Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Toplumsal yaşamda ailede okulda iş bölümü nasıl yapılır

Toplumsal yaşamda ailede, okulda ve çevrede iş bölümü nasıl yapılır

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-10-28 09:29:27

    Cevap : Toplumda İş Bölümü
    Toplumsal hayatta işbölümü şu şekilde yapılır insanların herşeyi birden kendi başına yapması mümkün değildir bu nedenle örneğin birisi marangozsa aynı zamanda demir ustası olamaz veya çiftçi veya bilimadamı. Toplumda herkes yatkın olduğu işi yaparken diğer insanların yaptıklarına ihtiyaç duyarlar. Bir demir ustası demir ham maddesi için madenciye ihtiyaç duyar mesela, lokanta sahibi tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiye ihtiyaç duyar. Herkes farklı konularda uzmanlaşarak toplumun ihtiyaç duyduğu şeyleri o topluma sağlaması gerekir yani toplum kendi ihtiyaçına yönelik olarak iş gücünü yaratır ve bu iş güçleri diğer iş güçlerinin yardımı ve işbirliğiyle topluma yararlı hale gelir.
    Bunun dışında toplum ortak yönlerini gözeterek zaten işbölümlerini yaratır mesela bir köyde camii ihtiyacı var o köy halkı işbirliği içinde kendi camini kendisi yaratır. Mesala çocuklar için ortak alan lazımdır o mahalle insanları birleşerek ve işbirliği yaparak bu alanları yaratabilir. Ya da misafirhane lazımdır herkes kendi evinden bir kaç eşya bulup getirirek yeni bir yer yaratılabilir. Yine düğünler buna güzel örneklerdir aileler, arkadaşlar, komşular birayaya gelerek herkes farklı birşey üstlenerek o düğünü yapar ve yeni evli çiftin evi kurulur. Büyük şehirlerde buna örnekler ise yardımlaşma dernekleri, sivil toplum kuruluşlarıdır. Mesela kızılay herkes yardım eder ihtiyacı olana o yardım gider veya kan verir ihtiyaç sahibi hastaya iletilir belkide biz o yardımın kime gittiğini bile bilmeyiz. Mesela tema vakfı çevreyi ağaçlarımızı korumak için yardım ederiz hep birlikte gider ağaç dikeriz. Başka örnek depremde zarar gören insanlara diğer insanların yardım etmesi, evine alması, yıkıntılarda kurtarma çalışmaları, yiyecek vermesi, para yardımları toplanması. İşte bunların hepsi toplumsal işbiriliğine, yardımlaşma ve dayanışmaya örneklerdir.

    Ailede İşbölümü
    Aile; anne, baba ve çocuklardan oluşan en küçük kurumdur. Aileler bir araya gelerek toplumu oluşturur. Bu nedenle aile toplumun temel unsurudur.Toplum huzurlu olabilmesi için ailelerin huzurlu olması gerekir.
    Ailede, sevgi saygı, dayanışma, iş bölümü olmalıdır.
    Ailenin başarı ve mutluluğunda bireyler arasındaki dayanışma önemli etkendir. Ailedeki iş bölümü, dayanışmanın en güzel örneklerindendir. Ailede anne, baba ve çocukların görev ve sorumlulukları farklıdır.
    Aile hayatı sosyal hayatın en önemli unsurlarından biridir. Düzenli bir aile yaşamını devam ettirebilmek son derece önemlidir. Aile hayatı ne kadar düzenli ise çocuklar da o kadar sağlıklı ve kendine güvenen kişiler olarak yetişir.
    Aile bireyleri arasındaki dayanışma ailenin güçlenmesini sağlar. Dolayısıyla toplum da güçlenir.
    Atatürk, aile bireyleri arasındaki dayanışmaya büyük önem vermiştir. Aile içinde olduğu kadar, toplum yaşamında da kadınla erkeğin birlikte hareket etmesini istemiştir. Türk kadınının iş yaşamının her alanında yer alması gerektiğini şu sözlerle belirtmiştir: “Daha esenlikle, daha dürüst olarak yürüyeceğimiz yol vardır. Bu yol; büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak yapmak, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, Türk kadınını ilmî, ahlâkî, sosyal, ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, destekleyicisi yapmak yoludur.”

    Okulda İşbölümü
    Okulda iş bölümü şu şekildedir; Öğretmen sınıfın düzeniyle ilgilenir, Hizmetliler okulun temizliğiyle ilgilenirler, kantinci öğrencilerin yiyecek ihtiyacıyla ilgilenir.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.