Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 4 yıl önce
  • 1 Cevap

Türklerde hatun (katun) görevleri

Türklerde hatunların (katun) görevleri nelerdir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    zeamays

    • 2020-01-09 06:34:55

    Cevap : Hatun ya da bir başka deyişle Katun, hükümdarın ilk ve asil (Türk) eşlerine verilen isimdir.

    Hatunların Görev, Yetki ve Özellikleri Nelerdir?

    1. Hükümdarın çeşitli nedenlerden ötürü tahtta olmadığı veya savaşta/seferde olduğu sırada, elçi kabul edebilmişlerdir. Bu madde, İslamiyet öncesi Türk devletlerinde kadının protokolde önemli bir yeri olduğuna dair önemli bir işarettir.
    2. Kağan, herhangi bir sebepten ötürü öldüğünde, Kut anlayışı gereği veliahdın yani çocuklardan birinin (Eski Türklerdeki adıyla Tigin) tahta geçmesi gerekirdi. Fakat Tiginin küçük yaşta veya yönetemeyecek durumda olması gibi istisnai durumlarda devletin başına geçerdi. Bu madde, İslamiyet öncesi Türk devletlerinde kadının gerekirse ülke yönetiminde görev alabileceğine dair çok önemli bir işarettir.
    3. Eski Türk devletlerinde Kurultay adı verilen meclisin de daimi üyesi olan Hatunlar, aynı zamanda bu mecliste oy kullanabilmiştir. Bu madde ise Hatunların ülke meselelerine doğrudan etki edebileceğine dair önemli bir işarettir.
    4. Aynı zamanda Hatunların kendilerine ait bir sarayları, buyruk ve askerleri bulundurdu. Bu madde ise kadınların bir devlet görevlisi gibi görüldüğüne dair bir işarettir.
    5. Ve son olarak Hatunlar, eşlerinin yanında savaşa çıkmışlardır. Bu madde ise kadınların yeri geldiğinde savaşa katıldıklarının önemli bir göstergesidir.

    *** Eski Türk devletlerinde, kadınların rolü, şimdikinden kat kat daha fazlaydı. Kadınların rolü, göçebe bir toplum olunmasından dolayı, oldukça kritik bir öneme sahipti.

    *** Hatunların yukarıda sayılan görev, yetki ve özellikleri göz önüne alındığında kadın-erkek eşitliğinin hat safhada olduğunu görüyoruz. Bazı kaynaklarda “Kağan ve Hatun buyurdu ki” ibaresi yer almıştır.

    hatun katun



    Diğer Cevaplara Gözat
    Brahmanizm1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.