Nedir.Org
  • 1
Soruya Dön

Dosya : 60_anlatim-bozukluklari.pptx Sunusu

İlgili Soru : Anlatım bozukluklarına örnekler

Aşağıdan bu sunuya ön izleme yapabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Önizleme:

Sunum İçeriği

1. Sayfa
ANLATIMBOZUKLUKLARI

2. Sayfa
ANLATIM BOZUKLUKLARIAnlam Bakımından Anlatım BozukluklarıYapı Bakımından Anlatım BozukluklarıGereksiz kelime kullanımıKelimenin yanlış yerde kullanımıYanlış anlamlı kelime kullanımıÇelişkili kelime kullanımıDeyim ve atasözleri yanlışlığıMantık yanlışlığıAnlam belirsizlikleriTamlama yanlışlığıEklerin eksik, fazla, yanlış kullanımıÖzne-yüklem uyumsuzluğuÖğe eksikliğiEk fiil, yardımcı fiil, fiilimsi yanlışlığıÇatı uyuşmazlığı

3. Sayfa
ANLAM BAKIMINDAN ANLATIM BOZUKLUKLARI

4. Sayfa
1- Gereksiz Kelime Kullanımı:Bilgili insanlardan yararlanmayı, istifade etmeyi bilmeliyiz.Artık bundan sonra bizi anlayacak bir lider istiyoruz.Hava sıcaklığı sıfırın altında eksi dört derece.yararlanmayıistifade etmeyi Artıkbundan sonra sıfırın altında eksi< eş anlamlı >< eş anlamlı >< eş anlamlı >

5. Sayfa
KURAL 1: Cümle içinde eş anlamlı kelimelerin kullanımı anlatım bozukluğuna neden olur.

6. Sayfa
Atatürk’ün yenilikçi devrimleri, yaşamımızı kökten değiştirmiştir.Bu şarkıyı duyunca geçmişteki anılarım canlandı.Yasemin’le bu okulda ilk kez tanıştık.Devrimler zaten yenilik için yapılır.Anılar, zaten geçmişte yaşanmıştır.Tanışma eylemi zaten bir kez yapılır.

7. Sayfa
KURAL 2: Bir sözcüğün anlamının cümle içinde başka bir sözcükte bulunması anlatım bozukluğuna neden olur.

8. Sayfa
Türkçe ve Çince dilleri çok zengin dillerdir.Ahmet de belki pikniğe gelebilir.Sınavı kazanmasının nedeni çok çalışmasındandır.-çe ekleri “dil” anlamını vermektedir.-ebilmek eki “belki” anlamı vermektedir.-dan eki “neden” anlamı vermektedir.

9. Sayfa
KURAL 3: Bir sözcüğün anlamının cümlede başka bir ek içinde de olması anlatım bozukluğuna neden olur.

10. Sayfa
Mert’ten kuşku etmek büyük hataydı.Hafta sonu Yağmur da gelir diye umut etmiştim.Ailesi Selçuk’un evden çıkmasını yasak etmiş.kuşku etmek= kuşkulanmakumut etmek=ummakyasak etmek=yasaklamak

11. Sayfa
KURAL 4: Cümlede “etmek, olmak, eylemek, kılmak” gibi yardımcı eylemlerin anlamı, isim soylu sözcüğe gelecek bir ekle verilebiliyorsa; yardımcı eylemin kullanımı gereksizdir.

12. Sayfa
İpucu: Cümleden bir kelimeyi çıkardığımızda cümlenin anlamı bozulmuyorsa, çıkardığımız kelime gereksizdir.

13. Sayfa
2- Kelimenin Yanlış Yerde Kullanımı: Bir kelimenin cümlede bulunması gereken yerde bulunmamasıdır. Sıfatların zarflar yerine, zarfların da sıfatlar yerine kullanılması bu tür anlatım bozukluklarının bir nedenidir.

14. Sayfa
Elektrik faturasını en son ayın yirmisine kadar yatırmalıyız.İzinsiz inşaata girmek yasaktır!Buradan, en son ayın yani Aralık ayının yirmisi anlamı çıkmaktadır.Oysa anlatılmak istenen, bulunulan ayın en geç yirmisidir.İzinsiz olan inşaat mıdır? Yoksa inşaata girmek midir?

15. Sayfa
Bugün her zamankinden çok karnım acıktı.Meclis 395’e karşılık 180 oyla bu yasayı kabul etti.Hepimizin karnı bir tane olduğuna göre,doğrusu “karnım çok acıktı” olmalıdır.Yasa kabul edildiğine göre yüksek oy ikinci sırada olmalıdır.

16. Sayfa
3- Yanlış Anlamlı Kelimenin Kullanımı:Kimliğim için resim çektirmem gerekiyor.Fiyatlar çok pahalı olduğu için satışlar durgun.Bugün söylediklerin, bunalıma girmemi sağladı.Yanlış! Resim çizilir, fotoğraf çektirilir.Yanlış! Ürünler pahalı olur, fiyatlar yüksek olur.Yanlış! “Bunalıma girmek” gibi olumsuz durumlara “neden olunur”.

17. Sayfa
KURAL 1: Anlamları yakın ancak birbirlerini karşılamayan sözcüklerin birbirlerinin yerine kullanılması anlatım bozukluğuna neden olur.

18. Sayfa
Bu iki olay arasındaki ayrıntıyı kimse hesaba katmıyor.Üniversite öğretimini Trabzon’da tamamladı.Bu sene “Huzur Sokağı” romanı bir diziye uygulandı.AYRINTIÖĞRETİMUYGULANDIAYRIMÖĞRENİMUYARLANDI

19. Sayfa
KURAL 2:Aynı kökten türediği için yazılış ve okunuş açısından birbirine benzeyen ancak anlamları farklı kelimelerin birbirlerinin yerine kullanılması anlatım bozukluğuna neden olur.
















Arama
Menü
Kapat
Hareket Dökümü