi değiştirmenin yollarından biri basıncı değiştirmektir. Basınç sayesinde maddenin hacmi değişir, kütlesi de sabit olduğundan özkütle değişmis olur. 5.) Gazlarda kütle sabit tutularak hacim değiştirilebilir. Bu durumda özkütle hacimle ters orantılıdır. 6.) Sabit basınç altında bir sıvının m-V grafiğinde, zamanla eğim arttığından , sıvının özkütlesi artıyor. Bunun olabilmesi için sıvının sıcaklığının azalması gerekir. 7.) Sabit basınç altında bir sıvının m-V grafiğinde eğim azalıyorsa sıvının özkütlesi azalıyor demektir. Bunun için sıcaklığın artması gerekir. 8.) Gazın basıncı ve sıcaklığı sabit tutularak çizilen grafikler katı ve sıvılarda olduğu gibidir.
    9.) Maddeler ısıtıldığında hacimleri artar ve özkütleleri azalır. Su ise istisnai bir durumdur.
    10.) Suyun 1 atm basınçta ve + 4 oC ‘de hacmi minumum dur. + 4 oC üstünde ve altında hacim artar 11.) Suyun 1 atm basınç altında + 4 oC özkütlesi en büyüktür  *Bizmut ve antimonda su gibi davranır. Karışımın Özkütlesi İki yada daha çok maddenin meydana getirdiği homojen bir karışımın özkütlesi,    1.)  Eşit Hacimde Karışımın Özkütlesi: Eğer sıvılar eşit hacimde karıştırılıyorsa karışımın özkütlesi karışıma giren sıvıların özkütlelerinin  aritmetik ortalamasına eşittir. Karışım iki sıvıdan oluşuyorsa formül aşağıdaki gibidir.  2.)  Eşit Kütledee Karışımın Özkütlesi Eğer sıvılar eşit kütlede karıştırılıyorsa karışımın özkütlesi karışıma giren sıvıların özkütlelerinin geometrik ortalamasına eşittir. Karışım iki sıvıdan oluşuyorsa formül aşağıdaki gibidir. ÖZELLİKLER a) KarıŞımın özkütlesi her zaman karıŞıma katılan sıvıların özkütlelerinin arasında bir değerdir. b) Karışımın özkütlesi her zaman hacmi büyük olan sıvının özkütlesine daha yakındır.
    c) Özkütlesi küçük olan bir sıvıya aynı sıcaklıkta özkütlesi büyük olan bir sıvı karıştırılırsa karışımın özkütlesi artar.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    karagözlum

    • 2017-12-10 14:12:55

    Cevap : Özkütle veya Yoğunluk (Eski Dil: Kesafet); fizikte, belirli sıcaklık ve basınç altında birim hacimdeki madde miktarıdır. Bir maddenin birim hacminin kütlesine özkütle denir. Özkütle aşağıdaki formülle hesaplanır, ölçülemez. Özkütle maddenin üç hali (katı, sıvı, gaz) içinde ayırt edicidir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.