Nedir.Org
  • 1
Soruya Dön

Dosya : 89_toplumsal-degisme-sunusu.pptx Sunusu

İlgili Soru : Toplumsal değişmeyi etkileyen faktörler nelerdir

Aşağıdan bu sunuya ön izleme yapabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Önizleme:

Sunum İçeriği

1. Sayfa
SOSYOLOJİ DERSİ 3.ÜNİTETOPLUMSAL DEĞİŞMEPANT REEE“Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.”style.visibilityppt_xppt_y

2. Sayfa
Değişme ve Toplumsal Değişme Nedir?Değişme: Önceki durum ve koşullara göre gerçekleşen başkalaşmaya, farklılaşmaya denir.Toplumsal Değişme ise: Toplumsal yapı ve toplumsal yapıyı oluşturan unsurlarda meydana gelen değişmelerdir.Örnek: Tarım toplumundan kent toplumuna geçişle birlikte ÇEKİRDEK AİLE’nin ortaya çıkmasıToplumsal Değişmenin Özellikleri Toplumsal değişme toplumlar için zorunludur. Toplumsal değişme süreklilik gösterir, ileriye olabileceği gibi geriye doğru da gerçekleşebilir. Toplumların değişme hızı ve doğrultuları farklıdır. Toplumsal değişme bir toplumda kendiliğinden veya dışarıdan zorla gerçekleşebilir.

3. Sayfa
Toplumsal Değişmenin Özellikleri*Toplumsal değişme belli bir zaman sürecinde meydana gelir.* Sosyal yapının maddi öğelerindeki sosyal değişme hızı, manevi öğelerindeki toplumsal değişme hızından daha yüksektir. *Toplumsal yapının bir öğesindeki değişme başka öğelerin de değişmesine neden olabilir. *Toplumun hazır olmadığı zamansız değişmeler bunalımlara neden olur.Değişme ve Toplumsal Değişme Nedir?

4. Sayfa


5. Sayfa
DEĞİŞİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLARGELİŞMETOPLUMSAL GELİŞMEİLERLEMEEVRİMİHTİLALİSYANMODERNLEŞMEGERİLEME

6. Sayfa
DEĞİŞME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLARGELİŞMEBelli bir alanda ortaya çıkan olumlu (ileriye dönük) değişmelerdir.TOPLUMSAL GELİŞMEToplumsal yapının bir çok unsurunda gerçekleşen olumlu değişmelerdir. Birden çok alanda gerçekleşir.ÖRNEK:Sanat, Ekonomi, Kültür, Bilim, Teknoloji alanının tümünde gerçekleşen olumlu değişikliklerİLERLEMEDaha iyiye, mükemmele doğru olan değişmeyi ifade eder. Toplumsal gelişmenin; İlerlemeden farkı birçok alanda birden gerçekleşen olumlu değişmeler olmasıdır.UYARI!!

7. Sayfa
DEĞİŞME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAREVRİMZaman içersinde yavaş yavaş kendiliğinden oluşan daha iyiye, mükemmele doğru gelişen değişmelerdir.NOTİlerleme kendiliğinden mükemmele doğru yavaş gerçekleşen olumlu değişmeyi ifade eder.İlerleme dışarıdan etki yolu ile gerçekleşen olumlu değişmedir ve hızlı gerçekleşebilir.İHTİLALBelli bir koas, düzensizlik veya çatışma sonrasında toplumsal alanda yapılan köklü değişikliklerdir.ÖRNEK:Fransız İhtilali, Kurtuluş Savaşı sonrası Cumhuriyet Rejimine Geçiş, İran Devrimiİhtilal sonrası gerçekleşen değişmeler olumlu ya da olumsuz olabilir.Örneğin: Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye yaşanan devrim olumlu iken, İran Devrimi Cumhuriyetin ortadan kaldırılıp daha otoriter bir rejime geçiş şeklinde olumsuz gerçekleşmiştir.DİKKAT

8. Sayfa
DEĞİŞME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLARİNKİLAPEskimiş, yozlaşmış ya da bozulmuş yapılarda iyleştirme, ıslah ve düzeltme yapma şeklindeki değişikliklerdir.GERİLEMEGeriye- eskiye doğru gerçekleşen olumsuz değişmelerdir.ÖRNEK:İRAN DEVRİMİMODERNLEŞMEAz gelişmiş ülkelerin gelişmiş ülkeleri yakalayabilmek için onlardaki değişimlere ayak uydurması, onlara yetişmeye çalışmasıÖRNEK: Osmanlı’da Batılaşma Politakası

9. Sayfa
Toplumsal Değişmeyi Etkileyen Faktörler Kitle İletişim Araçları Demografi (Nüfus)Fiziksel ÇevreTeknoloji KültürEkonomi

10. Sayfa
Toplumsal Değişmeyi Hızlandıran Faktörler Buluşlar ve Keşifler Bilgi Birikimi Savaşlar Dış ve İç Göçler Adalet Duygusu Kültürel EtkileşimlerToplumsal Değişmeyi Yavaşlandıran Faktörler Başka toplumlardan kendini soyutlamış olma Mevcut düzenden çıkarı olan gruplar İnsan ve doğa kaynaklarının azlığı İnsanların yerleşmiş alışkanlıkları Dini ritüellerDin ve aile kurumlarının değişme hızı daha yavaştır.Ekonomin tarıma dayalı olduğu toplumlarda toplumsal değişme daha yavaştır.

11. Sayfa

















Arama
Menü
Kapat
Hareket Dökümü