Nedir.Org
  • 1
Soruya Dön

Dosya : 82_prizmalarda-kirilma.pptx Sunusu

İlgili Soru : Prizmalarda Kırılma

Aşağıdan bu sunuya ön izleme yapabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Önizleme:

Sunum İçeriği

1. Sayfa
Tam Yansıma ve Prizmalarda KırılmaDersin adıFizikÖğretmenin AdıDurmuş SÜTSEVERÖğrencinin AdıTaha ARICIKonuTam Yansıma ve Prizmalarda Kırılma

2. Sayfa
Prizmalarda KırılmaDik kesiti üçgen şeklinde olan saydam prizmalara ışık prizmaları denir.havaortamındaiken, ışık prizmaları ışık ışınlarını daima tabana yaklaştıracak şekildekırarlar A = β1+β2 Prizma için sapma açısı ( D ) D = ( θ1 - β1 ) + ( θ2 - β2 ) = θ1 + θ2 - ( β1 + β2 ) = θ1 + θ2 - A

3. Sayfa
Prizmalarda KırılmaBir prizmada, prizmanın bir yüzeyine gelen ışık ışını için minimum sapma açısıvardır. Işık ışını daha küçük bir sapmaya uğrayamaz.prizmada kırılarak perdeyedüşer. Sapma açısının minimum olduğu durum; θ1 = θ2 ve β1 = β2 dur. Prizmalarda kırılma ile ilgili 6 tane özel durum vardır.

4. Sayfa
Prizmalarda kırılma ile ilgili özel durumlarCamdan yapılmış bir prizmanın hava ortamına göre sınır açısı 42° dır.Çok yoğundan az yoğuna sınır açısından daha küçük açıyla gelen bir ışın diğer ortama normale yaklaşarak kırılarak geçer.

5. Sayfa
Prizmalarda kırılma ile ilgili özel durumlarÇok yoğundan az yoğuna sınır açısıyla gelen ışın ortamları ayıran çizgiden yani sınırdan geçer.Çok yoğundan az yoğuna sınır açısından daha büyük açıyla gelen bir ışın tam yansıma yapar, diğer ortama geçemez.

6. Sayfa
Prizmalarda kırılma ile ilgili özel durumlarBir ışık kaynağının prizmalardaki görüntüsü kırılan ışığın uzantılarının kesiştiği noktada oluşur.

7. Sayfa
Prizmalarda kırılma ile ilgili özel durumlarİkizkenar dik üçgen şeklindeki prizmalara tam yansımalı prizmalar denir.

8. Sayfa
Yansıma Saydam ortamda hareket eden ışığın herhangi bir yüzeye çarpıp geri dönmesineyansıma denir. Yansıma olayında ışığın hızı, frekansı, rengi yani hiçbir özelliğideğişmez. Sadece hareket yönü değişir. Bir yüzeyle 90° lik açı yapan dikmeye yüzeyin normali denir. Gelen ışınla normal arasındaki açıya gelme açısı (a), yansıyan ışınla normal arasındaki açıya da yansıma açısı (b) denir.

9. Sayfa
Yansıma Yansımanın iki yasası vardır:1. Gelen ışın, normal ve yansıyan ışın aynı düzlemdedir.2. Gelme açısı yansıma açısına eşittir. (a = b)Işınların geldiği yüzey şekildeki gibi düzgün olursa, bu yüzeyin her noktasında normaller birbirine paraleldir. Şekildeki gibi gelen ışınların gelme açıları birbirine yansıma açıları da birbirine eşit olur.

10. Sayfa
YansımaDÜZGÜN YANSIMA Bundan dolayı yüzeye birbirine paralel gelen ışın demeti, yüzeyden de birbirineparalel olarak yansır. Bu yansımaya düzgün yansıma denir.

11. Sayfa
YansımaDAĞINIK YANSIMAEğer yüzey şekildeki gibi düzgün değilse, yüzeyin bütün noktalarındakinormaller farklıdır. Yüzeye paralel gelen ışınların gelme açıları yansıma açılarınaeşit olmaz. Bu yansımaya dağınık yansıma denir.
















Arama
Menü
Kapat
Hareket Dökümü