Nedir.Org
  • 1
Soruya Dön

Dosya : 9_sosyolojik-tahayyul-ve-wright-mills.pptx Sunusu

İlgili Soru : Sosyolojik tahayyül nedir

Aşağıdan bu sunuya ön izleme yapabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Önizleme:

Sunum İçeriği

1. Sayfa
SOSYOLOJİK TAHAYYÜL VE WRIGHT MILLSwww.nedir.org

2. Sayfa
1959 yılında yazdığı Sosyolojik Tahayyül adlı kitabında, C.Wright Mills dönemin ruhunun bir tasviriyle işe başlar. 20.yüzyılın toplumu tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlı değişmekte ve bu değişim insanların kendilerini adapte etmekte zorlanacakları bir nitelik taşımaktadır. Sonuç sıradan insanlar için bir anlam krizi ve değişen yeni dünyayla başedememenin yarattığı endişe duygusudur

3. Sayfa
“Sıradan insanların dolaysız olarak bildiği ve yapmaya çalıştığı şey, içinde yaşadıkları kişisel yörüngeler tarafından sınırlandırılmıştır. Görüş açıları ve iktidarları, işlerinin, ailelerinin, mahallelerinin yakın plan sahneleriyle sınırlıdır. Bunlardan başka ortamlarda, uzak davranırlar ve izleyici konumunda kalırlar. Ve, ne kadar muğlak biçimde olursa olsun, kendi yerelliklerinin ötesine geçen hırsların ve tehditlerin farkına vardıkça, kıstırılmışlık hissini daha çok yaşarlar.” (Mills, 1959)

4. Sayfa
Wright Mills’in bu ifadeleri ne anlama gelmektedir? Tartışalım.

5. Sayfa
Mills’in burada ifade ettiği kriz basit bir “bilmeme” krizi değildir, bu yüzden de değişen dünya hakkında daha fazla bilgi sahibi olmakla çözülemez. İhtiyaç duyulan, bilginin yorumlanması için kullanılacak bir zihinsel beceridir: Bu becerinin adı: sosyolojik tahayyül.

6. Sayfa
Sosyolojik tahayyül en basit tanımıyla bireyin kendi deneyimini, içinde yaşadığı toplumun ve o toplumun tarihsel değişiminin bağlamında anlamlandırması becerisidir. Başka bir deyişle, geniş tarihsel resmi ve bu resmin kişisel hayatlarımıza etkilerini birbirleriyle ilişki içerisinde görme becerisidir. Bu tahayyülün kullanılması sadece toplumu değil, aynı zamanda kendi hayatlarımızı anlamada da yardımcı olur.

7. Sayfa
Mills’in ifadesiyle bu, biyografi ve tarihin hem kendi içlerinde hem de birbirleriyle ilişki içerisinde kavranması yoluyla mümkün olur. Örnekler: 100.000 kişinin yaşadığı bir şehirde, tek bir kişi işsizse bu o kişinin kişisel sorunudur, ve bu sorun kişinin yaptıkları ve yapmadıkları üzerinden açıklanır. Fakat 50 milyonluk bir ulusun içinde 15 milyon işsiz varsa, bu bir toplumsal meseledir ve ancak toplumsal süreçlere, ekonomik ve siyasi kurumlara atıfla anlaşılabilir.

8. Sayfa
Sosyolojik tahayyül becerisine sahip olmayan biri işsizlik sorunuyla karşılaştığında bunu başına gelen kişisel bir felaket olarak düşünme eğiliminde olurken, sosyolojik tahayyül becerisi sahibi başka biri bunu savaş yıllarının yol açtığı ekonomik yıkımın sonucu olan toplumsal bir mesele olarak değerlendirebilir.

9. Sayfa
Tartışalım: Bireysel yaşamöykünüz içinde yaşadığınız toplumdan nasıl etkilenmiştir? Sosyolojik bakış açısını kullanarak özel yaşamlarınıza baktığınızda toplumun genel kalıplarını görebiliyor musunuz? Bugüne kadar bireysel özellikleriniz ile açıkladığınız başarı ve başarısızlıkların toplumsal süreçlerle nasıl bir ilişkisi vardır?
















Arama
Menü
Kapat
Hareket Dökümü